ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu (CF): Noi nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare

25 Ianuarie 2023   |   AGERPRES

El a menţionat că economia încetineşte, va evita recesiunea în acest an, dar încetinirea economiei şi o inflaţie care nu mai ajută bugetul public în execuţie, cum s-a întâmplat în 2022, creează dificultăţi suplimentare în a avea consolidarea bugetară.

 
 
România nu se află în situaţia de a-şi permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare, în condiţiile în care trebuie să continue consolidarea deficitului bugetului public, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"Întotdeauna când se iau măsuri care pot conduce în mod probabil la diminuare de venituri este obligatoriu să avem şi măsuri care să compenseze o probabilă diminuare de venituri. Noi, în România, nu suntem în situaţia de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal bugetare. Chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la Uniunea Europeană. Prin Cadrul Financiar Multianual şi cu ce include Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă uşor te duci la 5 - 6% din produsul intern brut anual. Aici trebuie să fim foarte chibzuiţi. De pildă, bugetul pe 2023 prevedere o creştere a alocărilor pentru apărare de 0,5% PIB, care înseamnă în jur de 7,5 miliarde de lei. Este o sumă considerabilă. Noi şi aşa în 2024 avem de rezolvat o ecuaţie pe care unii ar califica-o ca fiind imposibilă în sensul rezolvării ei. De ce? Pentru că trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ţinta programată de 4,4%", a spus Daniel Dăianu, întrebat dacă bugetul ar permite în momentul de faţă o reducere de taxe, inclusiv pentru muncă.


El a menţionat că economia încetineşte, va evita recesiunea în acest an, dar încetinirea economiei şi o inflaţie care nu mai ajută bugetul public în execuţie, cum s-a întâmplat în 2022, creează dificultăţi suplimentare în a avea consolidarea bugetară.

Referitor la evoluţia creditelor şi a depozitelor, Daniel Dăianu a spus că este de semnalat creşterea mai rapidă a creditului în valută decât a celui în moneda naţională.

"Ani de zile o bătălie despre care nu s-a vorbit foarte mult, a fost un război pe care banca naţională l-a dus şi anume de a stimula creditarea în moneda locală. Astăzi vorbim de spre stabilitate financiară în acest seminar. O economie care depinde de departe numai de creditarea în valută, că este vorba despre finanţarea bugetului, că este vorba despre finanţarea cetăţenilor, firmelor este extraordinar de vulnerabilă şi instituţiile financiare internaţionale încurajează creditarea în moneda locală", a explicat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a participat miercuri la prezentarea lucrărilor 'Stabilitate financiară. Lucrări selectate' şi 'Financial stability. Selected works', publicate în Colecţia "Biblioteca Băncii Naţionale a României - Aniversar 140 de ani'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2205 / 8966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Filip & Company a asistat AGISTA în vânzarea întregii sale participații deținute în cadrul Dendrio Solutions și creșterea participației în Fort. Echipa, coordonată de Alexandru Bîrsan (partener, M&A)
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat fondul de investiții SARMIS Capital în preluarea pachetului majoritar al producătorului de hârtie MG-Tec Industry
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...