ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicoleta Radu (PAID): Estimăm o creştere de 10% a portofoliului de poliţe în 2025

13 Ianuarie 2025   |   Agerpres

În 2024 PAID a avut "un număr impresionant" de dosare de despăgubire, ca urmare a inundaţiilor din Galaţi şi Vaslui, aproape 500 de locuinţe fiind reconstruite sau reparate pe bani care au venit din asigurarea obligatorie.

 
 
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a ajuns anul trecut la un portofoliu de 2.350.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 24%, iar pentru 2025 estimează o creştere de 10%, potrivit directorului general al PAID, Nicoleta Radu.

" Uitându-ne retrospectiv la anul 2024, pot spune că anul a fost unul de creştere pentru PAID. Pe de o parte, portofoliul a crescut semnificativ, de la aproape 2 milioane de poliţe, cât era la sfârşitul anului 2023, am ajuns acum la 2.350.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 24%. A fost o creştere cu 14% a numărului de poliţe, de case asigurate. (...) În zona asigurărilor de locuinţe, nu suntem atât de optimişti cât am fost până acum, dar estimăm totuşi o creştere de 10% pe zona portofoliului nostru (în 2025 n.r), pentru că mizăm în continuare pe activităţile noastre de informare a populaţiei", a declarat, pentru AGERPRES, Nicoleta Radu.


Aceasta a subliniat că în 2024 PAID a avut "un număr impresionant" de dosare de despăgubire, ca urmare a inundaţiilor din Galaţi şi Vaslui, aproape 500 de locuinţe fiind reconstruite sau reparate pe bani care au venit din asigurarea obligatorie.

"A fost un an în care am avut parte şi de un eveniment natural destul de mare pentru România. Este vorba de inundaţiile din Galaţi şi Vaslui, din septembrie, unde a trebuit să facem dovada capacităţilor noastre operaţionale, mai precis este vorba despre modul în care am reacţionat şi am plătit daunele ca urmare a acestor evenimente. Am reuşit să plătim prima daună în 48 de ore de la data notificării acesteia. Am instrumentat pe medie aceste dosare în 39 de zile. Practic, am scăzut timpul de instrumentare foarte mult şi, nu în ultimul rând, am avut un număr impresionant de dosare, aproape 500 de locuinţe care au fost reconstruite sau reparate pe bani care au venit din asigurare obligatorie. Noi am plătit anul trecut 15,2 milioane de lei despăgubiri pentru inundaţii, ceea ce pe pentru noi înseamnă o sumă destul de mare.(...) Valoarea totală a despăgubirilor a fost de 20 de milioane de lei, din care 15,2 milioane de lei pentru inundaţii, 3 milioane de lei pentru cutremure şi 1,47 pentru alunecări de teren. În 2023 acestea s-au ridicat la aproape 23 milioane de lei, iar în 2022 la 3 milioane de lei", a explicat Nicoleta Radu.

Referitor la o posibilă scumpire a poliţelor, directorul PAID a semnalat că există o serie de factori ce pot influenţa acest lucru, dar se va încerca ca nivelul să rămână cel stabilit în noiembrie 2023.

"Există un context variat de factori care pot influenţa acest lucru. Cu toate acestea, am încercat foarte mult ca pentru anul care a trecut şi pentru anul care urmează să absorbim din profiturile companiei toată această pierdere care se datorează creşterii costurilor cu despăgubirile, creşterii costului cu reasigurarea, astfel încât, cu responsabilitate, să înţelegem caracterul social al acestei poliţe şi să nu împovărăm şi mai mult populaţia. Cu toate acestea, nu aş vrea să vând iluzii oamenilor. În măsura în care situaţia se va deteriora de aşa manieră încât nu vom mai putea la un moment dat absorbi toate aceste costuri, desigur că vom discuta, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, despre o posibilă majorare de primă, chiar şi de o majorare a limitei de despăgubire, pentru că este absolut important pentru noi să rămânem în continuare o companie relevantă, pe care românii să se bazeze, deci o companie sustenabilă. Suntem într-un permanent dialog cu ASF şi cu siguranţă această măsură va fi bine cântărită. Dar, vom încerca pe cât posibil ca anul 2025 să fie un an în care prima va rămâne aceeaşi, cea pe care am stabilit-o în noiembrie 2023", a punctat Nicoleta Radu.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: - Cutremur - Inundaţii - Alunecări de teren.

Activitatea societăţii de asigurări PAID în România a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost în data de 15 iulie 2010.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 341 / 9446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...