ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Geană (Silva): Guvernul a adoptat proiectul de lege privind privatizarea pădurilor fără niciun studiu de impact

21 Martie 2023   |   Agerpres

Acesta a adăugat că specialiştii din organizaţia pe care o reprezintă au atras atenţia Guvernului asupra vulnerabilităţilor existente în proiectul de lege, dar fără efect.

 
 
Proiectul de lege referitor la aplicarea guvernanţei corporative în administrarea pădurilor proprietate publică a fost elaborat "pe repede înainte" de către Guvernul României, fără niciun studiu de impact, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", Silviu Geană.
 
"În opinia noastră, acest proiect de lege forţează reorganizarea unui număr de 236 de egii de nivel naţional şi a peste 1.500 de Regii la nivelul UAT-urilor. Proiectul de lege a fost elaborat pe repede înainte de către Guvernul României, fără niciun studiu de impact, deşi există Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că este obligatoriu ca la elaborarea unui act normativ, a unui proiect de lege, să fie evaluat impactul socio-economic, măcar să se descrie care sunt beneficiile, care sunt costurile, care este costul social, care este impactul social, care e impactul asupra economiei, care este impactul financiar asupra bugetului de stat şi un lucru extrem de important impactul asupra sistemului juridic şi implicaţiile pe care această reglementare le va avea asupra legislaţiei în vigoare. Din punctul nostru de vedere, proiectul de lege ar fi trebuit respins de către Parlament, retrimis la Guvernul României ca să îndeplinească această cerinţă fără de care nu ştim care vor fi efectele aplicării unei astfel de legislaţii", a afirmat Geană.
 
Acesta a adăugat că specialiştii din organizaţia pe care o reprezintă au atras atenţia Guvernului asupra vulnerabilităţilor existente în proiectul de lege, dar fără efect.
 
"Suntem printre puţinii, dacă nu chiar singurii care am sesizat problema asta. Am solicitat Guvernului să nu dea drumul la proiectul de lege, pentru că şi aici a fost o problemă. Există o lege a transparenţei decizionale în administraţia publică, Legea 52/2003, care prevede nişte termene de consultare. Acest proiect de lege a fost depus la Secretariatul General al Guvernului undeva în 14 decembrie 2022. Termenul minim prevăzut de lege pentru consultări e de zece zile. Guvernul, în cinci zile, a şi adoptat proiectul de de lege, în condiţiile în care a fost şi o sâmbătă şi o duminică la mijloc. Am transmis amendamente pe data de 19 decembrie, când s-a discutat proiectul de lege. Aşa s-au aliniat astrele... Am fost invitat la un Consiliu Naţional Tripartit, care a avut loc în Guvernul României şi a fost prezidat chiar de către prim-ministrul Ciucă. Am atras atenţia, atunci, asupra vulnerabilităţilor acestui proiect de lege, dar probabil că angajamentele externe sunt mult mai puternice decât raţiunile noastre, ale cetăţenilor", a menţionat Silviu Geană.
 
Întrebat care sunt aşteptările silvicultorilor după protestul organizat marţi, preşedintele Federaţiei "Silva" a punctat că aşteaptă rezultatele votului din comisiile de specialitate.
 
"Încă mai tragem nădejde că la Camera Deputaţilor vom găsi minţi luminate care să ne asculte şi să introducem un amendament la acest proiect de lege care să salveze măcar pădurile, pentru că în faza iniţială erau incluse Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Regia de Monitorizare a Traficului Aerian, RAR - care se ocupă de traficul rutier, şi multe, multe altele. Proiectul de lege este direcţionat la două comisii, respectiv la Comisia juridică, pentru raport, şi la Comisia de muncă, care are şedinţă pe două zile, 20 şi 21 martie, dar nu ştim când se va dezbate. Comisia de muncă este comisie de aviz. Am solicitat ca o delegaţie să fie primită la discuţii cu conducerea Camerei Deputaţilor, însă nu ştim dacă se va întâmpla lucrul acesta. Săptămâna trecută am avut o discuţie de lucru cu preşedintele Camerei Deputaţilor, care ne-a dat o speranţă, dar după acea discuţie se pare că procesul legislativ a fost accelerat", a spus Geană.
 
Guvernul României a adoptat, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Ulterior, Senatul a aprobat, cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede în prezent faptul că întreprinderile publice care desfăşoară în principal activităţi economice şi funcţionează ca Regii autonome, se pot reorganiza de către autorităţile tutelare prin separarea serviciilor publice de activităţile comerciale. Astfel, activităţile comerciale divizate, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de trei ani de la intrarea în vigoare a legii.
 
Actul normativ aprobat de Senat va intra în regim de urgenţă, începând din această săptămână, la dezbateri în comisiile de specialitate.
 
Sindicaliştii din cadrul Federaţiei "Silva" organizează, marţi, o acţiune de protest în faţa Camerei Deputaţilor, în intervalul orar 10:00 - 13:00, la care participă membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.
 
Principalele revendicări ale protestatarilor sunt: exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanţei corporative, precum şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2087 / 9062
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...