
Detașările de personal contra cost sunt în sfera TVA chiar și atunci când sunt realizate intra-grup
28 Aprilie 2020
Anamaria Tocaci (tax manager, Schoenherr Tax Bucharest SRL) și Mara Moga-Paler (managing attorney at law, coordonatoarea practicii de dreptul muncii a Schoenherr și Asociații SCA)CJUE, analizând cauza, a decis că excluderea din sfera TVA a operațiunilor de împrumut sau detașare de personal nu sunt conforme cu prevederile legislației europene în materie de TVA, în măsura în care sumele plătite de filială în favoarea societății‑mamă, pe de o parte, și aceste împrumuturi sau detașări, pe de altă parte, se condiționează reciproc.
![]() |
Anamaria Tocaci (tax manager, Schoenherr Tax Bucharest SRL) si Mara Moga-Paler (managing attorney at law, coordonatoarea practicii de dreptul muncii a Schoenherr si Asociatii SCA) |
În contextul în care legislația italiană exclude din sfera de aplicare a TVA împrumuturile sau detașările de personal în schimbul cărora se rambursează doar costul aferent de către societatea beneficiară, instanța italiană a solicitat CJUE interpretarea prevederilor legale în conformitate cu legislația europeană privind TVA.
CJUE, analizând cauza, a decis că excluderea din sfera TVA a operațiunilor de împrumut sau detașare de personal nu sunt conforme cu prevederile legislației europene în materie de TVA, în măsura în care sumele plătite de filială în favoarea societății‑mamă, pe de o parte, și aceste împrumuturi sau detașări, pe de altă parte, se condiționează reciproc.
Argumentarea CJUE s-a bazat pe faptul că între prestator și beneficiar există un raport juridic în cadrul căruia au loc prestații reciproce, plata primită de prestator constituind contravaloarea efectivă a serviciului furnizat beneficiarului.
Cu alte cuvinte, CJUE a statuat că – atât timp cât între societatea-mamă și filiala sa există un instrument juridic care prevede, pe de o parte, detașarea persoanei de la societatea-mamă la filială și, pe de altă parte, plata sumelor facturate pentru costurile cu persoana detașată de către filială societății-mamă –, această operațiune reprezintă o prestare de servicii cu titlu oneros care este în sfera de aplicare a TVA.
Este important de menționat că CJUE a respins argumentul conform căruia detașarea nu reprezintă în fapt o prestare de servicii pentru motivul că societatea-mamă nu facturează și o marjă de profit. Astfel, conform CJUE simpla condiționare a detașării personalului de plata costurilor societății-mamă cu acesta este suficientă pentru a cataloga operațiunea ca o prestare de servicii, indiferent dacă valoarea contraprestației este inferioară, egală sau superioară costurilor suportate.
Cum deciziile CJUE au aplicabilitate directă în legislația fiscală națională, putem conchide că detașările de personal efectuate intra-grup, ale căror costuri sunt recuperate de către societatea care detașează de la cea la care a fost detașat personalul sunt subiect de TVA, chiar și în contextul în care nu a fost aplicată o marjă de profit.
În legislația fiscală din România nu există prevederi specifice care să reglementeze detașările de personal intra-grup și la cost. Totuși, în practică au existat numeroase polemici cu privire la tratamentul privind TVA aplicabil acestui tip de operațiune, existând chiar voci care au susținut că această operațiune nu ar fi una în sfera de aplicare a TVA pe motiv că societatea care detașează personalul nu face, în fapt, o activitate economică în sensul prevederilor TVA.
Astfel, deși formal ne așteptăm ca decizia CJUE să nu aducă nicio schimbare în legislația națională în materie de TVA, aceasta va uniformiza practica în cazul detașărilor intra-grup și va lămuri tratamentul privind TVA aplicabil.
Un alt aspect de avut în vedere în cazul detașărilor intra-grup, mai ales în contextul în care CJUE a confirmat că acestea reprezintă prestări de servicii cu titlu oneros, este respectarea principiului valorii de piață. Astfel, atât prestatorul, cât și beneficiarul trebuie să demonstreze autorităților fiscale din statele lor de rezidență că remunerația pentru detașarea sau împrumutul de personal a fost stabilită la nivelul pieței. În acest sens, detașarea la cost poate ridica suspiciuni din perspectiva legislației prețurilor de transfer.
Din perspectiva legislației naționale în domeniul muncii, detașarea intra-grup pe teritoriul României presupune, de cele mai multe ori, ca drepturile cuvenite salariatului detașat să fie acordate de angajatorul la care s-a dispus detașarea, iar contractul individual de muncă să fie suspendat la angajatorul care dispune detașarea. În această ipoteză, plata costurilor salariale se face direct de la filiala beneficiară a serviciilor către salariatul detașat, iar între filiala beneficiară și societatea-mamă care dispune detașarea se achită doar marja pentru serviciul prestat, care să asigure conformitatea din punct de vedere al prețurilor de transfer, cum menționam mai sus. Este posibil, însă, ca angajatorul care dispune detașarea să nu suspende contractul individual de muncă pe durata detașării și, în acest caz, să rămână în sarcina acestuia obligațiile de plată a drepturilor către salariat. Într-o asemenea ultimă ipoteză, între cei doi angajatori poate exista un mecanism de recuperare a costurilor salariale, la care se adaugă o marja de profit pentru societatea care dispune detașarea. Indiferent de cum este structurată detașarea, implicațiile din punct de vedere al TVA rămân aceleași.
Autori: Anamaria Tocaci (tax manager, Schoenherr Tax Bucharest SRL) și Mara Moga-Paler (managing attorney at law, coordonatoarea practicii de dreptul muncii a Schoenherr și Asociații SCA)
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8862 / 9435 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...