ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ionescu (ASF): Poliţele RCA pot fi cumpărate în avans cu 2 luni; denunţarea poliţelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile

23 August 2023   |   Agerpres

Vechea prevedere din normă era de 30 de zile, iar obligativitatea intermediarilor şi a societăţilor de asigurări prin partea de distribuţie era aceea de a anunţa posesorii de poliţă RCA cu 30 de zile înainte că le expiră poliţa.

 
 
Poliţele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20, iar denunţarea poliţelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Proiectul de normă pe care ASF l-a promovat, l-a aprobat şi a fost şi publicat în Monitorul Oficial are în vedere modificarea prevederilor articolului 13 din Norma 20, prin care este reglementată perioada în care contractul de RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia. Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut. Ca urmare, termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA în acest moment, pentru că este deja publicată în Monitorul Oficial norma, s-a majorat la 60 de zile pentru încheierea contractului. Deci se poate încheia contract RCA de către posesorii poliţelor Euroins şi nu numai, de către alţi posesori de poliţe RCA care doresc să-şi reînnoiască din timp contractul RCA cu 60 de zile maximum", a spus Valentin Ionescu.


Potrivit acestuia, vechea prevedere din normă era de 30 de zile, iar obligativitatea intermediarilor şi a societăţilor de asigurări prin partea de distribuţie era aceea de a anunţa posesorii de poliţă RCA cu 30 de zile înainte că le expiră poliţa. De atunci încolo depindea de fiecare posesor de poliţă dacă o reînnoieşte imediat ce a primit mesajul de la broker sau cu câteva zile înainte.

"Înţeleg că media este undeva cu 4-5 zile înainte - 1 săptămână a celor care îşi reînnoiesc poliţa RCA, dar, având în vedere situaţia cu poliţele de la Euroins, am vrut să dăm un segment mai mare de timp, ca să nu avem un blocaj potenţial operaţional în piaţă, celor care au aceste poliţe, să le schimbe din timp", explicat Ionescu.

El a precizat că ASF a promovat un pachet de măsuri prin care a dorit să reducă presiunea care ar putea fi generată de reînnoirea unui număr mare de poliţe RCA într-o perioadă scurtă de timp.

"Pe lângă modificarea Normei 20, cu extinderea termenului de preschimbare a poliţei de la 30 la 60 de zile înainte, o altă măsură propusă de noi a fost un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propunem iniţiatorului Ministerul de Finanţe şi Guvernul României aprobarea prelungirii denunţării valabilităţii poliţelor Euroins cu încă 90 de zile. Momentan, în Legea 85, există termenul de denunţare a tuturor poliţelor Euroins, mai puţin a celor de garanţii, la 90 de zile de la declanşarea procedurii de faliment. Acest termen ar fi fost 8 septembrie. Având în vedere calculele pe care le-am făcut şi faptul că estimăm, dar în funcţie şi de denunţările care se fac zilele acestea, estimăm că vor rămâne peste 1.500.000 de poliţe valide la 8 septembrie şi pentru că lunile de vârf de preschimbare a contractelor RCA sunt de obicei luni de toamnă - octombrie, noiembrie, decembrie, dar chiar şi o parte din septembrie -, în vederea scăderii acestui număr şi a scăderii presiunii operaţionale pe brokeri şi pe societăţile de asigurare şi pentru a avea oportunitatea ca cetăţenii care au RCA să îl preschimbe liniştiţi şi să nu fie forţaţi în acea perioadă imediat după 8 septembrie, să caute RCA şi să fie aglomeraţie la intermediari şi la societăţile de asigurări, am propus acest proiect de ordonanţă de urgenţă", a susţinut oficialul ASF.

Valentin Ionescu a adăugat că, în cazul în care termenul de denunţare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de poliţe ce ar mai fi valabile, probabil undeva la 700.000 - 800.000 de la 1,5 - 1,6 milioane de poliţe, număr care poate fi absorbit de piaţă fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar şase companii de asigurări autorizate pe RCA şi două pe paşaport european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1162 / 8775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...