ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MEDAT va susţine IMM-urile şi afacerile de familie să adopte automatizarea, inteligenţa artificială şi comerţul online (secretar de stat)

11 Februarie 2025   |   Agerpres

Potrivit secretarului de stat din MEDAT, Terente Ciui, accesul IMM-urilor la fondurile pentru investiţii în tehnologii verzi şi practici sustenabile trebuie să fie o prioritate.

 
 
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT) va susţine, prin programe, IMM-urile şi afacerile de familie să adopte automatizarea, inteligenţa artificială şi comerţul online, astfel încât să-şi poată extinde piaţa şi să rămână relevante, a declarat marţi secretarul de stat din MEDAT, Terente Ciui.

Potrivit acestuia, accesul IMM-urilor la fondurile pentru investiţii în tehnologii verzi şi practici sustenabile trebuie să fie o prioritate.

"Înţelegem provocările cu care se confruntă mediul de afaceri în relaţia cu statul. De aceea, ne dorim să îmbunătăţim cadrul legislativ şi fiscal, astfel încât antreprenorii să-şi poată desfăşura activitatea într-un mod simplu şi eficient. Viitorul afacerilor de familie în România depinde de capacitatea noastră de a sprijini continuitatea, de a facilita accesul la tehnologii noi şi de a crea un mediu economic stabil şi predictibil", a spus oficialul MEDAT în cadrul evenimentului "Viitorul afacerilor de familie în România", ediţia a IV-a, organizat de Club Antreprenor şi Ziarul Pozitiv.


Terente Ciui a precizat că ministerul va oferi instrumentele concrete pentru a ajuta la dezvoltarea antreprenorilor români, inclusiv a afacerilor de familie. "Ştim că 90% din afacerile de familie din România sunt încă la prima generaţie, iar procesul de succesiune poate fi o provocare. Vom lucra la iniţiative care să sprijine transferul afacerilor către noile generaţii, asigurând continuitatea acestora", a afirmat secretarul de stat.

Acesta a remarcat, totodată, creşterea numărului pensiunilor agro-turistice "ca urmare a interesului tot mai mare al turiştilor români şi străini faţă de această formă de cazare". Cifrele statistice arată că pensiunile agro-turistice şi cele turistice, în 2025, sunt în număr de 6.445 de unităţi cu 49.658 de spaţii de cazare, având 104.804 locuri de cazare. "Pentru că aceste afaceri să prospere, este nevoie de un mediu legislativ clar, transparent şi previzibil. De aceea, simplificarea birocratică, debirocratizarea şi stabilitatea fiscală vor rămâne priorităţi pentru noi", a menţionat Terente Ciui.

Secretarul de stat a precizat că este în curs de elaborare un program care să integreze toate bazele de date din instituţiile importante, în scopul debirocratizării administrative. "În momentul în care ai introdus codul numeric să ai toate informaţiile despre o persoană, despre o firmă şi aşa mai departe. Odată cu accelerarea informatizării României şi a Uniunii Europene, lucrurile se vor simplifica", a spus secretarul de stat.

În context, acesta a precizat că MEDAT se află în reorganizare şi se aşteaptă o hotărâre de guvern în acest sens pentru a integra şi zona de digitalizare de la vechiul minister.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 174 / 9377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...