Mastercard: Reglementarea bacşişului aduce beneficii consumatorilor, angajaţilor din HoReCa şi economiei naţionale
16 Noiembrie 2022
AgerpresPotrivit sursei citate, bacşişul este o practică des întâlnită ca formă de recunoaştere a calităţii serviciilor oferite de către personalul din HoReCa, iar acordarea şi valoarea bacşişului vor rămâne, în continuare, la latitudinea clientului.
Mastercard susţine şi consideră necesară adoptarea cadrului legislativ care reglementează plata, încasarea, înregistrarea şi fiscalizarea sumelor de tip bacşiş în industria HoReCa şi care face posibil şi în România modelul uzual din Europa, potrivit unui comunicat al companiei.
Astfel, Mastercard salută proiectul de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaţilor, care stabileşte regulile fiscale aplicabile sumelor încasate sub această formă de venit de către operatorii economici ce desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - "Restaurante" şi 5630 - "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor", precum şi modul de înregistrare contabilă.
Potrivit sursei citate, bacşişul este o practică des întâlnită ca formă de recunoaştere a calităţii serviciilor oferite de către personalul din HoReCa, iar acordarea şi valoarea bacşişului vor rămâne, în continuare, la latitudinea clientului.
Reglementarea bacşişului are avantaje pentru operatori şi clienţii acestora, precum şi pentru economia naţională. Consumatorii vor putea opta oricând pentru achitarea bacşişului cu cardul, nemaifiind limitaţi de numerar, în contextul în care plăţile digitale sunt din ce în ce mai utilizate de către consumatori în ultimii ani.
Potrivit sursei citate, pentru angajaţii din industrie, fiscalizarea veniturilor din bacşiş va însemna atât garantarea creşterii puterii lor de cumpărare, cât şi creşterea veniturilor declarate, ceea ce le asigură posibilitatea să facă dovada veniturilor reale şi îi avantajează din punct de vedere al scorului de credit, precum şi la momentul acordării pensiei. Nu în ultimul rând, reglementarea acordării bacşişului aliniază România la legislaţia europeană şi facilitează introducerea în circuitul economic al unor sume de bani care, în prezent, sunt acordate în numerar şi care alimentează, în mare măsură, economia subterană.
"Mastercard a fost întotdeauna aproape de industria HoReCa prin soluţiile de plată oferite şi programe dedicate. Iar reglementarea bacşişului reprezintă o temă şi o preocupare comună în ultimii ani, datorită tuturor beneficiilor pe care le poate genera, pe toată linia - de la consumatori la operatori şi angajaţi la albirea economiei. În cele mai multe ţări din Europa şi din lume, achitarea bacşişului cu cardul, odată cu nota de plată, este o normalitate de mulţi ani. Ne bucurăm că noutăţile din plan legislativ ne aduc mult mai aproape de aplicarea acestei măsuri convenabile în România", a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.
Organizaţia HORA, vocea reprezentativă a industriei HoReCa în România, a susţinut, de asemenea, încă de la început, reglementarea veniturilor de tip bacşiş.
"În ultimii ani, acest subiect a fost adus de nenumărate ori, atât în discuţie publică, în cadrul dialogurilor cu oficialităţile, cât şi în mass-media, de fiecare dată toţi participanţii căzând de acord că este un pas firesc către o practică europeană, care numai în România nu era implementată până la această dată. Organizaţia HORA salută această iniţiativă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie", a afirmat Ion Biriş, preşedinte HORA.
Conform Raportului Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului nota de plată, înainte de emiterea bonului fiscal. În acel moment, consumatorul va alege dacă doreşte să plătească bacşiş, precum şi valoarea acestuia, fie ca sumă procentuală, cuprinsă între 0% şi 15% din nota de plată, fie ca suma absolută. Bacşişul va fi evidenţiat ca atare pe acelaşi bon fiscal cu produsele achiziţionate /serviciile prestate şi introdus în baza de date a casei de marcat cu denumirea "bacşiş".
Ulterior, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct. Din punct de vedere fiscal, sumele încasate ca bacşiş de către operatorul economic vor fi declarate ca venituri din alte surse şi impozitate cu 10% la data plăţii salariilor, impozitul urmând să fie virat la bugetul de stat. Apoi, venitul impozitat se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici vor stabili, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.
Ca etapă următoare, proiectul de lege urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor, iar dacă întruneşte majoritatea de voturi, proiectul va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2545 / 9050 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...