ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Recursul României la art. 15 din Convenție este o manifestare responsabilă a unui stat de drept aflat în stare de urgență

24 Martie 2020   |   Mădălina Berechet (Partener) & Ramona Bejan (Senior Associate) - Berechet Rusu Hiriț

Măsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.

 
 
La data de 17 martie 2020 statul român a transmis Secretarului General al Consiliului Europei o notificare referitoare la necesitatea activării art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care permite Statelor contractante să suspende sau să limiteze temporar drepturi și libertăți garantate de Convenție. Notificarea a fost însoțită de textul Decretului Președintelui României nr. 195/2020 în temeiul căruia a fost declarată starea de urgență ca urmare a pandemiei generate de virsului SARS-CoV- 2 precum și de alte măsuri normative adoptate.

Potrivit prevederilor art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția), părțile contractante au dreptul de a deroga de la obligațiile stabilite în cuprinsul acesteia “(Î)n caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii” în anumite condiții. Exercitarea acestui drept se notifică Secretarului General al Consiliului Europei.


Măsura luată de Statul Român în contextul epidemiologic actual este firească și corespunde întru totul logicii și spiritului CEDO, care recunoaște că într-o democrație reală, Statul trebuie să aibă, în situații de criză, pârghiile necesare pentru a lua măsuri excepționale care să apere garanțiile fundamentale.

Măsura adoptată este în linie cu obligațiile asumate de toate tările părți la convenție și nu lasă loc la abuzuri, întrucât:

•    limitarea exercitării drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Convenție este justificată de pericolul excepțional și iminent care afectează o parte a populației și reprezintă o amenințare pentru viața comunității;
•    este limitată pe perioada pericolului;
•    limitele derogării au drept scop înlăturarea pericolului iminent.

Conform hotărârilor Curții Europene în ceea ce privește articolul 15, autoritățile naționale sunt cele mai în măsură să stabilească care sunt cele mai potrivite măsuri și cum urmează să le pună în aplicare. Indiferent de derogare, România are obligația de a respecta în continuare următoarele drepturi fundamentale: dreptul la viață (afară de situația morții rezultate din acte criminale), interzicerea actelor de tortură, a sclaviei și a muncii forțate, a principiului legalității pedepselor și a celorlalte obligații internaționale, inclusiv de garantare și de protejare a drepturilor și libertăților care  nu interferează cu situația de criză ce amenință națiunea. Când pericolul încetează, Statul Român este obligat să notifice încetarea situației și a măsurilor de urgență.

Alte state ce au recurs la aceeași dispoziție CEDO din motive similare sunt Letonia, Estonia, Republica Moldova și Armenia.

Recursul la procedura prevăzută de art. 15 din Convenție reprezintă, în realitate, o garanție că măsurile excepționale ale acestei perioade nu depășesc limitele permise de îngrădire a drepturilor omului, acțiunea Statului Român fiind constant urmărită de instituția Secretarului General al Consiliului Europei. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8690 / 9134
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
    Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
    Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
    Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
    Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
    Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
    Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
    Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
    Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
    Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...