ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MADR: Ajutor de stat de 119,5 mil. lei pentru crescătorii de porci

28 August 2020   |   Agerpres

Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin a fost aprobată joi printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

 
 
Crescătorii din sectorul suin vor beneficia de o schemă de ajutor de stat, în valoare de 119,5 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020, a anunţat, vineri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin a fost aprobată joi printr-o Ordonanţă de Urgenţă.
 
"Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro.
Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe)", se arată într-un comunicat al MADR remis AGERPRES.
 
Beneficiarii acestei măsuri de sprijin sunt crescătorii care deţin animale din specia suine, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor.
 
Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină exploataţie cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar; să desfăşoare activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene; să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la data de 31 decembrie 2019.
 
MADR precizează că fermierii au la dispoziţie 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentaţiei. De asemenea, banii vor fi viraţi în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.
 
În nota de fundamentare care susţinea acest proiect se spunea că piaţa cărnii de porc, pe lângă efectele generate de pesta porcină africană, se confruntă cu mari probleme respectiv scăderea preţului cărnii de porc, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare şi procesare, creşterea preţului de achizţie a purceilor şi furajelor şi scăderea cantităţilor de carne comercializată prin vânzare directă pe piaţă şi HoReCa.
 
De asemenea, din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de COVID-19, sectorul creşterii porcinelor din România a suferit pierderi substanţiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducţie şi a efectivelor pentru abatorizare, precum şi la perturbarea lanţurilor de aprovizionare.
 
Astfel, conform datelor raportate de Comisia de Clasificare a Carcaselor în perioada 29 martie - 31 mai 2020, preţul în viu al cărnii de porc a scăzut de la 7,53 lei/Kg la 5,41 lei/Kg reprezentând o scădere a preţului de 28,1%. De asemenea în perioada 29 martie - 26 aprilie 2020, numărul de animale sacrificate din specia porcine a scăzut de la 61.869 cap/săptămână la 46.892 cap/săptămână, reprezentând o scădere de 24,2%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8182 / 9187
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...