ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele CCR: Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii

27 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al CCR, joi, Marian Enache a susţinut comunicarea "Constituţia din 1991: Reluarea sau reinventarea constituţionalismului romanesc?", organizată de Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române (ICJ), cu sprijinul JURIDICE.ro.

 
 
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, a afirmat, joi, că Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii, care, atât prin conţinutul său, cât şi prin spiritul său a fost menită să exprime în acelaşi timp organizarea puterii statale, dar să asigure şi garantarea libertăţii.
 
Potrivit unui comunicat al CCR, joi, Marian Enache a susţinut comunicarea "Constituţia din 1991: Reluarea sau reinventarea constituţionalismului romanesc?", organizată de Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române (ICJ), cu sprijinul JURIDICE.ro.
 
Prelegerea face parte din ciclul de conferinţe cu tema "Tradiţia constituţională şi perspectivele constituţionalismului în România", consacrat aniversării centenarului Constituţiei României din 29 martie 1923, arată sursa citată.
 
În cadrul expunerii, Marian Enache a arătat că "acest demers inspirat al întâmpinării evenimentului marcării unei sute de ani de la apariţia Constituţiei din 1923 constituie atât o reluare a unei practici de informare şi difuzare a cunoştinţelor şi progreselor din diferite ramuri juridice, din perioada ante şi interbelică, dar constituie, în acelaşi timp, în "cazul nostru" şi o intenţie de revelare şi valorizare a trecutului şi tradiţiilor constituţionalismului românesc".
 
"Niciun popor nu are tradiţii pure, fiecare comunitate umană şi-a conturat propria organizare şi instituţiile prin influenţele celorlalte comunităţi politico-juridice, culturale din arealuri mai extinse, precum şi prin împrejurările istorice concrete care le-au modelat destinul. Ceea ce le diferenţiază, însă, pe fiecare în parte este voinţa de a-şi constitui o tradiţie/un ansamblu de tradiţii, gradul de integrare al acestora, forţa şi respectul pe care îl impun acestora, raportarea la ele ca la un sistem axiologic permanent, armonizarea lor cu noile straturi de inovaţii şi preluarea lor într-un spirit analitic. În realitate, nicio generaţie nu ia totul de la început, nu inventează totul, ci fiecare dintre ele, pentru a putea merge înainte privesc în urma lor pentru a vedea ce a fost bun, valoros şi util, cum poate fi continuată 'ştafeta' existenţială şi culturală a unui popor care-şi caută mereu vitalitatea şi forţa din propriile rădăcini", a punctat Marian Enache.
 
Preşedintele CCR a mai subliniat că "Legea fundamentală adoptată în 1991 este o Constituţie a Libertăţii", care, atât prin conţinutul său, cât şi, mai ales, prin spiritul său a fost menită să exprime în acelaşi timp organizarea puterii statale, dar să asigure şi garantarea libertăţii, ca o valoare cheie din care a decurs întreaga construcţie a edificiului constituţional, adăugând că discuţiile privind măsura în care aceste ţeluri au fost atinse fac obiectul unor evaluări permanente din partea doctrinei.
 
"După schimbarea revoluţionară a regimului comunist şi adoptarea Constituţiei din 1991, statul şi dreptul României au redevenit pe coordonatele noii matrice a dreptului european, reuşind, în cei peste 30 de ani de democraţie, să-şi edifice un stat de drept care să corespundă exigenţelor modelului de civilizaţie al democraţiei de tip european. (...) Sigur că în elaborarea unei noi Constituţii, după schimbarea unui regim totalitar, în România noile forţe politice rezultate din procesul revoluţionar au optat pentru un regim democratic, bazat pe principiile separaţiei puterilor în stat, a pluralismului politic şi social a alegerilor libere efectuate la diferite intervale de timp în condiţiile şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a exigenţelor statului de drept", a spus Marian Enache.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2965 / 9736
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...