ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corina Martin (FPIOR), despre taxa pe drepturi de autor: Horeca suportă, de ani la rând, nerespectarea prevederilor legale

19 Octombrie 2023   |   Agerpres

Ea a subliniat că, în România, "a continuat nestingherită nesocotirea totală a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, pe acest subiect!"

 
 
Un grup de lucru va fi constituit pentru schimbarea metodologiei învechite şi incorecte de plată şi repartizare a remuneraţiilor către titularii de drepturi de autor, în funcţie de utilizarea reală, informează Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România ( FPIOR).

"Operatorii din Horeca suportă, de ani la rând, nerespectarea prevederilor legale actuale (comunicarea publică de opere muzicale se gestionează în continuare colectiv, deşi prevederea legală, contrară prevederilor europene, a fost abrogată încă din ianuarie 2019!!!), şi s-au săturat sa tolereze ignorarea totală a legislaţiei europene (chiar şi după ce CJUE a confirmat o prevedere extrem de clară din Directiva 2001/29, în România utilizatorii sunt, în continuare, obligaţi să achite remuneraţii pentru simplul fapt că deţin orice fel de echipament şi fără ca organismele de gestiune colectivă să facă dovada că în locaţii a fost difuzată muzică sau operă audiovizuale!)", a menţionat Corina Martin, Secretar General al FPIOR.


Ea a subliniat că, în România, "a continuat nestingherită nesocotirea totală a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, pe acest subiect!"

"Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii, Asociaţia Correct, FIHR - Federaţia Industriei Hoteliere din Romania şi HORA au stabilit, în premieră, de comun acord cu organismele de gestiune colectivă şi asistaţi de Cabinet de Avocat Robert Bucur, o metodologie care să ofere utilizatorilor transparenţă, condiţii cinstite şi tarife proporţionale cu gradul real de utilizare", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante propuneri menţionate sunt: plata doar pentru camerele ocupate sau plata doar pentru opere audiovizuale acolo unde se utilizează acestea (în prezent, contrar hotărârii CJUE în Cauza C-147/19, metodologiile prevăd plata, în cazul deţinerii unui televizor, şi pentru fonogramele care fac parte deja din aceste opere audiovizuale).

Pe lista de propuneri se mai află: plata proporţională cu repertoriul utilizat (spre exemplu, dacă repertoriul de opere audiovizuale sau de prestaţii artistice în domeniul audiovizual a fost comunicat de televiziunile retransmise în camere doar în proporţie de 10% din totalul comunicărilor, nu putem fi obligaţi să achităm întreaga valoare a remuneraţiei)

De asemenea, alte propuneri vizează organismele de gestiune colectivă care trebuie să fie transparente, conform legii, în relaţia cu utilizatorii şi să pună la dispoziţia acestora repertoriul pe care îl reprezintă, în cazurile de gestiune colectivă extinsă, facultativă sau pe bază de mandat special

Reprezentanţii federaţiei au amintit şi de lipsa obligativităţii de plată atunci când proprietarul unui spaţiu (restaurant, sală de evenimente, etc.) pune la dispoziţia clienţilor doar locaţia şi asigură serviciile de servire a mesei sau a băuturilor (în prezent, proprietarul este obligat la plata remuneraţiilor pentru trupa sau DJ-ul contractat de terţi la evenimente)

O altă propunere se referă la faptul ca plata să se facă pentru perioada reală (în acest moment, dacă activitatea de comunicare publică începe în data de 30 sau 31 a lunii, se datorează plata pe întreaga lună), iar comunicarea de date pentru repartizarea cât mai corectă a sumelor încasate (în prezent, toate sumele încasate merg într-un "fond comun" care, mai apoi, se împarte după o serie de criterii subiective care nu au legătură cu utilizarea reală), susţin reprezentanţii federaţiei.

"Practic, propunerea noastră este ca utilizatorul să ofere informaţii exacte despre ceea ce a utilizat sau, în lipsa acestora, să indice posturile de radio sau televiziune cel mai des utilizate)", se mai precizează în comunicat.

Totodată, mai este menţionată obligativitatea informării utilizatorilor asupra obligaţiei de plată şi emiterea facturii fiscale pentru perioada curentă (în acest moment, ogc-urile emit facturi pe pentru perioade de acum 2 sau 3 ani)

FPIOR a mai propus plata remuneraţiei compensatorii după utilizare (anumite remuneraţii sunt "compensatorii", adică titularul de drepturi nu se poate opune comunicării publice însă, după ce aceasta a fost realizată, trebuie compensat). "În acest moment, absolut toate ogc-urile cer banii în avans, chiar înainte cu o lună de perioada comunicării publice.", se mai spune în comunicat.

O altă propunere se referă la aplicarea dobânzii legale pentru neplată sau întârziere la plată (în acest moment legea plafonează aceste penalităţi însă o serie de instanţe au dat soluţii pe baza metodologiei, obligând utilizatorii la plata unor penalităţi de 0,1 sau 0,5% pe zi de întârziere şi pentru perioadele de după modificarea legii, 4 aprilie 2022)

Pe listă se mai află obligativitatea ca procesele verbale să fie semnate de un martor şi să existe înregistrări audio-video cu echipamente omologate (în prezent, inspectorul ogc-ului întocmeşte un proces verbal care să-i folosească personal şi asociaţiei pentru care lucrează, fără nicio dovadă)

Pe de altă parte, tarifele propuse sunt, în cazul unităţilor de cazare, pe cameră. "În prezent, marea majoritate a metodologiilor prevăd un tarif unic pentru unităţi de cazare de la 1 la 50 de camere, ajungându-se la situaţiile absurde în care unii utilizatori plătesc de 50 de ori mai mult ca alţii).

Una dintre cele mai importante modificări propuse este metodologia unică pentru întregul domeniu HoReCa (în acest moment există 5 metodologii cu condiţii şi tarife diferite, multe dintre ele nefiind cunoscute de utilizatori.", se mai spune în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1831 / 9739
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...