ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele ADR: Competenţele digitale în administraţia publică sunt sub 2, pe o scară de la 1 la 4

11 Iulie 2023   |   Agerpres

Grupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei "Digitalizarea României", în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C.

 
 
Competenţele digitale ale funcţionarului public sunt undeva sub 2, pe o scară de la 1 la 4, în condiţiile în care în multe instituţii modalitatea de lucru este "pe hârtie" şi ne desprindem foarte greu de aceste mecanisme, a declarat, marţi, la conferinţa "Digitalizarea României", preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş Cristian Vlad.
 
"Referitor la competenţele digitale din administraţie publică, la finalul trimestrului I, ADR a finalizat un studiu finanţat printr-un proiect direct de la Comisie, al cărui scor nu este satisfăcător. Într-adevăr, pe o grilă de la unu la patru, competenţele digitale în administraţia publică şi a funcţionarului sunt undeva sub doi, deci nu suntem la medie. Dar sunt instituţii, ministere unde se vede că există sisteme, informaţii, se lucrează într-un format cât de cât electronic, cu sisteme informatice şi aici, fără a lăuda foarte mult, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Justiţie. Se vede creşterea peste doi în alte instituţii şi bănuiesc că ponderea scade când mergem spre administraţie publică locală, ne duce la o medie de 1,6 - 1,7. Cu toţii ştim că în administraţia publică modalitatea de lucru este pe hârtie şi ne desprindem foarte greu de aceste mecanisme, pentru că hârtia suportă multe, pe când un sistem informatic îţi păstrează o trasabilitate şi un istoric instituţional. Aici poate ar trebui să lucrăm şi mai sunt şi alte finanţări din PNRR", a subliniat Vlad.
 
Potrivit şefului ADR, modalitatea prin care se realizează măsurătorile în Indexul DESI nu ia în calcul anumite date.
 
"Digitalizarea este un obiectiv orizontal la nivelul mai multor componente din PNRR, dar competenţele digitale reprezintă o prioritate pentru ADR, ca instituţie nouă care încearcă să aducă mai aproape sistemele publice ale statului de cetăţean. Nu sunt de acord cu acel indicator DESI, cum este măsurat şi raportat. Eu consider că competenţele digitale sunt într-o creştere, să nu spunem că peste o medie. Doar că avem o problemă reală de măsurare. O mare parte din concetăţenii noştri nu se află astăzi în România. Tocmai aceia care au dobândit competenţe digitale au depăşit graniţa sau îşi desfăşoară activitatea în alte state şi nu sunt sub incidenţa acestei măsurători. Acesta e un prim argument. Al doilea argument constă în faptul că, într-adevăr, deşi avem competenţe digitale nu le justificăm corect la nivel de preuniversitar sau universitar. Competenţele digitale vin tocmai spre acele tehnologii concrete, punctuale, gen tehnologii de Cloud, Inteligenţă artificială, infrastructură de un anumit tip - hardware, software, dezvoltare. Putem şi să creştem în zona asta o şcoală de IT şi nu numai de IT, foarte bine distribuit la nivel naţional în toate marile centre. Dar într-adevăr simţim cu toţii o lipsă a unor servicii publice şi aici e rolul ADR-ului de a veni şi de a da un mesaj către toate instituţiile statului de a transforma sistemele informatice pe care le deţin în aplicaţii dedicate cetăţeanului", a spus Dragoş Cristian Vlad.
 
Grupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei "Digitalizarea României", în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C.
 
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1589 / 9059
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...