
Ministrul Muncii: Eventualele abuzuri ale angajatorilor nu pot fi oprite dacă angajaţii nu fac plângeri asumate
22 Aprilie 2020
AGERPRESAceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania.
Eventualele abuzuri comise de angajatorii români sau străini faţă de angajaţii români nu pot fi oprite dacă angajaţii nu depun plângeri, a scris pe Facebook ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania.
"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, români etc., practic indiferent unde muncesc românii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decât în măsura în care angajaţii români, pe lângă faptul că este bine să plece cu forme legale, fac plângeri. Şi le asumă, nu le trimit anonime. Am cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări să fie afişat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română", a scris Violeta Alexandru.
Aceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania.
"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, români etc., practic indiferent unde muncesc românii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decât în măsura în care angajaţii români, pe lângă faptul că este bine să plece cu forme legale, fac plângeri. Şi le asumă, nu le trimit anonime. Am cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări să fie afişat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română", a scris Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii le-a transmis românilor care pleacă la muncă în străinătate să aibă grijă ce se stipulează în contractele pe care le semnează.
"De zile bune sunt atentă, cer informaţii despre românii care au plecat sau urmează să plece la muncă în Germania, prima ţară europeană care a relaxat condiţiile de intrare în ţară, la muncă, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grăbit să comunic, am cerut şi verificat informaţii din sursă directă/oficială. Am înţeles că decizia a peste 2.000 de români a fost să plece să lucreze în diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel puţin cei care au plecat până acum anume fiind contactaţi direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de către angajatorii din Germania fără să solicite sprijin de la Agenţiile (private) de Plasare a Forţei de Muncă reprezintă tot decizia acestor oameni. Fiecare ştie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar că bine este să plece cu forme legale, să aibă grijă ce contracte semnează, să se informeze înainte să plece. Nu pot să nu o spun şi aici: indiferent unde lucrează (sunt oameni care lucrează în prezent peste tot în România; merg la lucru în fiecare zi) toţi cei care muncesc trebuie să îşi ia toate măsurile de prevenţie şi de protecţie în această perioadă", a menţionat Violeta Alexandru.
În context, aceasta a subliniat că a cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să verifice în această perioadă orice abuz transmis de angajaţii români.
" (...) promovez în paralel cu importanţa muncii cu forme legale şi obligaţiile pe care - dacă oamenii au apelat la acestea - Agenţiile de Plasare de Forţă de Muncă le au pentru asigurarea legalităţii la plecare. Anume trebuie să se asigure că în contractele românilor pe care îi asistă sunt toate clauzele prevăzute de legea românească referitoare la munca sezonieră în străinătate. Orice abuz sesizat înainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, entităţi cărora le-am subliniat, într-o recentă videoconferinţă la nivelul ţării, că trebuie să acorde atenţie pentru verificarea respectării legii în acest domeniu, în general şi în această perioadă, în special. Pe hârtie, legislaţia este cuprinzătoare, la acest capitol. Ţin să se respecte!", a transmis Violeta Alexandru.
Pe de altă parte, Violeta Alexandru a anunţat că a început discuţii cu Ministerul Muncii din Germania pentru controlarea respectării legislaţiei locale privind lucrătorii români din această ţară.
"Controlul privind respectarea legislaţiei româneşti la semnarea contractului (care se semnează doar după ce el este tradus în limba română pentru a fi cunoscut de angajat) revine ITM din România; controlul la faţa locului, în Germania, de exemplu, revine instituţiei de control din landul unde se află angajatorul/locul de muncă. Pentru că mi se pare - mai mult ca oricând - importantă o coordonare între cele două ţări (cum de altfel mi se pare, în general, cu ţările în care avem comunităţi importante de români la muncă) am intrat în dialog cu Ministerul Muncii din Germania. Este primul Minister cu care încep seria discuţiilor. Trebuie plecat cu forme legale de muncă în străinătate. Şi în România, la fel, trebuie să se lucreze cu forme legale. Pentru a diminua şansele unor situaţii surpriză la faţa locului, la locul de muncă (este valabil mai ales pentru cei care pleacă pentru prima dată; aflu că sunt români care pleacă de mai mulţi ani la acelaşi angajator şi, deci, comunică direct) se poate apela, aşadar, la entităţi care s-au înregistrat oficial şi au asumat că acordă asistenţă pentru plecarea românilor, la muncă, în străinătate. Nu are nimeni obligaţia să plătească acest serviciu, decizia aparţine fiecăruia", a adăugat Violeta Alexandru.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9180 / 9739 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...