ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grindeanu: 4,5 miliarde de euro din POIM au fost accesaţi în totalitate;MTI are o rată de absorbţie de 100%

21 Aprilie 2023   |   Agerpres

Potrivit acestuia, a fost aprobată suplimentarea cu încă 450 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro au fost deja cheltuiţi.

 
 
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a cheltuit toate fondurile europene alocate în exerciţiul bugetar 2014 - 2020 prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), respectiv 4,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o premieră pentru România după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, şi a solicitat sume suplimentare de la alte ministere sau structuri care nu vor putea atrage în totalitate banii alocaţi, acestea putând depăşi un miliard de euro, a anunţat, vineri, ministrul de resort, Sorin Grindeanu.
 
"Iată că mai avem şi momente fericite, aşa, în tumultul cel puţin al ultimelor zile, şi anume chiar îmi face o deosebită plăcere să anunţ că tot ce ţine de banii europeni pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şi care au revenit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe exerciţiul bugetar 2014-2020, care e pe regula M+3, toate aceste fonduri au fost cheltuite, ceea ce reprezintă o premieră pentru România după aderarea noastră la UE, după 2007. Ştiţi că de fiecare dată, cel puţin din 2007 încoace, problema la noi nu a fost că n-am avut neapărat finanţare pe diversele proiecte de infrastructură, ci una din cauzele, să spunem, pentru care reţeaua de toate tipurile de transport din România nu e una europeană a fost şi faptul că nu am avut capacitatea să cheltuim banii europeni în toţi aceşti ani. Iată că e prima dată când acest lucru se întâmplă. Terminăm această sumă alocată pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 cu aproximativ 9 luni mai repede, pentru că aveam termen până la sfârşitul anului 2023, ceea ce ne-a adus în situaţia de a solicita sume suplimentare la MIPE, peste ceea ce înseamnă cele 4,5 miliarde de euro, pentru că la sfârşitul anului probabil vor fi anumite sume care nu vor fi cheltuite de alte ministere sau de alte structuri. Probabil la sfârşitul anului, dacă lucrurile merg în acelaşi ritm şi ni se va aproba o suplimentare şi mai mare faţă de cele 450 de milioane de euro de care am vorbit, şi vom avea capacitatea să accesăm mai mult decât atât, vom vorbi despre mai mult de un miliard. Acestea sunt sume deja peste ceea ce aveam noi alocat", a afirmat Grindeanu, într-o conferinţă de presă.
 
Potrivit acestuia, a fost aprobată suplimentarea cu încă 450 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro au fost deja cheltuiţi.
 
"Ni s-au aprobat în principiu încă 450 de milioane de euro, adică încă 10% faţă de fondurile iniţiale aprobate (prin POIM - n. r.). Aprobarea a venit în tranşe - 100 de milioane plus încă 350 de milioane. 100 de milioane deja au fost transferaţi către noi. Din aceşti 100 de milioane de euro, deja am cheltuit 70 de milioane. Următorii 350 de milioane de euro probabil că vor fi disponibili în săptămânile următoare. Eu cred că vom cere şi mai mulţi până la sfârşitul anului. Este ceea ce cred în acest moment, pentru că de-abia de-acum au început să pornească la capacitate maximă toate şantierele, intrând totuşi într-o perioadă în care vremea e mai bună şi se lucrează aproape peste tot. Repet, e un lucru bun, e o premieră pentru ţara noastră, din 2007, şi anume faptul că fondurile pe transporturi, pe infrastructură mare, au fost accesate în proporţie de 100%. De aceea suntem în această situaţie de suplimentare şi de a cere bani de la alţii care nu-s în stare să îi cheltuie", a explicat şeful de la Transporturi.
 
În total, pe tot ceea ce înseamnă fonduri europene, MTI beneficiază de 30 de miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro reprezintă cofinanţarea, iar restul de aproximativ 19 miliarde sunt împărţiţi astfel: pe POIM sunt 4,5 miliarde de euro, deja consumate, Programul Transport, viitorul program operaţional, are alocări de 4,6 miliarde de euro, PNRR - 7,6 miliarde de euro şi CEF - 2,4 miliarde de euro.
 
"Pe POIM sunt acei 4,5 miliarde de euro care au fost accesaţi în totalitate. MTI are o rată de absorbţie de 100%. Am cerut acele suplimentări, iar eu sper ca cele 380 de milioane de euro (suplimentarea rămasă - n. r.) să fie cheltuite rapid, astfel încât să putem cere celor de la MIPE bani care în principiu la sfâşitul anului, dacă nu sunt accesaţi, sunt trimişi înapoi la Bruxelles, adică România îi pierde", a susţinut el.
 
Sorin Grindeanu a precizat că împărţirea fondurilor europene pe acest exerciţiu bugetar şi modurile în care au fost cheltuite arată că ponderea principală din cei 4,5 miliarde de euro a mers spre rutier şi feroviar. Proiecte importante care au fost şi sunt în continuare finanţate din POIM sunt: Drumul Expres Craiova-Piteşti, podul de la Brăila, secţiuni din Autostrada Transilvania, tronsoane de pe Autostrada Sibiu-Piteşti, care vor fi fazate pe POT, deci pe următorul exerciţiu bugetar, Centura A0 Sud.
 
"Pe feroviar vorbim de principalul coridor european şi anume Constanţa - Curtici, secţiuni din acest coridor. Pe aerian, sigur, sunt investiţii şi s-au tot semnat, inclusiv anul trecut s-au semnat proiecte de investiţii în majoritatea aeroporturilor din ţară şi, de asemenea, proiecte de infrastructură pe sectorul naval", a adăugat ministrul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1506 / 8679
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...