ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oportunitate majoră de finanțare pentru noi investiții în stocarea energiei electrice din Fondul pentru modernizare

03 Octombrie 2024   |   Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator și Gabriela Ifrim, Avocat Senior - D&B David și Baias

Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024 publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024.

 
 
Stocarea energiei electrice reprezintă un subiect de actualitate pentru producători și prosumatori deopotrivă, dar și un pas esențial în tranziția energetică a României. Capacitățile de stocare contribuie la creșterea adecvanței, flexibilității și eficienței Sistemului Electroenergetic Național (SEN), permițând astfel absorbția și utilizarea optimă a energiei produse din surse regenerabile. Investițiile în noi capacități de stocare conectate la instalațiile existente de producere a energiei din surse regenerabile asigură astfel stabilitatea rețelei de transport și reduc dependența de sursele de energie convenționale, contribuind la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest context, Ministerul Energiei a aprobat recent o nouă Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1355/2024  publicat în Monitorul Oficial nr. 982 din 1 octombrie 2024 (Ordinul nr. 1355/2024). Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.


Valoarea maximă a finanțării publice

Unul dintre aspectele cele mai atractive ale acestei scheme este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi solicitat. Conform Ordinului nr. 1355/2024, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile reprezentate de costurile de investiții (costurile de operare nefiind eligibile). Din perspectiva cuantumului, valoarea ajutorului de stat care poate fi solicitat pentru un proiect este de maximum 100.000 euro/ MWh instalat de stocare. Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public. De asemenea, o întreprindere poate depune unul sau mai multe proiecte, cu mențiunea că valoarea ajutorului de stat solicitat nu depășește 10.000.000 de euro pe întreprindere, indiferent de numărul de oferte depuse.

Aceste praguri sunt menite să încurajeze investițiile semnificative în infrastructura de stocare a energiei, asigurând în același timp o utilizare eficientă a fondurilor publice. Valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, respectiv valoarea ajutorului de stat în euro/MWh instalat de stocare, va reprezenta criteriul de selecție în cadrul procedurii de ofertare concurențială.

Finanțarea proiectelor în cadrul acestei scheme de ajutor este de tip nerambursabil şi constă în rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate pentru realizarea proiectului.

Criterii de eligibilitate și condiții specifice

Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, proiectele trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate și condiții specifice. Printre acestea se numără:
▪    Proiectul trebuie să fie implementat pe teritoriul României și să vizeze construirea unei instalații de stocare a energiei electrice de tipul „în spatele contorului", conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice, la data depunerii cererii de finanțare (se va proba prin depunerea certificatului de racordare aferent instalației de producere);
▪    Capacitatea de stocare (baterii) trebuie să absoarbă anual cel puțin 75% din energia sa din instalația de producție de energie din surse regenerabile la care este conectată direct;
▪    Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depășească 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare şi, în orice caz, data de 31 decembrie 2029;
▪    Nu sunt eligibile proiectele care reprezintă proiecte combinate de energie din surse regenerabile şi de stocare (în spatele contorului) sau în cazul în care capacitatea de stocare nu este conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, proiectele ce implică baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH, proiectele prin care este propusă înlocuirea de capacități vechi de stocare a energiei electrice, precum și proiectele care vizează stocarea energiei exclusiv extrasă din SEN. De asemenea, nu sunt eligibile proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile (de ex. PNRR) sau proiectele depuse în parteneriat.

Pentru cei interesați să participe la această procedură de ofertare concurențială, pregătirea unei aplicații solide și conforme cu cerințele schemei de ajutor de stat este esențială, oferind un avantaj semnificativ pentru asigurarea succesului în obținerea finanțării publice pentru realizarea proiectelor. În acest sens, pregătirea cererii de finanțare și a documentației suport durează în medie o lună, acest termen fiind influențat de maturitatea proiectului și stadiul documentației tehnice.

Schema de ajutor de stat ce urmează a fi lansată de Ministerul Energiei reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice în România. Cu un sprijin financiar substanțial din Fondul pentru modernizare (bugetul total al schemei fiind de 150.000.000 de euro) și condiții clare de eligibilitate, această inițiativă contribuie la tranziția energetică și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Investitorii și operatorii economici sunt încurajați să profite de această oportunitate de finanțare pentru a maximiza șansele de succes în implementarea proiectelor pe stocare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 7 / 8927
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
    Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
    LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
    EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
    Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...