ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oros: Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi nu este una dintre priorităţile mele de negociere

23 Decembrie 2020   |   Agerpres

El a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.

 
 
Menţinerea celor două agenţii de plăţi şi a unor joburi de acolo nu este una dintre priorităţile mele de negociere la Bruxelles, dar dacă este posibil cu siguranţă le vom menţine, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
 
El a fost întrebat de preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu (PSD), fost director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dacă în calitatea sa de ministru al Agriculturii se va implica direct ca România să păstreze această structură cu două agenţii de plăţi.
 
"Ştiţi că am făcut anul trecut o intervenţie comună la Comisie, un material comun al AFIR şi APIA, ca să se menţină cele două agenţii de plăţi. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este una dintre priorităţile mele de negociere acolo, dar dacă este posibil cu siguranţă vom menţine. Dacă este posibil, atâta vreme cât nu sunt afectaţi fermierii şi beneficiarii muncii celor două agenţii, nu numărul de angajaţi în agenţii şi menţinerea unor joburi acolo, ci cum funcţionează aceste agenţii. Dacă presiunile vor fi cum face toată Europa şi vom găsi o modalitate de funcţionare într-o singură instituţie a celor două agenţii, în aşa fel încât să nu fie afectată plata către fermier şi activitatea AFIR, o să găsim acea soluţie. Dar cred că, cel mai important lucru, indiferent că vor rămâne două, indiferent că va fi una, dacă decizia de la Bruxelles va fi aceea ca să fim ca şi ceilalţi, important este ca activitatea instituţiilor respective să nu afecteze finanţarea agriculturii", a răspuns Adrian Oros.
 
El a mai fost întrebat tot de Adrian Chesnoiu despre negocierile făcute la Bruxelles prin care România a pierdut din alocarea FEADR a exerciţiului financiar următor, susţinând că ţări care aveau un buget consistent pentru dezvoltarea agriculturii au primit în urma negocierilor procente mult mai importante.
 
"Negocierile principale ale noastre au fost cele care interesau direct fermierul: să menţinem sprijinul cuplat voluntar, pentru că majoritatea ţărilor nu au acest sprijin care se dă din bani europeni şi nu erau de acord să continuăm, menţinerea Ajutorului Naţional Tranzitoriu (ANT) care trebuia să se închidă în 2020, schimbarea datei de referinţă şi relaxarea condiţiilor pentru eco-scheme. Erau foarte multe priorităţi, iar când faci negocieri, dacă ai zece şi obţii opt, nu este rău", a spus Oros.
 
Ministrul a menţionat în cadrul audierilor că în ceea ce priveşte schimbarea datei de referinţă pentru plata ANT s-a reuşit modificarea de la anul 2013 la 2018, motivând că ar trebui să fie an de referinţă fiecare an în care se fac plăţile.
 
"Anul de referinţă înseamnă să plăteşti acest ANT pe animale inexistente. Au fost cazuri în care omul avea 500 de animale în 2013 şi acum nu mai avea niciunul şi după regulamente eram obligaţi să plătim sumele respective, iar alţii care au avut 20 de animale în 2013 şi acum aveau 100 primeau plata pentru 20. Toate aceste lucruri s-au obţinut. De asemenea, mai era un subiect important - plafonarea subvenţiilor. Şi acum ţările nord-vestice ale Europei doresc această plafonare. În urma negocierilor s-a obţinut cel puţin această flexibilitate: dacă nu se face plafonarea, ea să fie voluntară, dar să se facă o plată redistributivă. Poziţia noastră oficială după ce ne-am consultat cu asociaţiile şi am făcut simulări la ministere este că vom face o plafonare voluntară şi o plată redistributivă consistentă ca să reuşim să sprijinim ferma de familie, fermele mici care trebuie să devină ferme comerciale", a explicat el.
 
Nu în ultimul rând, Oros a subliniat că agricultura românească încă se confruntă cu o proprietate polarizată, un grad de asociere foarte slab, cu îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi cu o balanţă comercială deficitară, context în care "va trebui să facem ceva".
 
"40% din teren este lucrat în ferme foarte mici, ferme de subzistenţă, unde sunt aproape 800.000 de proprietari. Încă 40% din teren este lucrat în ferme mari, noi avem şi cele mai mari ferme din Europa. Acesta este lucrat de 0,56% dintre fermieri şi abia 20% din teren este lucrat în ferme medii, între 5 şi 30 de hectare. Avem un grad de asociere foarte slab, avem îmbătrânirea populaţiei din mediul rural, dar şi a fermierilor. Avem un abandon crescut al zonelor cu constrângeri naturale, mă refer nu numai la zona montană, ci şi la Deltă, avem o agricultura meteo-dependentă şi balanţă comercială deficitară, care anul trecut a ajuns la 1,24 miliarde de euro. Şi aici va trebui să facem ceva să oprim acest deficit", a mai spus Adrian Oros.
 
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7120 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...