ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fonduri de 1,2 miliarde euro, alocate pentru sistemul de management al deşeurilor din România (ministru)

14 Iulie 2023   |   Agerpres

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

 
 
Fonduri de 1,2 miliarde de euro vor fi alocate sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, pentru implementarea proiectelor din domeniu, a afirmat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.

El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, "Reciclăm în România". Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.

Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.


"Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale 'Reciclăm în România', sub sloganul 'Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat'. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei", a menţionat Mircea Fechet.

În acest sens, ministrul a subliniat că "fiecare trebuie să-şi înţeleagă datoria": populaţia să separe acasă deşeurile, iar primăriile să aibă soluţii inteligente prin care să le preia gata selectate.

"Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu", a afirmat şeful de la Mediu.

La rândul său, Mihaela Frăsineanu a subliniat că Executivul este "alături de autorităţile locale, de toţi cei care aţi înţeles că trebuie să găsim soluţii şi să facem progrese în educarea cetăţeanului privind colectarea separată şi managementul corect al deşeurilor".

"Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol şi în apele subterane, deşeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajişti, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o ţară curată, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale", a susţinut ea.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

"Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului 'plăteşte pentru cât arunci', pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor", se menţionează în comunicat.

Programele sunt destinate UAT-urilor şi asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituţii responsabile de asigurarea salubrităţii şi, evident, operatorilor de salubritate publici sau privaţi.

"Reciclăm în România" este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

"Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr.", se precizează în comunicat.

Totodată, campania urmăreşte să determine o creştere a gradului de conştientizare cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile şi autorităţile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate şi, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza iniţierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deşeurile, pe mai mult de două fracţii, în timp ce aproape 90% dintre respondenţi declară că sunt interesaţi să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deşeurilor în fiecare gospodărie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1277 / 8774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...