Chiriţoiu: Suntem la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, dar avem programe stabilite uneori cu mult timp înainte
23 Martie 2023
AgerpresEl a menţionat că reprezentanţii autorităţii de Concurenţă sunt la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, dar există situaţii în care există programe stabilite uneori cu mult timp înainte.
O delegaţie a Consiliul Concurenţei a fost prezentă miercuri la dezbaterile din Comisia economică a Senatului privind piaţa de asigurări şi au fost date peste cap activităţi în derulare pentru o şedinţă care n-a mai avut loc, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
"Instituţia a fost prezentă. Relaţiile Comisiei economice a Senatului sunt cu Consiliul Concurenţei, nu cu persoana 'A' sau 'B'. Noi suntem instituţii publice, avem datoria să lucrăm unii cu alţii în spiritul aşa numitei cooperări loiale, să ne respectăm unii pe alţii. Am fost invitaţi, am cerut amânare. Ni s-a spus că nu, este important să fim prezenţi. S-a străduit lumea, au venit oamenii de la Târgu Mureş... Deci, s-a făcut un efort ca să avem o delegaţie prezentă astăzi", a spus Chiriţoiu.
El a menţionat că reprezentanţii autorităţii de Concurenţă sunt la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, dar există situaţii în care există programe stabilite uneori cu mult timp înainte.
"Mie îmi pare rău că s-a amânat şedinţa. Sigur, suntem la dispoziţia Comisiei Senatului. Noi participăm întotdeauna. Pe de altă parte, avem toţi de lucru, avem programe care sunt stabilite uneori cu mult timp înainte. Sunt dezamăgit, pentru că s-a făcut un efort, s-au dat peste cap activităţi în derulare pentru o şedinţă care n-a mai avut loc. Suntem toţi la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, îi vom informa privind lucrurile care sunt de interes, le punem expertiza noastră la dispoziţie. În acelaşi timp, activitatea importantă a zilei de astăzi este că emitem avizul pentru Hotărârea de Guvern privind plafonarea RCA. Asta va avea consecinţe, va avea impact asupra vieţii oamenilor, asupra preţurilor pe care le plătesc pentru asigură", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a precizat că delegaţia Consiliului Concurenţei a fost condusă de vicepreşedintele Dan Virgil Pascu, deoarece el se află la Praga pentru două zile, pentru a participa la o reuniune privind mediul concurenţial în Europa Centrală şi de Est.
Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunţat miercuri că va reprograma audierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru lunea viitoare, la ora 12:00, pentru a prezenta măsurile întreprinse cu privire la concentrarea de pe piaţa asigurărilor RCA.
"Constat că nu e prima dată când domnul Chiriţoiu sfidează Parlamentul. I-am transmis să nu se joace cu focul. Este obligat să vină la audieri la Parlament. Motivul bizar pe care l-a invocat şi anume că este plecat într-o deplasare la Praga, timp de 14 zile, este absolut revoltător. Comisia economică a Senatului doreşte să facă cât mai curând audieri şi la Consiliul Concurenţei tocmai pentru că am fost sesizaţi de către preşedintele ASF că a existat o concentrare în piaţă de peste 80% a celor două companii de asigurări City şi Euroins. Se pare că aceste două companii nu întâmplător au intrat în faliment. Am reiterat invitaţia către preşedintele Consiliului Concurenţei pentru luni, la ora 12:00. Situaţia este deosebit de complexă şi Consiliul Concurenţei trebuie să vină la Senat să dea explicaţii", a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.
El a susţinut că vicepreşedintele Consiliului Concurenţei Dan Virgil Pascu "nu cunoaşte suficient de bine" istoricul pieţei asigurărilor, fiind în funcţie de mai puţin de doi ani.
"Domnului vicepreşedinte care a venit i-am transmis că dorim să vorbim cu preşedintele instituţiei tocmai pentru că această instituţie este implicată de multă vreme. Au fost şi alte două falimente răsunătoare - Astra şi Carpatica - când tot domnul Chiriţoiu era preşedinte la Consiliul Concurenţei. Aşadar, era bine cunoscută situaţia şi cred că domnia sa este cel mai în măsură să dea explicaţiile necesare. Domnul vicepreşedinte este nou în funcţie, are mai puţin de doi ani, nu cunoaşte suficient de bine istoricul despre care v-am vorbit. Înţeleg foarte bine tertipurile pe care preşedintele Consiliului Concurenţei le foloseşte ca să scape de aceste audieri. I-am transmis, repet, să nu se joace cu focul. Luni trebuie să vină. (...) Nu poţi să inventezi această minciună sfruntată că stai plecat 14 zile. Chiar cerem socoteală să vedem ce face preşedinte Consiliului Concurenţei într-o deplasare de 14 zile la Praga", a transmis senatorul PSD.
Zamfir a menţionat că decizia de a-l invita miercuri pe Bogdan Chiriţoiu la Comisia economică a fost luată luni, după ce preşedintele ASF a precizat în cadrul audierii sale de către parlamentari că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la concentrarea în piaţa asigurărilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2154 / 9156 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...