ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fonduri de 1,2 miliarde euro, alocate pentru sistemul de management al deşeurilor din România (ministru)

14 Iulie 2023   |   Agerpres

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

 
 
Fonduri de 1,2 miliarde de euro vor fi alocate sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, pentru implementarea proiectelor din domeniu, a afirmat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.

El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, "Reciclăm în România". Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.

Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.


"Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale 'Reciclăm în România', sub sloganul 'Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat'. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei", a menţionat Mircea Fechet.

În acest sens, ministrul a subliniat că "fiecare trebuie să-şi înţeleagă datoria": populaţia să separe acasă deşeurile, iar primăriile să aibă soluţii inteligente prin care să le preia gata selectate.

"Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu", a afirmat şeful de la Mediu.

La rândul său, Mihaela Frăsineanu a subliniat că Executivul este "alături de autorităţile locale, de toţi cei care aţi înţeles că trebuie să găsim soluţii şi să facem progrese în educarea cetăţeanului privind colectarea separată şi managementul corect al deşeurilor".

"Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol şi în apele subterane, deşeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajişti, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o ţară curată, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale", a susţinut ea.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

"Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului 'plăteşte pentru cât arunci', pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor", se menţionează în comunicat.

Programele sunt destinate UAT-urilor şi asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituţii responsabile de asigurarea salubrităţii şi, evident, operatorilor de salubritate publici sau privaţi.

"Reciclăm în România" este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

"Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr.", se precizează în comunicat.

Totodată, campania urmăreşte să determine o creştere a gradului de conştientizare cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile şi autorităţile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate şi, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza iniţierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deşeurile, pe mai mult de două fracţii, în timp ce aproape 90% dintre respondenţi declară că sunt interesaţi să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deşeurilor în fiecare gospodărie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1676 / 9173
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...