ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chitu (MF): Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB

06 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Întrebat despre reforma fiscală, el a spus că acesta "nu e neapărat o reformă, sunt nişte paşi, sunt nişte decizii".

 
 
Costul cu dobânzile va ajunge anul viitor la 2% din PIB, iar ce încasează Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală într-o lună din 12 vom plăti pentru dobânzi, susţine Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
 
"Noi plecăm dintr-o zonă în care ajungem uşor-uşor la 25% venituri fiscale în PIB şi ori stabilim că reducem cheltuielile, inclusiv serviciile sociale şi mă refer acum la cele care consumă foarte mult, în Sănătate, Învăţământ, ca să rămânem la nivelul ăsta de taxe pe care îl avem acum, ori va trebui să facem nişte lucruri, să colectăm mai mult. Şi vă rog să nu uitaţi că la anul ajungem la 2% din PIB costul cu dobânzile. Adică practic cam ce ia ANAF într-o lună din 12 o să plătim dobânzi. Şi atunci, cumva, echilibru acesta e necesar într-un fel sau altul, nu doar din perspectiva PNRR", a declarat Alin Chitu, la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie", organizată de Consiliul Concurenţei.
 
Întrebat despre reforma fiscală, el a spus că acesta "nu e neapărat o reformă, sunt nişte paşi, sunt nişte decizii".
 
"Nu ştiu dacă vă aduceţi dumneavoastră aminte cât au fost discuţiile în timpul verii, tot ieşeau în spaţiu public diferite variante de lucru. Eu m-am oprit să le număr la 40. Şi la sfârşitul zilei, noi, Ministerul de Finanţe avem o listă întreagă de lucruri care pot fi făcute. Decizia e una politică eminamente cu privire la lucrurile care rămân în proiectul final şi lucrurile au arătat aşa cum au arătat acum cu o serie de critici....Şi asta cu dialogul, să ştiţi că totdeauna dialog e destul de simplu între Ministerul de Finanţe şi mediul de afaceri. Noi vrem să le mărim taxele şi mediul de afaceri nu vrea şi cumva calea echilibrului nu există, pentru că nu se poate ajunge la un compromis, atâta timp cât interesele sunt atât de contradictorii", a afirmat Alin Chitu.
 
Potrivit reprezentantului MF, România trebuie să ajungă la 30% venituri fiscale din PIB, iar pentru aceasta veniturile trebuie crescute cu 3%. Anul acesta, ajustările pe partea de taxe vor aduce 1% din PIB.
 
" A tot fost discutat cum este impozitul pe cifra de afaceri....nu sunt sustenabile pe termen lung, indiferent de dorinţa politică. Pentru că dacă impozitul ăsta era atâta de bun şi de eficient era peste tot în lume şi totuşi nu-l avem decât noi şi vreo două state din jur. Şi atunci cu siguranţă va trebui intervenit aşa încât să ajungem la obiectivul acesta. Mai departe, cu privire la evaziune, evaziunea cea mai mare şi nu ştiu dacă trebuie să ne gândim foarte serios când zicem evaziune ca infracţiune sau, mă rog, o scădere a sarcinii pe care o plătesc contribuabilii. Pentru că una e evaziunea infracţiunea, alta e o modalitate prin care contribuabilii să-şi reducă taxele. Şi acum, inclusiv în zona de TVA, dacă vă uitaţi că toată lumea citează rapoartele privind gap-ul de TVA, dacă vă uitaţi în ultimii 10 ani, cum numesc ei policy gap a crescut şi, mă rog, din conformare a scăzut. Adică degeaba ne-am chinuit noi să colectăm mai mulţi bani din evaziune, pentru că întotdeauna au fost introduse mai multe facilităţi în zona de TVA. Şi mai mult de atât, dacă suntem corecţi cu noi şi ne uităm, vorbesc de rapoartele internaţionale, o să vedeţi că acea lemă prin care am zis mereu că dacă vom scădea taxele va scădea evaziunea, uitaţi uitaţi-vă şi dumneavoastră în perioada în care a scăzut TVA cu patru procente, apoi cu încă în procent, mă refer la cota generală şi am introdus cote reduse, cam toate care sunt permise de directivă, cu toate astea n-a scăzut evaziunea", a spus Alin Chitu.
 
El a declarat că măsurile de digitalizare vor aduce 4 puncte procentuale venituri la buget până la finalizarea PNRR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1744 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...