ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romulus Badea (PIFM): Sunt 500.000 de oameni activi în România care nu se regăsesc în câmpul muncii

16 Iulie 2025   |   Agerpres

Preşedintele PIFM a subliniat că procesul de aducere de muncitori străini este unul complex, fiind multe părţi implicate, multe provocări, atât din punct de vedere al procedurii de migrare, cât şi din punct de vedere practic.

 
 
Angajatorii români încearcă să acopere cu muncitori aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.000 de persoane, în condiţiile în care la ora actuală peste 500.000 de oameni activi nu sunt în câmpul muncii, a declarat, miercuri, preşedintele Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă (PIFM), Romulus Badea.

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la un deficit de forţă de muncă în România sunt plecarea românilor din ţară, aproape 6 milioane, la care se adaugă mai mult de 500.000 de persoane active nu se regăsesc în câmpul muncii şi tinerii NEETs - din segmentul de vârstă 15-29 de ani - care nu apar în nicio formă de educaţie, formare profesională sau muncă.


"Aş vrea să vă reamintesc de ce discutăm despre recrutarea de muncitori străini. Sunt câteva statistici care explică multe. De exemplu, conform statisticii UE, diaspora românească este cea mai mare în cadrul UE. Deci, românii reprezintă cel mai mare număr de cetăţeni europeni care trăiesc în celelalte state membre, în afara graniţelor. Undeva la 3,1 milioane de oameni. Vreau să atrag atenţia că aceştia sunt cei care sunt înregistraţi, care apar în statisticile oficiale. În 2022, un fost conducător al Departamentului Românilor de Pretutindeni dădea exemplul Franţei, unde sunt înregistraţi 150.000 de oameni, cu aproximaţie, însă estimările erau că de fapt sunt vreo 500.000. Şi, repet, numărul acesta este doar în lumea europeană. Dacă adăugăm alte ţări preferate de români, cum ar fi Marea Britanie sau Statele Unite, este clar că numărul este mult mai mare. Estimările duc spre 5,6 milioane de români plecaţi din interiorul graniţelor", a afirmat Badea, la conferinţa naţională "Muncitorii străini în România: realităţi şi bune practici".

El a atras atenţia că nu toată populaţia rămasă în interiorul graniţelor este disponibilă pentru muncă, la ora actuală fiind 500.000 de persoane active care nu se află în câmpul muncii.

"La populaţia activă rămasă în interiorul graniţelor la care ne raportăm şi pe care cu toţii o dorim mai apar câteva elemente de corecţie, că nu sunt toţi disponibili. Discutăm la luna mai 2025 de un număr de 259.000 de şomeri înregistraţi. În anul 2024 au primit indemnizaţii, ajutoare sociale un număr de aproximativ 249.000 de persoane. Iată cum sunt 500 de mii de oameni activi care nu sunt în câmpul muncii. Asta reduce evident opţiunea angajatorului, posibilitatea de a angaja de pe piaţa de forţă de muncă locală. Dacă adăugăm şi faptul că există un indicator Eurostat - NEET - pentru segmentul de vârstă 15-29 de ani, România conduce cu numărul de tineri care nu apar într-o formă de educaţie, formare profesională sau muncă - 19,4%. Astfel ne explicăm deficitul de forţă de muncă înregistrat la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă pentru anul 2024 - de peste 600.000. Totuşi, un pic în scădere faţă de anul 2023, când deficitul de forţă de muncă a depăşit. Acesta este numărul pe care angajatorii români încearcă să-l acopere aducând forţă de muncă din străinătate", a menţionat Badea.

Preşedintele PIFM a subliniat că procesul de aducere de muncitori străini este unul complex, fiind multe părţi implicate, multe provocări, atât din punct de vedere al procedurii de migrare, cât şi din punct de vedere practic.

"Ce facem când avem străinii în cadrul firmei? Au ajuns. Cum ne descurcăm cu ei? (...) Vedeţi, economia are mersul ei, ritmul ei. Legislaţia, de obicei, este reactivă. Apar momente în care prevederile legislative fie sunt depăşite, fie fac mai mult rău decât să ajute, fără să aducă beneficii cuiva, inclusiv autorităţilor. Şi atunci ne-am dorit să putem să semnalăm asta din situaţii, ne-am dorit să putem oferim soluţii practice pentru legiuitor, în aşa fel încât actele legislative să fie utile, fluide, flexibile, să ajute angajatorii români", a transmis Romulus Badea.

Creşterea accelerată a cererii de forţă de muncă în sectoare precum producţia, construcţiile şi serviciile determină angajatorii să se bazeze tot mai mult pe muncitori extracomunitari, într-un context în care resursele locale sunt insuficiente. Conform datelor oficiale furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, la finalul anului 2024 erau înregistraţi peste 140.640 de angajaţi proveniţi din afara Uniunii Europene care lucrează legal în România. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia şi India, iar domeniile în care activează cu preponderenţă sunt producţia (29.141 de angajaţi), construcţiile (28.538), comerţul (20.008), HoReCa (18.844) şi serviciile administrative şi de suport (12.189).

Potrivit Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă (PIFM), această cifră reflectă doar o parte din nevoia reală a pieţei, care este mult mai mare şi rămâne departe de a fi acoperită. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, plafonul anual pentru anul 2025 a fost menţinut la 100.000 de avize. Mai mult de 60% dintre aceste avize vizează meserii din zone precum agricultura, construcţiile, curăţenia sau manipularea mărfii, domenii în care angajatorii români întâmpină dificultăţi majore în recrutarea locală.

În acest context, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă a organizat, miercuri, prima sa conferinţă naţională intitulată "Muncitorii străini în România: realităţi şi bune practici", un eveniment care a reunit, pentru prima dată, instituţiile relevante implicate în gestionarea şi integrarea forţei de muncă extracomunitare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...