ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Manea (BCR): Pentru următoarele generaţii am cam pierdut războiul demografic; putem câştiga în demografia competenţelor

30 Octombrie 2023   |   Agerpres

În opinia sa, educaţia financiară este una din competenţele esenţiale.

 
 
România a pierdut războiul demografic pentru următoarele generaţii, însă îl poate câştiga în demografia competenţelor, a declarat, luni, Sergiu Manea, director general al Băncii Comerciale Române, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
 
În opinia sa, educaţia financiară este una din competenţele esenţiale.
 
"Din punctul meu de vedere, e destul de clar că pentru următoarele generaţii am cam pierdut războiul demografic şi, atunci, cred că e foarte important să vedem unde îl putem câştiga - şi putem câştiga în demografia competenţelor, pentru că este vorba despre creşterea populaţiei care are un număr de competenţe esenţiale, competenţe de viaţă, competenţe comunitare sau competenţe funcţionale. În acest context, educaţia financiară este una din competenţele esenţiale, atât ca şi competenţă de viaţă, competenţă comunitară şi competenţă funcţională. E foarte important să trecem dincolo de aspectele de natură teoretică, de cunoaştere a banilor şi să vorbim de modul în care banii sunt administraţi. Să ne uităm la modul în care riscurile financiare sunt înţelese şi administrate şi, de ce nu, la relaţia cu furnizorii de servicii financiare", a spus Sergiu Manea, la conferinţa cu tema "O perspectivă critică asupra rolului educaţiei în incluziunea şi rezilienţa financiară în România".
 
El a menţionat că educaţia financiară se face acasă, în comunitate, la şcoală, iar BCR a început să creeze în urmă cu 7 ani o platformă care să poată aduce "toate aceste locuri de acţiune sau de influenţă" la un anumit standard, la un anumit nivel. Astfel, prin intermediul acestei platforme, oamenii pot înţelege mai multe despre bani, riscuri, gestionarea banilor şi despre relaţia cu furnizorii de servicii financiare.
 
"Şcoala de Bani e această platformă prin care desfăşurăm activităţile de educaţie financiară. Mâine aniversăm 5 ani de când am intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecţie de educaţie financiară din istoria lumii. 645.000 de români au trecut prin lecţiile de Şcoala de bani, indiferent de vârstă, indiferent unde s-au desfăşurat acestea: la noi în agenţii, în fabrici şi uzine, în şcoli sau cu ocazia altor evenimente comunitare. Mult mai important este că anul acesta, 230.000 de români au trecut prin dialoguri financiare cu colegii mei din sucursale, vorbind nu la nivel teoretic, ci la nivel practic despre îngrijorările lor financiare", a afirmat Sergiu Manea.
 
Directorul general al BCR a precizat că banca îşi propune ca, în următorii 3 ani, să ajungă la 100.000 de oameni trecuţi în fiecare an prin Şcoala de Bani şi în 2026 să poată desfăşura 1,5 milioane de dialoguri financiare pe an.
 
"Aceasta nu e strategie de responsabilitate socială, este strategia noastră de business. Mai departe, o să vă spun despre faptul că, din păcate, studiile pe care le vedem arată că e nevoie de mult mai mult decât facem. 76% dintre români se declară deloc sau foarte puţin informaţi. Dar să ştiţi că nu e diferit de Statele Unite ale Americii sau de Europa de Vest. Ce este cu adevărat grav este că evenimente aflate în afara controlului sunt văzute de către 50% dintre oamenii care muncesc azi, ca evenimente care le-ar putea perturba semnificativ viaţa de familie, viaţa personală", a spus Sergiu Manea.
 
Potrivit acestuia, şase din zece români sunt îngrijoraţi că evenimente neprevăzute le-ar genera cheltuieli pe care nu le pot acoperi.
 
"Patru din zece români nu au un fond de urgenţă. 60% dintre angajaţii români cu contracte pe termen nedeterminat nu pot duce o cheltuială neprevăzută, aproape de 1.000 euro. Educaţia financiară înseamnă alegeri inteligente pe termen lung şi, implicit, un viitor mai bun şi mai prosper pentru fiecare dintre noi. Iar despre asta trebuie să vorbim. Trebuie să vorbim acasă, trebuie să vorbim în comunităţi", a mai spus Sergiu Manea.
 
De asemenea, el a declarat că şcoala joacă un rol extraordinar de important, dar trebuie reformată. El a relatat că în anul şcolar 2022-2023 banca a desfăşurat un proiect pilot în câteva şcoli dintr-un judeţ al României, în care a încercat să înţeleagă cum ar putea fi adusă educaţia financiară în vocabularul comun al şcolii de astăzi.
 
"Am redactat un raport ce va fi prezentat peste două-trei săptămâni, raport care sperăm din tot sufletul că va fi luată în considerare pentru desfăşurarea unei activităţi de reformă şi de creare a unor politici publice relevante în această direcţie. Vă spun doar trei concluzii în momentul acesta: educaţia financiară înseamnă exemple practice, înseamnă dărâmarea mitului "Mi-e ruşine să vorbesc despre bani" - şi asta nu se poate face decât prin exemple practice. Va trebui să introducem noţiuni educaţie financiară în toate materiile şi începând de foarte, foarte timpuriu, astfel încât să creăm un vocabular normal şi a vorbi despre bani să fie un lucru normal. Nu în ultimul rând, va trebui să investim - şi noi o vom face, semnificativ în dezvoltarea competenţelor profesorilor, atât în ceea ce priveşte pedagogia banilor, cât şi funcţionarea banilor. Astea sunt cele trei concluzii principale", a spus Sergiu Manea.
 
În opinia sa, şcoala poate juca un rol foarte important prin aducerea limbajului la îndemâna oricui.
 
"Ca să putem rezolva toate lucrurile pe care vom dori să le rezolvăm din punct de vedere al construcţiei de competenţe, în mod specific educaţie financiară va trebui să înţelegem foarte, foarte bine ce avem de făcut. E important să ştim unde suntem şi ce avem de făcut", a adăugat directorul general al BCR.
 
Potrivit acestuia, studiile de educaţie financiară sunt de fapt un traducător autorizat care dau încredere că informaţia pe care o vom folosi în luarea unor decizii să poarte ştampila corectitudinii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1512 / 9484
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...