
Renault înrăutăţeşte previziunile financiare anuale şi accelerează reducerea costurilor
16 Iulie 2025
AgerpresGrupul auto francez are acum ca obiectiv o marjă operaţională anuală de 6,5%, după ce anterior previziona un nivel de cel puţin 7%, şi un flux de numerar disponibil de 1 - 1,5 miliarde de euro, faţă de prognoza anterioară de două miliarde de euro.
Producătorul auto francez Renault a anunţat marţi că va accelera măsurile de reducere a costurilor, după ce a înrăutăţit previziunile anuale privind marja operaţională, transmite Reuters.
În primul semestru din 2025 compania a raportat un flux de numerar disponibil de doar 47 milioane de euro, afectat de un necesar de capital de lucru negativ de aproximativ 900 milioane de euro, din cauza facturilor întârziate şi a scăderii pieţei de maşini şi camionete în Europa.
Grupul auto francez are acum ca obiectiv o marjă operaţională anuală de 6,5%, după ce anterior previziona un nivel de cel puţin 7%, şi un flux de numerar disponibil de 1 - 1,5 miliarde de euro, faţă de prognoza anterioară de două miliarde de euro.
În primul semestru din 2025 compania a raportat un flux de numerar disponibil de doar 47 milioane de euro, afectat de un necesar de capital de lucru negativ de aproximativ 900 milioane de euro, din cauza facturilor întârziate şi a scăderii pieţei de maşini şi camionete în Europa.
Grupul auto francez are acum ca obiectiv o marjă operaţională anuală de 6,5%, după ce anterior previziona un nivel de cel puţin 7%, şi un flux de numerar disponibil de 1 - 1,5 miliarde de euro, faţă de prognoza anterioară de două miliarde de euro.
Renault, printre ale cărui modele populare se află Dacia Sandero şi Renault 5, a avut în ultimul an o evoluţie mai bună decât competitorii săi, cum ar fi Stellantis şi Volkswagen, noile lansări majorând vânzările şi profiturile, iar concentrarea pe Europa a redus efectele turbulenţelor comerciale provocate de taxele vamale americane.
Totuşi, compania rămâne sub presiune, pe fondul cererii slabe de pe pieţele sa europene cheie şi sporirea concurenţei în China, în special pe segmentul vehiculelor electrice (EV) şi hibride.
Renault a anunţat marţi numirea directorului financiar Duncan Minto în postul de CEO interimar, până când grupul îi va găsi un înlocuitor lui Luca de Meo, care va pleca săptămâna aceasta de la Renault pentru a conduce grupul de lux Kering.
"Evident, piaţa de retail încetineşte în Europa, şi nu vedem o dinamică pozitivă în poziţionarea concurenţială şi pe segmentul preţurilor", a declarat Minto.
Minto, în vârstă de 50 de ani, s-a alăturat grupului Renault din 1997, şi a fost numit în mai director financiar. El va asigura conducerea companiei alături de preşedintele Jean-Dominique Senard. Procesul de selecţie pentru un nou director general "este în plină desfăşurare", a informat Renault într-un comunicat.
Măsurile de reducere a costurilor şi planurile de a asigura competitivitatea costurilor grupului vor fi în centrul atenţiei la prezentarea rezultatelor Renault din 31 iulie, au apreciat analiştii de la JPMorgan.
"În plus, în opinia noastră, este crucial ca Renault să prezinte mai multe detalii privind noul director general, un anunţ fiind aşteptat până la finalul anului", adaugă analiştii.
Analiştii intervievaţi de Reuters spuneau recent că vicepreşedintele executiv Denise Le Vot, care s-a alăturat Renault de la Universitate şi a condus marca low-cost Dacia din mai 2022, şi Maxime Picat (de la rivala Stellantis) sunt consideraţi adecvaţi pentru a continua redresarea producătorului auto francez.
Anul trecut, Renault a fost al 15-lea producător auto mondial în funcţie de vânzări, conform datelor analizate de analistul Felipe Munoz, un declin faţă de locul 14 în 2023. În ultimii ani, compania franceză a fost depăşită de producătorii auto chinezi BYD, Geely, Chery şi Changan.
Pentru a face faţă costurilor trecerii la vehiculele electrice (EV), Renault, sub conducerea lui Luca de Meo, a încheiat o serie de parteneriate şi acorduri cu investitori, inclusiv Google, Qualcomm şi grupul chinez Geely. Aceste parteneriate au ajutat la reducerea costurilor.
Sub conducerea lui Denis Le Vot, marca Dacia a avut performanţe bune, în urma succesului modelelor Sandero şi Duster. În aprilie, Sandero a fost a doua cea mai bine vândută maşină din Europa, fiind depăşită de Renault Clio, iar SUV-ul Duster a fost pe locul şapte, conform datelor JATO Dynamics.
Picat şi-a petrecut întreaga carieră la la PSA şi apoi la Stellantis, format după ce grupul francez PSA a fuzionat cu FCA în 2021. El a fost şeful mărcii Peugeot din 2012.
Surse de la Stellantis au declarat că Picat ar fi spus că nu ştie dacă ar fi interesat de o slujbă la vârful Renault, "dar nu ar fi surprins" dacă va discuta cu producătorul auto francez.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8 / 19540 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...