
Oros: Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi nu este una dintre priorităţile mele de negociere
23 Decembrie 2020
AgerpresEl a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.
Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi de acolo nu este una dintre priorităţile mele de negociere la Bruxelles, dar dacă este posibil cu siguranţă le vom menţine, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
El a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.
"Ştiţi că am făcut anul trecut o intervenţie comună la Comisie, un material comun al AFIR şi APIA, ca să se menţină cele două agenţii de plăţi. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este una dintre priorităţile mele de negociere acolo, dar dacă este posibil cu siguranţă vom menţine. Dacă este posibil, atâta vreme cât nu sunt afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, nu numărul de angajaţi în agenţii şi menţinerea unor joburi acolo, ci cum funcţionează aceste agenţii. Dacă presiunile vor fi cum face toată Europa şi vom găsi o modalitate de funcţionare într-o singură instituţie a celor două agenţii, în aşa fel încât să nu fie afectată plata către fermier şi activitatea AFIR, o să găsim acea soluţie. Dar cred că, cel mai important lucru, indiferent că vor rămâne două, indiferent că va fi una, dacă decizia de la Bruxelles va fi aceea ca să fim ca şi ceilalţi, important este ca activitatea instituţiilor respective să nu afecteze finanţarea agriculturii", a răspuns Adrian Oros.
El a mai fost întrebat tot de Adrian Chesnoiu despre negocierile făcute la Bruxelles prin care România a pierdut din alocarea FEADR a exerciţiului financiar următor, susţinând că ţări care aveau un buget consistent pentru dezvoltarea agriculturii au primit în urma negocierilor procente mult mai importante.
"Negocierile principale ale noastre au fost cele care interesau direct fermierul: să menţinem sprijinul cuplat voluntar, pentru că majoritatea ţărilor nu au acest sprijin care se dă din bani europeni şi nu erau de acord să continuăm, menţinerea Ajutorului Naţional Tranzitoriu (ANT) care trebuia să se închidă în 2020, schimbarea datei de referinţă şi relaxarea condiţiilor pentru eco-scheme. Erau foarte multe priorităţi, iar când faci negocieri, dacă ai zece şi obţii opt, nu este rău", a spus Oros.
Ministrul a menţionat în cadrul audierilor că în ceea ce priveşte schimbarea datei de referinţă pentru plata ANT s-a reuşit modificarea de la anul 2013 la 2018, motivând că ar trebui să fie an de referinţă fiecare an în care se fac plăţile.
"Anul de referinţă înseamnă să plăteşti acest ANT pe animale inexistente. Au fost cazuri în care omul avea 500 de animale în 2013 şi acum nu mai avea niciunul şi după regulamente eram obligaţi să plătim sumele respective, iar alţii care au avut 20 de animale în 2013 şi acum aveau 100 primeau plata pentru 20. Toate aceste lucruri s-au obţinut. De asemenea, mai era un subiect important - plafonarea subvenţiilor. Şi acum ţările nord-vestice ale Europei doresc această plafonare. În urma negocierilor s-a obţinut cel puţin această flexibilitate: dacă nu se face plafonarea, ea să fie voluntară, dar să se facă o plată redistributivă. Poziţia noastră oficială după ce ne-am consultat cu asociaţiile şi am făcut simulări la ministere este că vom face o plafonare voluntară şi o plată redistributivă consistentă ca să reuşim să sprijinim ferma de familie, fermele mici care trebuie să devină ferme comerciale", a explicat el.
Nu în ultimul rând, Oros a subliniat că agricultura românească încă se confruntă cu o proprietate polarizată, un grad de asociere foarte slab, cu îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi cu o balanţă comercială deficitară, context în care "va trebui să facem ceva".
"40% din teren este lucrat în ferme foarte mici, ferme de subzistenţă, unde sunt aproape 800.000 de proprietari. Încă 40% din teren este lucrat în ferme mari, noi avem şi cele mai mari ferme din Europa. Acesta este lucrat de 0,56% dintre fermieri şi abia 20% din teren este lucrat în ferme medii, între 5 şi 30 de hectare. Avem un grad de asociere foarte slab, avem îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi a fermierilor. Avem un abandon crescut al zonelor cu constrângeri naturale, mă refer nu numai la zona montană, ci şi la Deltă, avem o agricultura meteo-dependentă şi balanţă comercială deficitară, care anul trecut a ajuns la 1,24 miliarde de euro. Şi aici va trebui să facem ceva să oprim acest deficit", a mai spus Adrian Oros.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7764 / 9441 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...