ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Kelemen Hunor (UDMR): Rotativa propriu-zisă este o greșeală fundamentală

18 Iunie 2025   |   Agerpres

Președintele UDMR a explicat că Ministerul de Finanțe va reveni PNL, așa cum a cerut viitorul premier, Ilie Bolojan.

 
 
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că rotativa funcției de premier reprezintă 'o greșeală fundamentală' și atrage atenția că prezența UDMR în viitorul guvern va fi decisă în urma negocierilor.

'Rotativa propriu-zisă este o greșeală fundamentală, fiindcă a arătat ce se poate da din rotativă. Strategic, în 2022, 2023, 2024, rotativa a falimentat România. Premierul nu are autoritatea necesară, mai ales cum se apropie spre deadline-ul mandatului și, din acel moment, lucrurile se complică. Plus, e un mesaj destul de prost către societate. Eu am spus că ar trebui să mergem pe o soluție simplă, politică, durează cât durează, fiindcă dacă măsurile care vor fi dureroase produc nemulțumiri sociale, la un moment dat trebuie să faci o schimbare. Eu am participat în guvernarea în care, sub comanda Fondului Monetar Internațional, dar într-o criză economică globală, noi am luat măsurile dure și necesare și nu am rezistat până la sfârșitul mandatului. Și acum probabil că un singur premier, cu un singur guvern, cu o singură formulă, nu o să ajungă până în 2028. Dar mergând pe rotativă de la bun început, este o greșeală strategică din punctul meu de vedere. Știu și colegii. Înainte să ies public, le-am spus lor. Dar când tu nu contezi în ecuația matematică, poți să-ți spui punctul de vedere și trebuie să-ți spui punctul de vedere, dar rămâi cu...', a spus el, miercuri, la RFI.


Întrebat despre faptul că PSD refuză să intre în guvern fără rotativă, Kelemen Hunor a spus: 'Sunt mult prea mic ca să dau un răspuns la această întrebare'.

El a precizat însă că soluția agreată este un guvern politic, cu premier politic, a cărui componență va fi stabilită după desemnarea și finalizarea negocierilor.

'După discuțiile de ieri, se conturează o structură a cabinetului, plus câteva instituții care trebuie votate în Parlament. Trebuie să mai lucrăm pe program. Acolo probabil că lucrurile o să meargă un pic mai repede, fiindcă în marea parte a capitolelor lucrurile sunt clare. (...) Pe partea fiscală încă, dacă pot să folosesc cuvântul, suntem în aer. Încă nu există nimic închis, sunt discuții în continuare. Putem spune cum vreți, că avem un deficit mare, că avem datorie mare - lucrurile arată urât. Și trebuie să găsești o soluție. Sunt mai multe variante. (...) Întrebarea rămâne dacă, într-adevăr, există o soluție să pui statul la o cură de slăbire, că avem un stat uriaș, gras și ineficient, sau doar te prefaci că îl pui la o cură de slăbire și rezolvi din taxe și din impozite și din tăiat venituri aici', a adăugat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a subliniat că 'nu are nicio îndoială' că din guvern va face parte și PSD, care, împreună cu PNL, va deține ministerele cele mai importante, 'de forță, avizatoare'.

'USR s-a securizat cu cele patru ministere. Noi (UDMR - n.r.) am lua Dezvoltare și Cultură, dar trebuie văzut dacă rămâne așa și dacă pe programul de guvernare și pe programul fiscal, reforme fiscale, ne vom înțelege. Asta, în acest moment, înseamnă că noi nu avem nicio influență asupra deciziilor majore, fiindcă se poate fără noi (...) Dar să fii decor nu este prea plăcut, pentru că decontezi și tu. Vom decide cu colegii în urma negocierilor. (...) Dacă se poate fără noi... Noi am văzut în 2023. Și da, în politică asta este, nu e altruism deloc, nu e altceva decât aritmetică și guvern politic. Dincolo de aritmetică, ar însemna că găsești un echilibru, găsești o soluție echilibrată, fiecare să aibă un cuvânt de spus. Dar tu, când nu ai instrumente guvernamentale, doar ești decor, înseamnă că nu vei influența nimic, că nu ai cum, nu ai ministere avizatoare, nu ai ministere de forță și atunci, de fapt, ești acolo doar ca să fii. Oamenii sunt politicoși. Dacă vor să rămână așa, rămân, dacă nu, asta este, se poate și fără ei. Așa a fost și în 2023. Comportamentul este ca atare', a detaliat Kelemen Hunor.

El susține că 'acordul de guvernare trebuie să conțină foarte detaliat ce va face coaliția', indiferent cum va arăta aceasta.

'Cu noi, fără noi, majoritar, minoritar, în acest moment, PSD, PNL, USR au o majoritate confortabilă. Aproape 60%. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare. Dacă venim și noi, este și mai confortabilă. În sensul că nu mai trebuie să vii la lucru, că noi suntem disciplinați și asigurăm votul necesar. Dar fără o influență în guvern, sigur că ești decor', a mai declarat Kelemen Hunor.

Potrivit liderului UDMR, Ministerul Dezvoltării 'are un rol important', dar care nu va avea 'o influență mare, mai ales asupra măsurilor fiscale'.

'Dar dacă e de tăiat la investiții, nu poți să tai din investițiile care vin de la bugetul Uniunii Europene. Asta înseamnă cofinanțare. Mai ales la transporturi, în foarte mare măsură. Și trebuie să tai de la bugetul național, din investiții, ca să echilibrezi. E un minister important și un minister foarte bine pus la punct de Cseke. Dar în perspectiva anilor care urmează, nu are o influență mare, mai ales asupra măsurilor fiscale', a punctat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a explicat că Ministerul de Finanțe va reveni PNL, așa cum a cerut viitorul premier, Ilie Bolojan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 115 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...