ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De ce “quiet hiring” este noul cuvant la moda in domeniul resurselor umane

27 Martie 2024   |   Andrada Popescu (Asociat senior), Noerr

"Quiet hiring" poate fi un instrument valoros pentru angajatori, care aduce beneficii semnificative și favorizează o forță de muncă dinamică și înfloritoare. Cu toate acestea, este esențial ca angajatorii să rămână atenți la cerințele legale pentru a evita eventualele capcane atunci când implementează o astfel de practică.

 
 
În condițiile în care piața muncii trece în mod constant de la cumul de funcții la demisia tăcută, angajatorii sunt presați să găsească noi strategii de răspuns pentru a își construi și menține echipele. Aici intervine conceptu de "quiet hiring" (angajarea tăcută) - o abordare a recrutării care câștigă rapid popularitate în lumea afacerilor. Dar ce este această abordare a recrutării și cum poate fi benefică pentru angajatorii care caută să își construiască o forță de muncă puternică?

Ce este quiet hiring?

În ciuda numelui său, "quiet hiring" nu este deloc tăcut și ar putea fi catalizatorul pentru crearea unei echipe dinamice și adaptabile pentru viitor. "Quiet hiring" este, de fapt, un termen nou pentru o practică reînviată. Se referă la o abordare strategică care presupune ocuparea posturilor vacante fără a angaja efectiv noi angajați. În esență, această abordare înseamnă că întreprinderea își evaluează forța de muncă actuală, inclusiv competențele, experiența și potențialul de creștere al acesteia, pentru a stabili dacă ar fi posibil ca aceasta să ocupe postul vacant sau să preia unele dintre responsabilitățile pe care le implică.

Beneficii pentru angajatori


1.        
Reducerea costurilor și a timpului alocat recrutării

Metodele tradiționale de angajare, cum ar fi publicarea anunțurilor de angajare, examinarea CV-urilor și desfășurarea de interviuri, pot consuma mult timp și resurse. Prin "quiet hiring", angajatorii pot simplifica procesul și își pot concentra eforturile asupra unui număr mai mic de candidați. Acest lucru poate duce la economii semnificative de timp și costuri pentru profesioniștii din domeniul resurselor umane, care își pot utiliza resursele mai eficient.


2.        
Îmbunătățirea brand-ului angajatorului

Practicile de "quiet hiring" pot avea un impact notabil asupra consolidării brand-ului angajatorului, demonstrând în mod eficient dedicarea unei companii pentru recunoașterea și cultivarea talentelor interne. Atunci când organizațiile ocupă în mod strategic posturile vacante prin identificarea propriilor angajați excepționali, acestea transmit un mesaj convingător despre cultura organizațională, valorile și investițiile lor în dezvoltarea acestora.


3.        
Accesul la o anumită rezervă de candidați

Un alt beneficiu al "quiet hiring" este capacitatea de a accesa un grup de candidați de înaltă calitate care nu ar putea fi disponibil prin metodele tradiționale de recrutare, oferind posibilitatea de a aborda candidați care nu caută în mod activ noi oportunități de angajare. Vizând aceste persoane, angajatorii pot identifica candidați cu aptitudini și experiență unice care s-ar putea potrivi perfect pentru organizație, în special pentru posturi de nivel superior sau roluri care necesită abilități specializate.


4.        
Perfecționarea angajaților actuali

"Quiet hiring" oferă un avantaj semnificativ în domeniul gestionării talentelor: capacitatea de a crește și de a perfecționa angajații existenți, oferindu-le în același timp posibilități de avansare în carieră. Investind în dezvoltarea lor și oferind cursuri de formare specifice, angajatorii pot nu numai să ocupe posturile vacante, ci și să încurajeze o cultură a învățării și creșterii continue în cadrul organizației.
În plus, promovările interne prin "quiet hiring" pot avea un efect de domino asupra forței de muncă în general. Atunci când angajații observă că alți colegi de-ai lor se perfecționează și avansează în cadrul organizației, se creează o atmosferă pozitivă și o conștientizare a posibilităților și potențialului, ceea ce poate duce în cele din urmă la o rată de retenție mai mare.

Provocări legale

Atunci când implementează strategii de "quiet hiring", angajatorii pot trece cu ușurință cu vederea cerințele legale privind această practică. O astfel de situație poate avea ca rezultat procese perturbate, angajați demotivați și sancțiuni semnificative din partea autorităților. Astfel, angajatorii trebuie să rămână vigilenți cu privire la potențialele provocări legale și să asigure respectarea legislației aplicabile, inclusiv:

1.         Evaluarea aptitudinilor și capacităților angajatului - Angajatorii ar trebui să evalueze aptitudinile și capacitățile unui angajat înainte de a-i atribui responsabilități suplimentare și/sau de a îi oferi un nou post. În cazul în care angajatul nu are competențele necesare, este esențial ca angajatorii să ofere oportunități de formare și de învățare.

2.         Asigurarea egalității de șanse și a schimbărilor pentru toți angajații - "quiet hiring" nu trebuie să în nicio practică discriminatorie. Astfel, angajatorii trebuie să se asigure că selecția lor se bazează exclusiv pe criterii obiective, iar procesele relevante nu discriminează angajații pe baza unor caracteristici protejate, cum ar fi rasa, sexul, vârsta, religia, handicapul, originea națională etc.

3.         Modificarea contractelor de muncă - Angajatorii ar trebui să se asigure că orice modificare a postului și/sau a sarcinilor unui angajat și a beneficiilor aferente (dacă există) este comunicată în mod clar angajatului și recunoscută de acesta. De asemenea, orice astfel de modificări ar trebui să fie reflectate în contractul de muncă și/sau în fișa postului angajatului prin intermediul unui act adițional.
În plus, angajatorii ar trebui să se asigure că acești angajați sunt instruiți în mod corespunzător (inclusiv din perspectiva sănătății și securității la locul de muncă) pentru a își îndeplini noile sarcini sau în conformitate cu noua poziție, în special dacă îndeplinirea acestor noi sarcini/poziții implică utilizarea de noi instrumente sau tehnologii.

4.         Constatarea volumului de muncă al angajatului - Angajatorii ar trebui să țină cont de faptul că atribuirea de sarcini suplimentare angajaților nu ar trebui să ducă la ore suplimentare sau la o supraîncărcare excesivă, deoarece acest lucru ar putea duce la potențiale sancțiuni din partea autorităților de muncă și ar putea avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice și a bunăstării generale a angajatului.

Concluzie

În concluzie, "quiet hiring" poate fi un instrument valoros pentru angajatori, care aduce beneficii semnificative și favorizează o forță de muncă dinamică și înfloritoare. Cu toate acestea, este esențial ca angajatorii să rămână atenți la cerințele legale pentru a evita eventualele capcane atunci când implementează o astfel de practică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 102 / 8643
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
  Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
  BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
  Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
  Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
  MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...