
Christine Lagarde oferă guvernatorilor băncilor naţionale mai multe oportunităţi de a-şi exprima opiniile
18 Mai 2022
AgerpresPotrivit surselor, în centrul problemei ar fi prezentările lungi ale economistului şef de la BCE, Philip Lane, care se întind şi pe 60 de pagini, şi care lasă puţin timp pentru dezbateri între cei 19 guvernatori ai băncilor naţionale din zona euro.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a decis să acorde guvernatorilor băncilor naţionale din zona euro un cuvânt mai important la reuniunile de politică monetară, cerând membrilor boardului BCE să vorbească mai puţin şi să permită mai mult timp pentru dezbateri, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, în centrul problemei ar fi prezentările lungi ale economistului şef de la BCE, Philip Lane, care se întind şi pe 60 de pagini, şi care lasă puţin timp pentru dezbateri între cei 19 guvernatori ai băncilor naţionale din zona euro.
Christine Lagarde a decis că prezentările membrilor boardului BCE trebuie să se întindă pe maximum 20 de pagini şi de asemenea a cerut staff-ului BCE să pună capăt seminariilor până la pauza de prânz din prima zi a reuniunilor de politică monetară ale BCE. În plus, reuniunile de politică monetară de două zile vor începe miercurea dimineaţa, în loc de miercuri după-amiaza, iar sesiunile de joi vor începe cu 30 de minute mai devreme decât anterior, totul în ideea de a lăsa mai mult timp pentru dezbateri, susţin sursele citate de Reuters.
Toate aceste modificări au fost introduse deja la reuniunea de politică monetară din 14 aprilie.
"Acum oferim analize mai amănunţite în documentele însoţitoare înainte de reuniuni, astfel încât prezentările să fie mai scurte şi să evităm repetările", a declarat un purtător de cuvânt de la BCE. "Prin decizia de a începe mai devreme reuniunile, Consiliul guvernatorilor vrea să dispună de mai mult timp pentru a ajunge la o evaluare împărtăşită a prognozei economice şi să adopte decizii colective privind politica monetară", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ajungerea la un consens între diferitele ţări din zona euro a fost întotdeauna o sarcină dificilă pentru BCE iar criticile cu privire la faptul că există câteva voci care domină reuniunile de politică monetară ale instituţiei de la Frankfurt datează încă dinainte de mandatul lui Christine Lagarde.
Criticile s-au înmulţit, însă, începând din vara anului trecut în condiţiile în care economistul şef de la BCE, Philip Lane, şi staff-ul său au subestimat în mod repetat amploarea şi durata presiunilor inflaţioniste. Creşterea explozivă a preţurilor, care în opinia unor oficiali BCE este una persistentă, a determinat instituţia de la Frankfurt să îşi schimbe abordarea şi să lase deschisă posiblitatea unor majorări de dobândă încă din acest an.
Şi alte mari bănci centrale, precum Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, au eşuat în prognozele lor cu privire la evoluţia preţurilor însă ambele au revenit rapid şi au recunoscut că inflaţia nu este atât de tranzitorie pe cât se spera odată.
Erorile din prognozele BCE au forţat instituţia de la Frankfurt să îşi schimbe politica, în condiţiile în care prima dată Lagarde a spus că o majorare de dobândă în acest an este puţin probabilă pentru ca la câteva luni mai târziu să revină şi să confirme aşteptările referitoare la o primă majorare a costului creditului la mijlocul anului.
Frustrările cu privire la schimbarea abruptă a politicii monetare precum şi formatul în care se desfăşoară reuniunile de politică monetară ale BCE i-au determinat pe unii membri ai Consiliului guvernatorilor să dezvăluie presei detalii de la reuniunile de politică monetară. "Christine Lagarde este nemulţumită de aceste dezvăluiri şi asta este un nou pas în încercarea de a le pune capăt", a spus una dintre sursele citate de Reuters.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4350 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...