ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Impozitarea microîntreprinderilor începând cu anul 2023. Ce se schimbă?

09 Ianuarie 2023   |   Andreea Păcăleanu (Senior Associate) și Șerban Nițulescu (Associate) - Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law

Începând cu 01.01.2023, persoanele interesate de aplicarea impozitului în regim de microîntreprindere vor avea de îndeplinit condiții mai stricte.

Andreea Păcăleanu (Senior Associate) si Şerban Niţulescu (Associate) - Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law

 
 
În mod tradițional, la finalul fiecărui an, intervin modificări ale regulilor fiscale care au scopul de a răspunde nevoilor bugetare și politicii statului în materie fiscală pentru anul următor. În cele de mai jos, vă prezentăm principalele modificări din materia impozitării microîntreprinderilor, aplicabile de la 01.01.2023.

I.              Definiția microîntreprinderii. Cuantumul impozitului

În esență, microîntreprinderea este o persoană juridică cu venituri, personal, activitate reduse, adică, în termeni comerciali, aceasta este de cele mai multe ori un start-up. Din aceste considerente, fiscul a înțeles să aplice un impozit redus, pentru a impulsiona investitorul în dezvoltarea afacerii sale.

Începând cu data de 01.01.2023, microîntreprinderile vor datora o cotă unică a impozitului de 1% din venit, indiferent de numărul salariaților, spre deosebire de reglementarea anterioară care prevedea (i) o cotă a impozitului de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și (ii) o cotă a impozitului de 3% pentru cele care nu au salariați.

Potrivit noilor reglementări, nu mai este posibil ca o societate să opteze pentru regimul de microîntreprindere, dacă nu are salariați.

II.              Cine poate opta pentru impozitul pe venit în regim de microîntreprindere în 2023

Prealabil, este de reținut că persoana impozabilă nu este văzută din punct de vedere fiscal în mod automat ca microîntreprindere doar pentru că îndeplinește condițiile legii fiscale, ci aplicarea acestui regim este lăsată la opțiunea persoanei impozabile, în funcție de nevoile și planurile dezvoltare ale acesteia. Altfel, persoana juridică poate opta în continuare pentru impozitul pe profit, în unele cazuri, această opțiune fiind mai avantajoasă din punct de vedere fiscal. Avantajos ar fi să aplice regimul impozitului pe profit firmele care nu au profit mare sau sunt în pierdere.

Aplicarea regimului fiscal de microîntreprindere se poate face atât pentru societățile nou înființate, cât și pentru societățile deja existente care au fost supuse anterior unor alte reguli fiscale, dacă la data de 31 decembrie a anului precedent îndeplinesc condițiile legale în acest sens.

Începând cu data de 01.01.2023, condițiile pentru impozitarea în regim de microîntreprindere vor fi următoarele:

1.         Condiții din reglementarea anterioară care se mențin și după data de 01.01.2023:

·      Capitalul social să fie deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

·      Să nu se afle în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

2.         Condiții noi care se aplică de la 1 ianuarie 2023:

·         Veniturile persoanei juridice să nu depășească echivalentul în lei a 500.000 euro; Înaintea acestei modificări, plafonul era dublu, în sensul că veniturile nu trebuiau să depășească echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 Euro;

·         Să realizeze venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;

·         Să aibă cel puțin un salariat;

·         Să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute pentru aplicare sistemului.

Față de noile condiții, legiuitorul a reglementat și o serie de precizări pe care le vom dezvolta în cele ce urmează.

În primul rând, pentru determinarea plafonului de 500.000 euro și a ponderii veniturilor din consultanță și/sau management în veniturile totale se iau în calcul elementele care constituie baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Cursul de schimb euro-leu este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

În al doilea rând, noțiunea de salariat are un înțeles extins în aceasta materie, în sensul că include atât definiția din Codul Muncii -  persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, cât și:

·         Ipoteza în care microîntreprinderile au personale angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial, dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;

·         Ipoteza în care microîntreprinderile au încheiate contracte de administrare sau mandate, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară.

În al treilea rând, în cazul în care oricare dintre asociații/acționarii persoanei juridice române deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de 3 persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor și nu au codurile CAEN prevăzute de Legea nr. 170/2016, aceștia trebuie să stabilească cele 3 persoane juridice române care aplică sistemul, restul persoanelor juridice urmând să aplice impozitul pe profit.

Față de cele de mai sus, constatăm că, începând cu 01.01.2023, persoanele interesate de aplicarea impozitului în regim de microîntreprindere vor avea de îndeplinit condiții mai stricte, urmând ca practica să ne arate dacă opțiunea legiuitorului în materie fiscală este sau nu benefică mediului de afaceri și societății în ansamblu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


       

      Ascunde Reclama
       
       

      POSTEAZA UN COMENTARIU


      Nume *
      Email (nu va fi publicat) *
      Comentariu *
      Cod de securitate*







      * campuri obligatorii


      Articol 2178 / 8889
       

      Ascunde Reclama
       
      BREAKING NEWS
      ESENTIAL
      RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
      Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
      Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
      Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
      VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
      „The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
      Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
      Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
      Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
      Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
      LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
      LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
       
      Citeste pe SeeNews Digital Network
      • BizBanker

      • BizLeader

          in curand...
      • SeeNews

        in curand...