
Energocom (Republica Moldova) are semnate, sau negociază, noi contracte, precum cel cu OMV Petrom pentru gaze din Neptun Deep (ministru)
18 Iunie 2025
AgerpresEl a subliniat că în acest fel va fi eliminat "un intermediar inutil", Moldovagaz, care până în ianuarie 2025 primea gaze de la Gazprom pentru regiunea transnistreană.
Energocom a fost desemnat furnizor universal de gaze naturale în Republica Moldova şi compania are semnate sau negociază noi contracte bilaterale, precum cel cu OMV Petrom pentru gaze din perimetrul Neptun Deep, sau cu Nuclearelectrica, pentru a participa la construcţia noilor reactoare atomice de la Cernavodă, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Dorin Junghietu, într-un interviu acordat Moldpres.
"Pentru a asigura securitatea livrărilor, ANRE a desemnat Energocom drept furnizor universal de gaze naturale, preluând obligaţia de serviciu public de la Moldovagaz. În cazul în care compania nu îşi va îndeplini cerinţele legale privind separarea activităţilor de furnizare, transport şi distribuţie a gazelor naturale până la 31 iulie, aceasta riscă să-şi piardă licenţa. Nici în acest caz, consumatorii nu vor simţi nici un disconfort, urmând să primească facturi cu logoul companiei 100% a statului, Energocom, şi nu al Moldovagaz, unde statul are doar o parte din acţiuni", a spus Junghietu.
"Pentru a asigura securitatea livrărilor, ANRE a desemnat Energocom drept furnizor universal de gaze naturale, preluând obligaţia de serviciu public de la Moldovagaz. În cazul în care compania nu îşi va îndeplini cerinţele legale privind separarea activităţilor de furnizare, transport şi distribuţie a gazelor naturale până la 31 iulie, aceasta riscă să-şi piardă licenţa. Nici în acest caz, consumatorii nu vor simţi nici un disconfort, urmând să primească facturi cu logoul companiei 100% a statului, Energocom, şi nu al Moldovagaz, unde statul are doar o parte din acţiuni", a spus Junghietu.
El a subliniat că în acest fel va fi eliminat "un intermediar inutil", Moldovagaz, care până în ianuarie 2025 primea gaze de la Gazprom pentru regiunea transnistreană.
"Dacă nu mai primeşte nici aceste gaze, iar alte companii internaţionale refuză să aibă relaţii comerciale cu o structură fiică a Gazprom, astfel încât achiziţiile de gaze pe pieţele internaţionale pentru Moldovagaz erau făcute şi până acum de către Energocom, de ce Energocom să nu o facă acum direct. Amintim că încă din decembrie 2022, pe malul drept al râului Nistru nu mai consumăm gaze de la Gazprom. Iar Moldovagaz nu poate face achiziţii de gaze din exterior, această activitate o face Energocom. Moldovagaz s-a transformat într-un intermediar", a explicat oficialul moldovean.
Acesta a menţionat că, pentru a avea suficiente mijloace circulante să cumpere gaze, autorităţile pun la dispoziţia Energocom un credit de 400 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu garanţia statului, şi, în plus, compania are semnate sau negociază noi contracte bilaterale.
"Sunt resurse ieftine, cu rate de aproximativ două ori mai mici faţă de ceea ce oferă băncile comerciale din Moldova, sume mari pe care băncile locale nu le pot asigura, iar Energocom a demonstrat o bună reputaţie şi capacitate de a gestiona astfel de procese. Din aceşti bani, dar şi din resurse proprii, vor fi procurate gaze şi energie electrică necesare pentru consumatori. În plus, Energocom are semnate sau negociază noi contracte bilaterale, cum ar fi cel cu OMV Petrom pentru a procura gazele extrase din Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep, sau cu Nuclearelectrica, pentru a participa la construcţia noilor reactoare atomice de la Cernavodă", a precizat Dorin Junghietu.
Pe de altă parte, acesta a afirmat că progresul rapid în diverse domenii din sectorul energetic a fost posibil datorită sincronizării de urgenţă a sistemelor electroenergetice din Moldova şi Ucraina cu Sistemul Energetic al Europei Continentale sau ENTSO-E.
"Pentru consumatori nu s-a schimbat nimic, însă pentru sistemul energetic s-a schimbat totul. Nu mai suntem o periferie a sistemului Rusia-Belarus, ci parte a sistemului european şi putem importa energie electrică nu doar din Ucraina sau de la MGRES, ci şi din statele membre UE, în special România. Având această posibilitate, nu am mai fost limitaţi în alegerea furnizorului şi nu mai suntem şantajabili, iar când MGRES a sistat livrările către malul drept, am reuşit să asigurăm consumul prin importuri din România, inclusiv parţial la preţ plafonat", a afirmat ministrul Energiei.
Totodată, el a adăugat că, suplimentar, a fost aprobat Planul de măsuri privind consolidarea independenţei energetice a Republicii Moldova, care serveşte drept temei juridic pentru implementarea obiectivului de eliminare completă a dependenţei de resursele energetice din Federaţia Rusă, atât în sectorul electroenergetic, cât şi în sectorul gazelor naturale şi al produselor petroliere.
Potrivit acestuia, planul prevede 23 de acţiuni ce se referă la implementarea în termenele stabilite a proiectelor majore de infrastructură, majorarea capacităţii de generare a energiei electrice la nivel local, inclusiv din surse regenerabile, eficientizarea consumului de resurse energetice, realizarea stocurilor de gaze naturale şi produse petroliere, majorarea flexibilităţii sistemului electroenergetic, cuplarea şi integrarea pieţelor de energie cu cele ale Uniunii Europene către anul 2030.
"Pe partea de infrastructură, ne concentrăm pe finalizarea în termen a Liniei independenţei energetice Vulcăneşti - Chişinău şi lansarea licitaţiilor pentru Linia Bălţi-Suceava. Pe linia Străşeni - Gutinaş suntem la etapa de stabilire a traseului liniei şi a punctului de traversare a hotarului. În etapa următoare se va iniţia procesul administrativ pentru declararea utilităţii publice şi de interes naţional a lucrărilor de construcţie care urmează a fi realizate", a exemplificat Junghietu.
Pe sectorul de gaze naturale, a continuat acesta, urmează liberalizarea treptată a pieţei. Cel târziu, din 1 aprilie 2026, obligaţia de serviciu public nu se va mai aplica în raport cu consumatorii noncasnici mari. Suplimentar, se mizează pe operaţionalizarea tarifului unic pentru transportul gazelor naturale pe Coridorul vertical, ceea ce va facilita achiziţia şi stocarea gazelor în depozitele subterane din Ucraina.
Pe sectorul de energie electrică urmează a fi lansate pieţele organizate pe termen scurt - Piaţa pentru ziua următoare şi piaţa pe parcursul zilei, care vor fi cuplate la piaţa unică europeană în 2027.
De asemenea, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu resurse energetice, a mai spus ministrul, pe lângă interconexiunile electroenergetice menţionate, este importantă şi dezvoltarea sistemului de transport a gazelor naturale. În noiembrie 2023, SRL "Vestmoldtransgaz" a anunţat planuri de investiţii de circa 300 milioane euro, iar pentru acest an este planificată iniţierea a două proiecte, în particular extinderea interconectorului Iaşi-Ungheni-Chişinău, prin construcţia unui gazoduct de Centură a municipiului Chişinău şi construcţia reţelei de transport a gazelor naturale pe ruta Râul Prut - Staţia de Măsurare Gaze Ungheni - Punctul de Măsurare Gaze Todireşti, având ca scop consolidarea interconectării cu sistemul de transport a gazelor naturale din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 112 / 9762 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...