ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculescu (ANRE): Investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare

19 Martie 2025   |   Agerpres

Şeful ANRE a subliniat că zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic.

 
 
Investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George-Sergiu Niculescu, la Black Sea Forum.

"Această zonă a Mării Negre reprezintă un mare centru şi o mare platformă de resurse energetice. Trebuie să subliniez că România este prima ţară din regiunea Mării Negre care are o Lege a energiei eoliene offshore. Trebuie să vă spun cu siguranţă că avem ambiţii uriaşe. Vrem ca România să fie prima ţară din regiunea Mării Negre care să dezvolte un proiect de producere a energiei electrice la nivelul Mării Negre. Avem investiţii semnificative în Portul Constanţa, pentru că nu putem avea un sector eolian offshore fără infrastructură puternică în acest port, care să asigure funcţionarea şi întreţinerea echipamentelor din industrie. Consider că portul Constanţa va obţine investiţii semnificative pentru a dezvolta echipamentele din port şi sunt convins că România va fi prima ţară din regiunea Mării Negre care va pune în aplicare această tehnologie. Ne aflăm, la urma urmei, într-o zonă de conflict, iar investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare", a afirmat Niculescu.


Şeful ANRE a subliniat că zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic.

"Zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic. În urmă cu 2-3 ani, în iunie, o companie americană a început să producă gaze naturale în zona Mării Negre. Se numeşte Black Sea Oil & Gas această companie. OMV Petrom va începe să producă gaze naturale din zona Neptun Deep. Peste 100 de miliarde de metri cubi sunt în acest zăcământ de gaze naturale şi acest proiect va permite României să exporte gaze naturale, adică securitate energetică spre ţările aflate în vecinătatea noastră", a susţinut acesta.

Niculescu a subliniat importanţa judeţului Constanţa în sectorul energetic, subliniind că acesta este un "real centru de energie" aflat în plină expansiune.

"Vin de la Constanţa, sunt originar din Constanţa şi mă interesează foarte mult ce se întâmplă la Constanţa şi în zona Mării Negre. Sunt un produs al Constanţei, m-am născut, am stabilit, am întemeiat o familie acolo, m-am educat, toată cariera mea a început în Constanţa şi am mers ulterior în Bucureşti ca să fiu adjunctul ministrului Energiei, iar misiunea mea în sectorul energiei continuă la şefia ANRE. Ar fi cinstit din partea mea să spun în această prezentare că o să fiu puţin subiectiv, având această afecţiune pentru Constanţa, care este clar un centru de securitate energetică, ia amploare pe piaţa energiei. Având în vedere că judeţul găzduieşte singura centrală nucleară din ţară, la Cernavodă, iar România intenţionează să-şi continue programul nuclear, dublând suprafaţa şi puterea centralei nucleare de la Cernavodă de la 1.400 MW până la 2.800 MW capacitate instalată", a transmis el.

De asemenea, în regiune sunt şi cele mai mari centrale eoliene din ţară, 500 de megavaţi instalaţi în zona Fântânele Cogealac, a continuat preşedintele ANRE.

"Avem şi potenţial foarte ridicat pentru energie solară, tot în judeţul Constanţa, de aceea afirmăm că regiunea este un real centru de energie care este în plină expansiune. Un alt proiect strategic deosebit de important, la fel, a apărut la Constanţa, este cablul de înaltă tensiune care leagă Marea Caspică de Europa. Ca urmare a memorandumului de înţelegere şi cooperare semnat în septembrie 2022, Azerbaidjan, Georgia, România vor participa la dezvoltarea acestei infrastructuri cu rolul de a transporta energie regenerabilă, din surse regenerabile, de la Marea Caspică, prin Azerbaidjan, Georgia, către Europa, alimentând astfel economiile Europei", a adăugat George-Sergiu Niculescu.

Miercuri, la Palatul Parlamentului, a avut loc Black Sea Forum: Frontier of the Future for a secure & stable Europe - cel mai important eveniment economic şi geostrategic al acestei perioade.

Forumul a adresat problematici actuale, precum tema securităţii regionale în regiunea Mării Negre, a sustenabilităţii fiscale şi predictibilităţii pentru investiţiile strategice în România şi în regiune, PPP, infrastructură & conectivitate, logistică, infrastructură, energie, IT&C.

Un panel de dialog a fost dedicat subiectului reconstrucţiei Ucrainei şi oportunităţilor strategice în această direcţie.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 148 / 9483
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...