
Gorghiu: Legea pensiilor speciale trebuie să treacă de Senat în trei săptămâni, altfel trece tacit. În forma actuală, proiectul ‘lasă de dorit’
08 Martie 2023
AgerpresAceasta şi-a exprimat speranţa că în următoarele două-trei săptămâni propunerile de amendamente la proiectul de lege, integrate de ministrul Muncii şi agreate în coaliţie, vor ajunge în Senat pentru a fi dezbătute pentru ca, apoi, iniţiativa să primească şi un vot în Camera superioară a Parlamentului.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, afirmă că proiectul de lege privind pensiile speciale trebuie să fie votat în Camera superioară a Parlamentului în următoarele trei săptămâni pentru că altfel va trece prin adoptare tacită, ceea ce e "de nepermis" pentru că, în forma actuală, proiectul "lasă de dorit".
"Legea pensiilor speciale este (...) aşteptată de foarte multă lume, de societatea românească, de Comisia Europeană cu care avem acest parteneriat pe PNRR, şi este aşteptată de toate categoriile profesionale afectate de modificarea legii. Evident că discuţia a trenat. Din punctul meu de vedere, noi ar fi trebuit să fim mult mai avansaţi cu această lege a pensiilor speciale. (...) Eu acum aş putea să arăt cu degetul către domnul ministru Budăi sau către oricine altcineva, dar mi se pare mai puţin important. (...)Noi nu avem această lege a pensiilor speciale, e încă timp să o facem, dar foarte scurt", a declarat Gorghiu, marţi, la Digi 24.
"Legea pensiilor speciale este (...) aşteptată de foarte multă lume, de societatea românească, de Comisia Europeană cu care avem acest parteneriat pe PNRR, şi este aşteptată de toate categoriile profesionale afectate de modificarea legii. Evident că discuţia a trenat. Din punctul meu de vedere, noi ar fi trebuit să fim mult mai avansaţi cu această lege a pensiilor speciale. (...) Eu acum aş putea să arăt cu degetul către domnul ministru Budăi sau către oricine altcineva, dar mi se pare mai puţin important. (...)Noi nu avem această lege a pensiilor speciale, e încă timp să o facem, dar foarte scurt", a declarat Gorghiu, marţi, la Digi 24.
Aceasta şi-a exprimat speranţa că în următoarele două-trei săptămâni propunerile de amendamente la proiectul de lege, integrate de ministrul Muncii şi agreate în coaliţie, vor ajunge în Senat pentru a fi dezbătute pentru ca, apoi, iniţiativa să primească şi un vot în Camera superioară a Parlamentului.
"Eu sper că în următoarele două-trei săptămâni să avem din coaliţie propunerile de amendamente, pe baza studiilor făcute de Banca Mondială, ca urmare a dialogului cu Comisia, pentru că proiectul e la noi, în Senatul României, în comisii. (...) Domnul Budăi are responsabilitatea integrării tuturor opiniilor, sigur, miniştrii de resort, experţii, vor participa, dar dânsul are obligaţia să integreze toate acele propuneri-amendamente şi să le trimită către Parlament. (...) Noi în următoarele trei săptămâni trebuie să avem această lege trecută de Senatul României, pentru că altfel trece prin adoptare tacită, ceea ce e de nepermis, pentru că în forma actuală lasă de dorit, nu se încadrează în rigorile Comisiei, nu se încadrează în solicitările Băncii Mondiale şi nici în dezideratul coaliţiei de a avea o lege perfect constituţională şi cu care să putem să spunem, fără să ezităm: 'Am făcut reforma pensiilor speciale şi este şi constituţională". Deci, aşteptăm aceste propuneri. Mult a fost, sper eu că puţin a mai rămas", a precizat Alina Gorghiu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2833 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...