
Oportunitate majoră de finanțare pentru noi investiții în stocarea energiei electrice din Fondul pentru modernizare
03 Octombrie 2024
Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator și Gabriela Ifrim, Avocat Senior - D&B David și BaiasMinisterul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024 publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024.
![]() |
Stocarea energiei electrice reprezintă un subiect de actualitate pentru producători și prosumatori deopotrivă, dar și un pas esențial în tranziția energetică a României. Capacitățile de stocare contribuie la creșterea adecvanței, flexibilității și eficienței Sistemului Electroenergetic Național (SEN), permițând astfel absorbția și utilizarea optimă a energiei produse din surse regenerabile. Investițiile în noi capacități de stocare conectate la instalațiile existente de producere a energiei din surse regenerabile asigură astfel stabilitatea rețelei de transport și reduc dependența de sursele de energie convenționale, contribuind la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În acest context, Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024 publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024 (Ordinul nr. 1355/2024). Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.
În acest context, Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024 publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024 (Ordinul nr. 1355/2024). Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.
Valoarea maximă a finanțării publice
Unul dintre aspectele cele mai atractive ale acestei scheme este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi solicitat. Conform Ordinului nr. 1355/2024, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile reprezentate de costurile de investiții (costurile de operare nefiind eligibile). Din perspectiva cuantumului, valoarea ajutorului de stat care poate fi solicitat pentru un proiect este de maximum 100.000 euro/ MWh instalat de stocare. Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public. De asemenea, o întreprindere poate depune unul sau mai multe proiecte, cu mențiunea că valoarea ajutorului de stat solicitat nu depășește 10.000.000 de euro pe întreprindere, indiferent de numărul de oferte depuse.
Aceste praguri sunt menite să încurajeze investițiile semnificative în infrastructura de stocare a energiei, asigurând în același timp o utilizare eficientă a fondurilor publice. Valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, respectiv valoarea ajutorului de stat în euro/MWh instalat de stocare, va reprezenta criteriul de selecție în cadrul procedurii de ofertare concurențială.
Finanțarea proiectelor în cadrul acestei scheme de ajutor este de tip nerambursabil şi constă în rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate pentru realizarea proiectului.
Criterii de eligibilitate și condiții specifice
Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, proiectele trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate și condiții specifice. Printre acestea se numără:
▪ Proiectul trebuie să fie implementat pe teritoriul României și să vizeze construirea unei instalații de stocare a energiei electrice de tipul „în spatele contorului", conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice, la data depunerii cererii de finanțare (se va proba prin depunerea certificatului de racordare aferent instalației de producere);
▪ Capacitatea de stocare (baterii) trebuie să absoarbă anual cel puțin 75% din energia sa din instalația de producție de energie din surse regenerabile la care este conectată direct;
▪ Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depășească 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare şi, în orice caz, data de 31 decembrie 2029;
▪ Nu sunt eligibile proiectele care reprezintă proiecte combinate de energie din surse regenerabile şi de stocare (în spatele contorului) sau în cazul în care capacitatea de stocare nu este conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, proiectele ce implică baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH, proiectele prin care este propusă înlocuirea de capacități vechi de stocare a energiei electrice, precum și proiectele care vizează stocarea energiei exclusiv extrasă din SEN. De asemenea, nu sunt eligibile proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile (de ex. PNRR) sau proiectele depuse în parteneriat.
Pentru cei interesați să participe la această procedură de ofertare concurențială, pregătirea unei aplicații solide și conforme cu cerințele schemei de ajutor de stat este esențială, oferind un avantaj semnificativ pentru asigurarea succesului în obținerea finanțării publice pentru realizarea proiectelor. În acest sens, pregătirea cererii de finanțare și a documentației suport durează în medie o lună, acest termen fiind influențat de maturitatea proiectului și stadiul documentației tehnice.
Schema de ajutor de stat ce urmează a fi lansată de Ministerul Energiei reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice în România. Cu un sprijin financiar substanțial din Fondul pentru modernizare (bugetul total al schemei fiind de 150.000.000 de euro) și condiții clare de eligibilitate, această inițiativă contribuie la tranziția energetică și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Investitorii și operatorii economici sunt încurajați să profite de această oportunitate de finanțare pentru a maximiza șansele de succes în implementarea proiectelor pe stocare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 804 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...