
Preşedintele ADR: Competenţele digitale în administraţia publică sunt sub 2, pe o scară de la 1 la 4
11 Iulie 2023
AgerpresGrupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei "Digitalizarea României", în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C.
Competenţele digitale ale funcţionarului public sunt undeva sub 2, pe o scară de la 1 la 4, în condiţiile în care în multe instituţii modalitatea de lucru este "pe hârtie" şi ne desprindem foarte greu de aceste mecanisme, a declarat, marţi, la conferinţa "Digitalizarea României", preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş Cristian Vlad.
"Referitor la competenţele digitale din administraţie publică, la finalul trimestrului I, ADR a finalizat un studiu finanţat printr-un proiect direct de la Comisie, al cărui scor nu este satisfăcător. Într-adevăr, pe o grilă de la unu la patru, competenţele digitale în administraţia publică şi a funcţionarului sunt undeva sub doi, deci nu suntem la medie. Dar sunt instituţii, ministere unde se vede că există sisteme, informaţii, se lucrează într-un format cât de cât electronic, cu sisteme informatice şi aici, fără a lăuda foarte mult, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Justiţie. Se vede creşterea peste doi în alte instituţii şi bănuiesc că ponderea scade când mergem spre administraţie publică locală, ne duce la o medie de 1,6 - 1,7. Cu toţii ştim că în administraţia publică modalitatea de lucru este pe hârtie şi ne desprindem foarte greu de aceste mecanisme, pentru că hârtia suportă multe, pe când un sistem informatic îţi păstrează o trasabilitate şi un istoric instituţional. Aici poate ar trebui să lucrăm şi mai sunt şi alte finanţări din PNRR", a subliniat Vlad.
Potrivit şefului ADR, modalitatea prin care se realizează măsurătorile în Indexul DESI nu ia în calcul anumite date.
"Digitalizarea este un obiectiv orizontal la nivelul mai multor componente din PNRR, dar competenţele digitale reprezintă o prioritate pentru ADR, ca instituţie nouă care încearcă să aducă mai aproape sistemele publice ale statului de cetăţean. Nu sunt de acord cu acel indicator DESI, cum este măsurat şi raportat. Eu consider că competenţele digitale sunt într-o creştere, să nu spunem că peste o medie. Doar că avem o problemă reală de măsurare. O mare parte din concetăţenii noştri nu se află astăzi în România. Tocmai aceia care au dobândit competenţe digitale au depăşit graniţa sau îşi desfăşoară activitatea în alte state şi nu sunt sub incidenţa acestei măsurători. Acesta e un prim argument. Al doilea argument constă în faptul că, într-adevăr, deşi avem competenţe digitale nu le justificăm corect la nivel de preuniversitar sau universitar. Competenţele digitale vin tocmai spre acele tehnologii concrete, punctuale, gen tehnologii de Cloud, Inteligenţă artificială, infrastructură de un anumit tip - hardware, software, dezvoltare. Putem şi să creştem în zona asta o şcoală de IT şi nu numai de IT, foarte bine distribuit la nivel naţional în toate marile centre. Dar într-adevăr simţim cu toţii o lipsă a unor servicii publice şi aici e rolul ADR-ului de a veni şi de a da un mesaj către toate instituţiile statului de a transforma sistemele informatice pe care le deţin în aplicaţii dedicate cetăţeanului", a spus Dragoş Cristian Vlad.
Grupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei "Digitalizarea României", în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1961 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...