
Piața de M&A în 2023: Cumpărători mai prudenți și mai selectivi, procese mai lungi și reglementări în schimbare
08 Aprilie 2024
Andreea Bistriceanu, Director PwC România și Anda Rojanschi, Partener D&B David și BaiasUnul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor și le influențează profitabilitatea și modelul de business.
![]() |
Fuziunile și achizițiile sunt un instrument strategic pentru dezvoltarea și creșterea companiilor, în contextul presiunilor din partea concurenței, a noilor tehnologii și a schimbărilor climatice.
În 2023 piața de fuziuni și achiziții a fost mult mai competitivă, cu cumpărători mai selectivi și mai prudenți în achizițiile lor, care vor să se asigure că investițiile pe care le fac pot să creeze valoare în context mai dificil. Astfel, se observă reducerea numărului de tranzacții încheiate la nivel global, cu variații de la o regiune la alta. În plus, vedem o tendință de extindere a duratei procesului tranzactiei, în special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) și a celei de pregătire a activelor scoase la vânzare.
În 2023 piața de fuziuni și achiziții a fost mult mai competitivă, cu cumpărători mai selectivi și mai prudenți în achizițiile lor, care vor să se asigure că investițiile pe care le fac pot să creeze valoare în context mai dificil. Astfel, se observă reducerea numărului de tranzacții încheiate la nivel global, cu variații de la o regiune la alta. În plus, vedem o tendință de extindere a duratei procesului tranzactiei, în special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) și a celei de pregătire a activelor scoase la vânzare.
De asemenea, tranzacțiile în 2023 au fost îngreunate de presiunile mari pe partea de finanțare, cu condiții mai dificile la acordare având în vedere dobânzile ridicate, dar și de multitudinea de reglementări, din ce în ce mai stricte și în permanentă schimbare.
În România, piața de M&A a avut o evoluție mai bună decât la nivel global și regional, chiar dacă numărul total al tranzacțiilor a fost în scădere față de anul precedent.
Principalele caracteristici ale pieței de M&A în 2023
Din perspectiva vânzătorului, șansele de finalizare cu succes a unei tranzacții au scăzut cu 5 puncte procentuale, de la 51% la 45% la nivel global. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) au rămas la același nivel de 45%. Mai mult, vânzătorii au petrecut mai mult timp pentru pregătirea activelor în vederea vânzării, respectiv cu 14% mai mult la nivel global și cu 24% în EMEA.
Din perspectiva cumpărătorului, șansele de încheiere a unei tranzacții s-au redus și mai mult, la 15% în 2023, de la 23% în 2022, iar durata procesului de due diligence s-a extins destul de mult (în medie cu 2 - 3 săptămâni), cu diferite variații de la regiune la regiune. Așadar, cumpărătorii și-au luat mai mult timp să efectueze temeinic due diligence.
În EMEA, mai multe tranzacții au fost anulate/ abandonate, spre deosebire de punerea lor în așteptare, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Există însă șanse ca la un moment dat să fie reluate.
Chiar dacă procesele de M&A încep ca fiind competitive, acestea se transformă în tranzacții exclusive într-o perioadă mai scurtă de timp. Anul trecut s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacții exclusive față de anii anteriori, se ajunge mai repede la discuții bilaterale, reducându-se perioada în care procesul este competitiv. De asemenea, sunt calificați mai puțini cumpărători în etapa de due diligence - o medie în jur de trei potențiali cumpărători.
De asemenea, vânzătorii pun la dispoziție mai multe informații în etapa de calificare a ofertelor neangajante și solicită mai multe runde de oferte neangajante îmbunătățite.
Una dintre cele mai mari îngrijorări: reglementările în schimbare
Unul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor și le influențează profitabilitatea și modelul de business.
O reglementare cu impact direct în zona de tranzacții este legislația care vizează controlul investițiilor străine, care există deja în toată Europa. Din momentul în care a apărut a fost modificată de mai multe ori și sunt așteptate modificări și în acest an, iar modificările nu vin neapărat în sensul simplificării sau al clarificării. Procedura de notificare are potențialul de a prelungi procesul de tranzacție și îl complică prin nevoia de a gestiona o etapă suplimentară.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1173 / 9764 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...