Fonduri de 1,2 miliarde euro, alocate pentru sistemul de management al deşeurilor din România (ministru)
14 Iulie 2023
AgerpresMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.
Fonduri de 1,2 miliarde de euro vor fi alocate sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, pentru implementarea proiectelor din domeniu, a afirmat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.
El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, "Reciclăm în România". Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.
Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.
El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, "Reciclăm în România". Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.
Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.
"Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale 'Reciclăm în România', sub sloganul 'Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat'. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei", a menţionat Mircea Fechet.
În acest sens, ministrul a subliniat că "fiecare trebuie să-şi înţeleagă datoria": populaţia să separe acasă deşeurile, iar primăriile să aibă soluţii inteligente prin care să le preia gata selectate.
"Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu", a afirmat şeful de la Mediu.
La rândul său, Mihaela Frăsineanu a subliniat că Executivul este "alături de autorităţile locale, de toţi cei care aţi înţeles că trebuie să găsim soluţii şi să facem progrese în educarea cetăţeanului privind colectarea separată şi managementul corect al deşeurilor".
"Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol şi în apele subterane, deşeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajişti, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o ţară curată, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale", a susţinut ea.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.
"Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului 'plăteşte pentru cât arunci', pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor", se menţionează în comunicat.
Programele sunt destinate UAT-urilor şi asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituţii responsabile de asigurarea salubrităţii şi, evident, operatorilor de salubritate publici sau privaţi.
"Reciclăm în România" este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.
"Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr.", se precizează în comunicat.
Totodată, campania urmăreşte să determine o creştere a gradului de conştientizare cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile şi autorităţile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate şi, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.
Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza iniţierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deşeurile, pe mai mult de două fracţii, în timp ce aproape 90% dintre respondenţi declară că sunt interesaţi să colecteze separat.
Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deşeurilor în fiecare gospodărie.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1556 / 9053 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...