
Gruia Stoica: Electroputere VFU Paşcani poate fabrica 24 de trenuri pe an
19 Iunie 2025
AgerpresAcesta a menţionat că 62% din reţeaua naţională de căi ferate este fără electrificare, iar Comisia Europeană insistă să cumpărăm trenuri electrice deşi şi avem nevoie şi de cele diesel, moderne, care au un nivel redus al emisiilor.
Electroputere VFU Paşcani ar putea fabrica 24 de trenuri pe an, a declarat, joi, Gruia Stoica, preşedinte Grampet Group, la ceremonia de lansare a trenului automotor Leon, primul tren fabricat integral în România după mai bine de opt decenii.
"În momentul de faţă putem să facem două trenuri pe lună. Asta înseamnă vreo 24 de trenuri pe an. Chiar sunt surprins că românii noştri doresc să cumpere trenuri. Vorbim de privaţi", a spus Gruia Stoica.
Acesta a menţionat că 62% din reţeaua naţională de căi ferate este fără electrificare, iar Comisia Europeană insistă să cumpărăm trenuri electrice deşi şi avem nevoie şi de cele diesel, moderne, care au un nivel redus al emisiilor.
"În momentul de faţă putem să facem două trenuri pe lună. Asta înseamnă vreo 24 de trenuri pe an. Chiar sunt surprins că românii noştri doresc să cumpere trenuri. Vorbim de privaţi", a spus Gruia Stoica.
Acesta a menţionat că 62% din reţeaua naţională de căi ferate este fără electrificare, iar Comisia Europeană insistă să cumpărăm trenuri electrice deşi şi avem nevoie şi de cele diesel, moderne, care au un nivel redus al emisiilor.
Întrebat de jurnalişti dacă grupul intenţionează să intre pe segmentul de transport de călători, preşedintele Grampet Group a precizat că deocamdată nu are "în calcul acest lucru", pentru că ar intra într-o contradicţie cu partenerii care operează pe acest segment. Cu toate acestea, Stoica a declarat jurnaliştilor că trenul ar urma să intre în circulaţie săptămâna viitoare sau sau cel mai târziu începând cu luna iulie, dar nu a dorit să ofere amănunte privind ruta sau operatorul de transport.
Trenul Leon, proiectat şi construit de Electroputere VFU Paşcani, companie membră a Grampet Group, este primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) fabricat integral în România după mai bine de opt decenii, se precizează într-un comunicat remis AGERPRES.
"Trăim un moment istoric - nu doar pentru Grampet Group şi Electroputere VFU Paşcani, ci pentru întreaga industrie feroviară din România. Leon este dovada vie că tradiţia şi tehnologia pot merge mână în mână, atunci când sunt susţinute de pasiunea şi dedicarea unei echipe extraordinare. Împreună, am reuşit să demonstrăm că spiritul ingineriei româneşti nu s-a stins niciodată - a rămas tăcut, aşteptând doar momentul în care să strălucească din nou", a afirmat Gruia Stoica, preşedinte Grampet Group, în comunicatul citat.
Cu peste 30.000 de km de teste la activ, trenul automotor Leon este certificat CE şi poate circula oriunde în Europa, susţin reprezentanţii companiei.
"Compus din trei vagoane, dispune de 145 de locuri - 11 VIP şi 134 pentru clasa a II-a. Cu un design modern şi confortabil, fotolii rabatabile şi scaune ergonomice, Leon respectă toate standardele europene în materie de siguranţă şi calitate. Vagoanele sunt izolate fonic şi dotate cu sistem de supraveghere video, senzori de incendiu, interfoane care permit comunicarea directă cu mecanicul în caz de urgenţă şi sisteme audio-vizuale de informare", informează compania.
Totodată, călătorii vor avea la dispoziţie spaţii speciale pentru aşezarea bagajelor voluminoase şi a bicicletelor, ferestre panoramice, măsuţe rabatabile şi lumini de citit, prize de 230V şi USB pentru alimentarea dispozitivelor.
În plus, Leon este echipat cu facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă - rampe speciale de acces şi alte spaţii dedicate cu precădere lor.
Cu o activitate de peste 25 de ani pe piaţa locală şi europeană - având afaceri în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Republica Moldova, Germania, Serbia, Grecia, Slovenia şi Macedonia - Grampet este cel mai mare grup feroviar şi operator logistic privat din Europa Centrală şi de Sud-Est. Operează 450 de locomotive, 20.000 de vagoane şi transportă anual peste 15 milioane de tone de marfă. Deţine cel mai mare operator de transport feroviar de marfă - Grup Feroviar Român, 4 fabrici în România şi Ungaria, unde construieşte, repară şi modernizează vehicule feroviare şi 5 terminale logistice, situate la graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi în Nordul Bucureştiului.
Cu o tradiţie de peste 155 de ani, Electroputere VFU Paşcani, membră a Grampet Group, este un pilon important al industriei trenurilor de călători şi un loc de excelenţă în fabricarea, modernizarea şi întreţinerea de material rulant. De-a lungul timpului, Grupul a investit peste 30 de milioane de euro în fabrica de la Paşcani, cu scopul de a integra eficient noile tehnologii în activitatea sa şi de a pregăti resursa umană de care dispune.
Ceremonia de lansare a trenului automotor Leon a avut loc la Salonul Regal din Gara de Nord.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 95 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...