Chitu (MF): Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB
06 Noiembrie 2023
AgerpresÎntrebat despre reforma fiscală, el a spus că acesta "nu e neapărat o reformă, sunt nişte paşi, sunt nişte decizii".
Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB, iar ce încasează Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală într-o lună din 12 vom plăti pentru dobânzi, susţine Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
"Noi plecăm dintr-o zonă în care ajungem uşor-uşor la 25% venituri fiscale în PIB şi ori stabilim că reducem cheltuielile, inclusiv serviciile sociale şi mă refer acum la cele care consumă foarte mult, în Sănătate, Învăţământ, ca să rămânem la nivelul ăsta de taxe pe care îl avem acum, ori va trebui să facem nişte lucruri, să colectăm mai mult. Şi vă rog să nu uitaţi că la anul ajungem la 2% din PIB costul cu dobânzile. Adică practic cam ce ia ANAF într-o lună din 12 o să plătim dobânzi. Şi atunci, cumva, echilibru acesta e necesar într-un fel sau altul, nu doar din perspectiva PNRR", a declarat Alin Chitu, la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie", organizată de Consiliul Concurenţei.
Întrebat despre reforma fiscală, el a spus că acesta "nu e neapărat o reformă, sunt nişte paşi, sunt nişte decizii".
"Nu ştiu dacă vă aduceţi dumneavoastră aminte cât au fost discuţiile în timpul verii, tot ieşeau în spaţiu public diferite variante de lucru. Eu m-am oprit să le număr la 40. Şi la sfârşitul zilei, noi, Ministerul de Finanţe avem o listă întreagă de lucruri care pot fi făcute. Decizia e una politică eminamente cu privire la lucrurile care rămân în proiectul final şi lucrurile au arătat aşa cum au arătat acum cu o serie de critici....Şi asta cu dialogul, să ştiţi că totdeauna dialog e destul de simplu între Ministerul de Finanţe şi mediul de afaceri. Noi vrem să le mărim taxele şi mediul de afaceri nu vrea şi cumva calea echilibrului nu există, pentru că nu se poate ajunge la un compromis, atâta timp cât interesele sunt atât de contradictorii", a afirmat Alin Chitu.
Potrivit reprezentantului MF, România trebuie să ajungă la 30% venituri fiscale din PIB, iar pentru aceasta veniturile trebuie crescute cu 3%. Anul acesta, ajustările pe partea de taxe vor aduce 1% din PIB.
" A tot fost discutat cum este impozitul pe cifra de afaceri....nu sunt sustenabile pe termen lung, indiferent de dorinţa politică. Pentru că dacă impozitul ăsta era atâta de bun şi de eficient era peste tot în lume şi totuşi nu-l avem decât noi şi vreo două state din jur. Şi atunci cu siguranţă va trebui intervenit aşa încât să ajungem la obiectivul acesta. Mai departe, cu privire la evaziune, evaziunea cea mai mare şi nu ştiu dacă trebuie să ne gândim foarte serios când zicem evaziune ca infracţiune sau, mă rog, o scădere a sarcinii pe care o plătesc contribuabilii. Pentru că una e evaziunea infracţiunea, alta e o modalitate prin care contribuabilii să-şi reducă taxele. Şi acum, inclusiv în zona de TVA, dacă vă uitaţi că toată lumea citează rapoartele privind gap-ul de TVA, dacă vă uitaţi în ultimii 10 ani, cum numesc ei policy gap a crescut şi, mă rog, din conformare a scăzut. Adică degeaba ne-am chinuit noi să colectăm mai mulţi bani din evaziune, pentru că întotdeauna au fost introduse mai multe facilităţi în zona de TVA. Şi mai mult de atât, dacă suntem corecţi cu noi şi ne uităm, vorbesc de rapoartele internaţionale, o să vedeţi că acea lemă prin care am zis mereu că dacă vom scădea taxele va scădea evaziunea, uitaţi uitaţi-vă şi dumneavoastră în perioada în care a scăzut TVA cu patru procente, apoi cu încă în procent, mă refer la cota generală şi am introdus cote reduse, cam toate care sunt permise de directivă, cu toate astea n-a scăzut evaziunea", a spus Alin Chitu.
El a declarat că măsurile de digitalizare vor aduce 4 puncte procentuale venituri la buget până la finalizarea PNRR.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1128 / 9144 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...