ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Delgaz Grid:Ajustarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice aprobată de ANRE încetineşte ritmul investiţiilor în reţele

21 Decembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit reprezentanţilor companiei, recunoaşterea mai multor costuri (ca de exemplu cele asociate citirii trimestriale a contoarelor, dar şi alte tipuri de costuri) a fost amânată în mod arbitrar, iar neaprobarea de către ANRE a costurilor prevăzute pentru salarii, aşa cum au fost ele fundamentate, nu asigură sumele necesare pentru plata în condiţiile pieţei a personalului înalt calificat, necesar pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. De asemenea, mai spun aceştia, o altă consecinţă este legată de înrăutăţirea condiţiilor pentru proiectele de investiţii cofinanţate din fonduri UE.

 
 
Ajustarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru anul 2024, este semnificativ sub rata inflaţiei şi încetineşte puternic ritmul investiţiilor în reţele, semnalează Delgaz Grid într-un comunicat.
 
"Este de necontestat că reţelele de distribuţie au nevoie de o modernizare dincolo de nivelul obişnuit pentru a integra noi capacităţi de producţie, pe lângă cele deja conectate, precum şi noi facilităţi din domeniul mobilităţii electrice, încălzirii sau producerii de hidrogen. De aceea, este absolut necesar ca impactul negativ să fie remediat printr-un cadru de reglementare clar şi o metodologie de tarifare stimulativă pentru noua perioadă de reglementare care începe în 2025. Cu cât acest cadru de reglementare va fi mai repede cunoscut, cu atât mai bine. Referitor la anul 2024, nu doar că nu a fost creat cadrul necesar pentru investiţii suplimentare, dar nivelul stabilit al tarifelor s-a înrăutăţit comparativ cu metodologia existentă", se menţionează în comunicat.
 
Potrivit reprezentanţilor companiei, recunoaşterea mai multor costuri (ca de exemplu cele asociate citirii trimestriale a contoarelor, dar şi alte tipuri de costuri) a fost amânată în mod arbitrar, iar neaprobarea de către ANRE a costurilor prevăzute pentru salarii, aşa cum au fost ele fundamentate, nu asigură sumele necesare pentru plata în condiţiile pieţei a personalului înalt calificat, necesar pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. De asemenea, mai spun aceştia, o altă consecinţă este legată de înrăutăţirea condiţiilor pentru proiectele de investiţii cofinanţate din fonduri UE.
 
"Creşterea tarifelor sub nivelul inflaţiei creează o falsă impresie că bugetul de stat are de câştigat, iar clienţii sunt sprijiniţi. Consumatorii sunt astăzi pe deplin protejaţi prin schema de plafonare aflată încă în vigoare. Însă preţul total al energiei electrice va rămâne ridicat pentru câţiva ani, din cauza investiţiilor insuficiente care reduc capacitatea reţelelor de a prelua şi integra în sistem cantitatea de energie regenerabilă produsă. Şi, implicit, costurile pentru buget vor rămâne ridicate. "Povara" unor tarife de distribuţie corect stabilite asupra bugetului de stat ar fi cu mult mai mică decât costurile pe care acesta le suportă cu subvenţiile pentru energie", explică sursa citată.
 
În 2023, Delgaz Grid a făcut investiţii record, de peste 176 de milioane de euro (872 milioane lei), din surse proprii şi din fonduri europene, cu 30% mai mari faţă de cele de anul trecut. În pofida crizei energetice, compania şi-a continuat investiţiile la cel mai înalt ritm posibil, prin contractarea de credite.
 
"Însă planurile de investiţii pentru 2024 nu vor mai putea fi realizate în condiţiile stabilirii tarifelor semnificativ sub inflaţie, compania fiind lipsită de veniturile necesare susţinerii acestora. Această decizie privind tarifele reprezintă o şansă irosită pentru România. Durata impactului negativ ar putea fi însă scurtată printr-o stabilire clară şi rapidă a condiţiilor care vor fi aplicate prin noua perioadă de reglementare, începând cu 2025. Acest lucru este absolut necesar în condiţiile în care, pentru al treilea an la rând, tarifele nu acoperă costurile de distribuţie şi nu conţin niciun fel de stimulent pentru extinderea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei. Ca urmare, planul companiei de a continua cu investiţii masive până în anul 2030 nu va mai putea fi realizat şi impactul va fi cu atât mai puternic cu cât viitorul cadru de reglementare a investiţiilor rămâne neclar", subliniază reprezentanţii companiei.
 
Potrivit acestora, o politică în domeniul energiei care nu ţine cont de nevoia uriaşă de investiţii în reţelele de distribuţie - o nevoie recunoscută şi sprijinită şi la nivelul Uniunii Europene - va bloca tranziţia energetică şi va limita drastic dezvoltarea producţiei de energie electrică în România. Doar investiţiile în reţele vor conduce, în cele din urmă, la scăderea costurilor medii de producţie a energiei.
 
"Un cadru legislativ şi de reglementare adecvat şi stimulativ va încuraja operatorii din domeniu să investească pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce va contribui la asigurarea securităţii energetice a României, la stabilizarea preţurilor şi va stimula competitivitatea şi dezvoltarea economică", semnalează sursa menţionată.
 
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că tarifele pentru operatorii de distribuţie energie electrică vor creşte anul viitor cu doar 3,39%, sub rata prognozată a inflaţiei, iar pentru operatorul de transport cu 1,51%.
 
"În şedinţa de ieri am aprobat tarifele reglementate pentru distribuţia de energie electrică aferente anului 2024. Au fost analizate foarte meticulos toate solicitărilor operatorilor de distribuţie. Am luat în considerare, conform metodologiei pe care o avem în vigoare, şi am ţinut cont de propunerile lor, în limitele metodologiei. Tarifele, în medie, pot să vă spun că vom avea o creştere de tarife de distribuţie de doar 3,39%. Media este alcătuită din toate zonele de distribuţie şi pe toate nivelurile de tensiune. În medie, vom avea o creştere de 3,39%. Dacă o comparăm cu rata inflaţiei estimate de Comisia de Prognoză pentru anul 2024, de 4,6%, suntem sub această rată a inflaţiei", a spus Niculescu.
 
Potrivit exemplelor date de acesta, pe o anumită zonă de distribuţie majorarea tarifelor de distribuţie este în medie de 5,75%, iar pe altă zonă este o scădere de 1,41%, pe joasă tensiune.
 
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,37 miliarde de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 490 / 8816
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...