ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oros: Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi nu este una dintre priorităţile mele de negociere

23 Decembrie 2020   |   Agerpres

El a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.

 
 
Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi de acolo nu este una dintre priorităţile mele de negociere la Bruxelles, dar dacă este posibil cu siguranţă le vom menţine, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
 
El a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.
 
"Ştiţi că am făcut anul trecut o intervenţie comună la Comisie, un material comun al AFIR şi APIA, ca să se menţină cele două agenţii de plăţi. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este una dintre priorităţile mele de negociere acolo, dar dacă este posibil cu siguranţă vom menţine. Dacă este posibil, atâta vreme cât nu sunt afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, nu numărul de angajaţi în agenţii şi menţinerea unor joburi acolo, ci cum funcţionează aceste agenţii. Dacă presiunile vor fi cum face toată Europa şi vom găsi o modalitate de funcţionare într-o singură instituţie a celor două agenţii, în aşa fel încât să nu fie afectată plata către fermier şi activitatea AFIR, o să găsim acea soluţie. Dar cred că, cel mai important lucru, indiferent că vor rămâne două, indiferent că va fi una, dacă decizia de la Bruxelles va fi aceea ca să fim ca şi ceilalţi, important este ca activitatea instituţiilor respective să nu afecteze finanţarea agriculturii", a răspuns Adrian Oros.
 
El a mai fost întrebat tot de Adrian Chesnoiu despre negocierile făcute la Bruxelles prin care România a pierdut din alocarea FEADR a exerciţiului financiar următor, susţinând că ţări care aveau un buget consistent pentru dezvoltarea agriculturii au primit în urma negocierilor procente mult mai importante.
 
"Negocierile principale ale noastre au fost cele care interesau direct fermierul: să menţinem sprijinul cuplat voluntar, pentru că majoritatea ţărilor nu au acest sprijin care se dă din bani europeni şi nu erau de acord să continuăm, menţinerea Ajutorului Naţional Tranzitoriu (ANT) care trebuia să se închidă în 2020, schimbarea datei de referinţă şi relaxarea condiţiilor pentru eco-scheme. Erau foarte multe priorităţi, iar când faci negocieri, dacă ai zece şi obţii opt, nu este rău", a spus Oros.
 
Ministrul a menţionat în cadrul audierilor că în ceea ce priveşte schimbarea datei de referinţă pentru plata ANT s-a reuşit modificarea de la anul 2013 la 2018, motivând că ar trebui să fie an de referinţă fiecare an în care se fac plăţile.
 
"Anul de referinţă înseamnă să plăteşti acest ANT pe animale inexistente. Au fost cazuri în care omul avea 500 de animale în 2013 şi acum nu mai avea niciunul şi după regulamente eram obligaţi să plătim sumele respective, iar alţii care au avut 20 de animale în 2013 şi acum aveau 100 primeau plata pentru 20. Toate aceste lucruri s-au obţinut. De asemenea, mai era un subiect important - plafonarea subvenţiilor. Şi acum ţările nord-vestice ale Europei doresc această plafonare. În urma negocierilor s-a obţinut cel puţin această flexibilitate: dacă nu se face plafonarea, ea să fie voluntară, dar să se facă o plată redistributivă. Poziţia noastră oficială după ce ne-am consultat cu asociaţiile şi am făcut simulări la ministere este că vom face o plafonare voluntară şi o plată redistributivă consistentă ca să reuşim să sprijinim ferma de familie, fermele mici care trebuie să devină ferme comerciale", a explicat el.
 
Nu în ultimul rând, Oros a subliniat că agricultura românească încă se confruntă cu o proprietate polarizată, un grad de asociere foarte slab, cu îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi cu o balanţă comercială deficitară, context în care "va trebui să facem ceva".
 
"40% din teren este lucrat în ferme foarte mici, ferme de subzistenţă, unde sunt aproape 800.000 de proprietari. Încă 40% din teren este lucrat în ferme mari, noi avem şi cele mai mari ferme din Europa. Acesta este lucrat de 0,56% dintre fermieri şi abia 20% din teren este lucrat în ferme medii, între 5 şi 30 de hectare. Avem un grad de asociere foarte slab, avem îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi a fermierilor. Avem un abandon crescut al zonelor cu constrângeri naturale, mă refer nu numai la zona montană, ci şi la Deltă, avem o agricultura meteo-dependentă şi balanţă comercială deficitară, care anul trecut a ajuns la 1,24 miliarde de euro. Şi aici va trebui să facem ceva să oprim acest deficit", a mai spus Adrian Oros.
 
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7374 / 9051
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...