ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Neguţ (RBL), după întâlnirea cu Nicuşor Dan: Discuţia a fost focusată preponderent doar pe ajustări, nu pe creşteri de taxe

29 Mai 2025   |   Agerpres

El a subliniat că este nevoie de viteză şi de o ierarhizare a măsurilor care se pot lua într-un termen scurt.

 
 
Reprezentanţii mediului de afaceri au discutat joi cu preşedintele României, Nicuşor Dan, mai degrabă despre măsurile structurale care pot fi luate în afara unei potenţiale creşteri de taxe, pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat Sergiu Neguţ, preşedinte al Romanian Business Leaders (RBL).

"Prioritatea importantă pe care o are România în contextul de acum este să continue accelerarea economică. Fără creştere economică nu putem să acoperim gap-ul pe care îl avem acum, fără creşterea economică companiile noastre nu pot creşte, fără creştere economică joburi nu se pot crea, salariile nu pot creşte. Dacă fac analogie cu o companie ca a noastră şi avem un deficit atât de mare, deficitul acesta trebuie acoperit de undeva - şi anume din tăieri de cheltuieli, nu din creşteri de taxe. România are cel mai mare gap de TVA din Uniunea Europeană, un gap de TVA dublu faţă de vecinii noştri bulgari, la care am putea să ne uităm şi să vedem cum se face, pentru că sunt nişte chestiuni care se pot instrumenta. Acum se pot instrumenta pentru că s-a pornit o digitalizare a ANAF de câţiva ani, care a produs deja efecte, în sensul în care am putea să avem acces la datele pe care să le putem prelucra. Dar astea sunt foarte puţine lucruri, pentru că în realitate sunt atât de multe ineficienţe la nivelul companiilor de stat, structura administrativă, birocratică, foarte amplă, costul birocraţiei asupra businessului", a menţionat Sergiu Neguţ, la finalul întâlnirii.


El a subliniat că este nevoie de viteză şi de o ierarhizare a măsurilor care se pot lua într-un termen scurt.

"Preşedintele ne-a ascultat cu multă atenţie şi cred că am avut un dialog foarte constructiv. Cred că am avut o ureche deschisă în a înţelege nu doar punctul nostru de vedere, ci punctul nostru de vedere comun despre ce înseamnă o Românie mai bună şi mai eficientă. Discuţia a fost focusată preponderent doar pe ajustări, nu pe creşteri de taxe. (...) Tema nu este dacă se poate, sigur se poate, este de viteză şi de ierarhizare a măsurilor care se pot lua într-un termen scurt. Am discutat mai degrabă măsurile structurale care pot fi luate în afara unei potenţiale creştere de taxe", a adăugat preşedintele RBL.

La rândul său, Florin Duma, preşedinte IMM România, a subliniat că organizaţia pe care o conduce susţine scăderea cheltuielilor bugetare şi se opune creşterii taxelor.

"Alături de Concordia, IMM România a susţinut de asemenea scăderea cheltuielilor bugetare. Ne opunem creşterii taxelor. Am propus preşedintelui să aibă în vedere ca acele discuţii cu mediul politic să includă obligatoriu şi mediul de afaceri, în aşa fel încât ele să aibă un rol constructiv şi să ducă la concluziile pe care ni le dorim cu toţii şi anume reducerea deficitului bugetar", a menţionat Florin Duma.

Preşedintele României, Nicuşor Dan, a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie compusă din reprezentanţi ai unor organizaţii ale mediului de business autohton.

Întâlnirea a avut loc în contextul situaţiei economice actuale, care necesită eforturi conjugate de identificare a unor soluţii constructive care să conducă la reducerea deficitului bugetar al ţării noastre.

La întrevedere au participat reprezentanţi ai următoarelor organizaţii patronale şi de afaceri: Confederaţia Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Preşedintele Nicuşor Dan a iniţiat aceste consultări luând în considerare deschiderea mediului de afaceri în a furniza expertiză în beneficiul tuturor părţilor implicate.

În cadrul întrevederii, delegaţiile mediului de business au reiterat angajamentul organizaţiilor pe care le reprezintă de a contribui la asigurarea stabilităţii economice a României pe termen lung, prin identificarea de măsuri de eficientizare care să conducă la sustenabilitatea finanţelor publice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 177 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...