
Prevederile regulamentului UE privind inteligența artificială referitoare la alfabetizarea în domeniul IA și interzicerea „riscurilor inacceptabile” au intrat în vigoare la 2 februarie 2025
12 Februarie 2025
Monica Stătescu (partener), Eduard Maxim (associate) - Filip & CompanyDupă intrarea în vigoare, sancțiunile constă în amenzi administrative de până la cea mai mare dintre valorile următoare: 35.000.000 EUR sau 7% din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a entității în culpă.
![]() |
Actul privind IA prevede o abordare etapizată privind intrarea sa în vigoare, diferite părți ale actului fiind aplicabile la 6, 12, 18, 24 și 36 de luni de la adoptarea inițială a actului, pe 1 august 2024. Primul astfel de prag de timp a fost atins la 2 februarie 2025, marcând intrarea în vigoare a Capitolului I („Dispoziții generale”) și Capitolului II („Practici interzise în domeniul IA”) ale Actului privind IA.
I. Obligații privind alfabetizarea în domeniul IA
Începând cu 2 februarie 2025, furnizorii de sisteme IA (entități care dezvoltă sisteme IA, introduc sisteme IA pe piață sau pun în funcțiune sisteme IA sub propriul nume sau marcă) precum și implementatorii de sisteme IA (entități care folosesc sisteme IA sub autoritatea lor în cursul activităților profesionale) au obligația de a lua măsuri pentru a asigura, în cea mai mare măsură posibilă, un nivel suficient de alfabetizare în domeniul IA al personalului și al altor persoane care se ocupă de operarea și utilizarea sistemelor IA în numele lor. Actul privind IA definește alfabetizarea în domeniul IA ca fiind competențele, cunoștințele și înțelegerea necesare pentru a facilita implementarea sistemelor IA în cunoștință de cauză și conștientizarea oportunităților, riscurilor și prejudiciilor posibile pe care utilizarea IA le presupune.
În prezent, nu sunt prevăzute sancțiuni specifice pentru încălcarea obligațiilor privind alfabetizarea în domeniul IA, însă se poate presupune în mod rezonabil că îndeplinirea sau neîndeplinirea acestor obligații poate fi avută în vedere de către autoritățile competente drept un factor în determinarea sancțiunii corespunzătoare aplicate unui furnizor sau implementator pentru alte încălcări ale Actului privind IA.
II. Practici interzise în domeniul IA
De asemenea, începând cu 2 februarie 2025, sistemele IA care prezintă riscuri inacceptabile pentru drepturile fundamentale, statul de drept și valorile Uniunii Europene, sunt interzise conform Capitolului 2 al Actului privind IA. Practicile IA interzise sunt următoarele:
- Manipularea și tehnicile înșelătoare: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA care folosesc tehnici subliminale, manipulative sau înșelătoare cu scopul sau efectul de a denatura semnificativ comportamentul uman, afectând capacitatea acestora de a lua o decizie informatizată.
- Exploatarea vulnerabilităților: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA care exploatează vulnerabilitățile persoanelor fizice datorate vârstei, dizabilităților sau condițiilor socio-economice, cu scopul sau efectul de a denatura semnificativ comportamentul acestora într-un mod care provoacă sau este susceptibil să provoace prejudicii semnificative.
- Scor social: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA pentru aplicarea de scoruri sociale (adică evaluarea sau clasificarea persoanelor) pe baza atributelor comportamentale sau personale, cu un punctaj social, conducând la tratament nefavorabil în contexte care nu sunt legate de cele în care au fost colectate datele sau care sunt nejustificate în raport cu comportamentul social sau gravitatea acestuia.
- Evaluarea și predicția riscurilor de infracțiuni ale indivizilor: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA exclusiv pentru profilarea indivizilor în vederea evaluării sau predicției riscului de comportament infracțional.
- Baze de date de recunoaștere facială: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA care creează sau extind baze de date de recunoaștere facială prin extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet sau din înregistrările TVCI (CCTV).
- Recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în educație: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA pentru deducerea emoțiilor în sfera locului de muncă sau de învățământ este interzisă, cu excepția cazurilor justificate din motive medicale sau de siguranță.
- Clasificare biometrică: introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea sistemelor IA pentru clasificarea indivizilor pe baza datelor biometrice pentru a intui informații sensibile, precum rasa, opiniile politice, religia, apartenența la sindicate sau orientarea sexuală, sunt restricționate.
- Utilizarea de către forțele de ordine a identificării biometrice la distanță, în timp real: utilizarea sistemelor de identificare biometrică de la distanță, în timp real, în spații accesibile publicului, de către forțele de ordine este în mare parte interzisă, cu excepții definite strict.
Sancțiunile pentru nerespectarea interdicțiilor de mai sus nu au intrat încă în vigoare, acestea fiind amânate până la 2 august 2025 conform abordării etapizate a Actului privind IA. După intrarea în vigoare, sancțiunile constă în amenzi administrative de până la cea mai mare dintre valorile următoare: 35.000.000 EUR sau 7% din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a entității în culpă.
III. VI SE APLICĂ CELE DE MAI SUS?
Domeniul de aplicare al Actului privind IA este cuprinzător, acoperind o gamă largă de activități și părți interesate din domeniul IA. Se aplică furnizorilor care introduc pe piața UE sisteme sau modele IA, indiferent de țara lor de origine, precum și utilizatorilor de sisteme IA din UE și chiar entităților stabilite în țări terțe care utilizează IA ale căror rezultate sunt utilizate în UE.
Fabricanții de produse care introduc pe piață sau pun în funcțiune un sistem de IA împreună cu produsul lor sunt, de asemenea, supuși cerințelor Actului privind IA. Mai mult, Actul privind IA se aplică și persoanelor afectate care sunt situate în UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 147 / 9355 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Bulboacă și Asociații a găzduit conferința „Cu lupa pe transparentizarea salarială – Directiva (UE) 2023 ̸ 970, de la concept la practică”
Women Lawyers | Ce spun și cum gândesc doamnele din structura Țuca Zbârcea & Asociații, firmă care etalează femei avocat remarcabile pe toate palierele de activitate. Azi, de vorbă cu Oana Mareș, Managing Associate: ”Femeile au adesea un grad mai mare de răbdare în gestionarea relației cu clienții, aspect esențial în momentele de stres sau incertitudine. Într-un domeniu unde detaliile contează enorm, abilitatea de a observa inclusiv nuanțele emoționale și de a reacționa corespunzător poate reprezenta un atu valoros”
NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
LadyLawyer | La Popescu și Asociații, femeile avocat sunt apreciate și evaluate în raport de criterii reale de succes, meritul și performanța fiind singurele repere pentru avansarea în carieră. Adina Vlaicu, Partener: ”Nu m-am confruntat cu stereotipuri, întrucât în firma noastră nu găsești un avocat, ci o echipă înzestrată cu abilități profesionale remarcabile și concentrată pe rezultate, care valorizează relațiile de încredere și respect reciproc”
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Mitel & Asociații, firmă în care competența, capacitatea de gândire creativă, abilitățile analitice și atenția la detalii clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre avocatura de business devenită un mediu accesibil avocaților care vor să facă performanță, indiferent de gen
LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...