ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Remunerarea, din nou in centrul atenției. Băncile au noi cerințe de raportare începând din acest an

27 Iulie 2023   |   Irina Vasile, Senior Manager, Consultanță în Risc și Reglementare, Deloitte România

Anumite instituții de credit trebuie să raporteze până la sfârșitul lunii august 2023 date generale privind remunerarea angajaților, iar datele privind diferențele de remunerare între femei și bărbați vor fi publicate pentru prima dată în iunie 2024.

 
 
Egalitatea de remunerare între femei și bărbați și diversitatea sunt subiecte importante în societatea de astăzi, iar industria serviciilor financiare nu face excepție. Recunoscând importanța echității, autoritățile de reglementare au adoptat noi inițiative de raportare menite să diminueze eventuale diferențe de remunerare între femei și bărbați și să promoveze diversitatea. Acest exercițiu de raportare permite băncilor să își evalueze propriile structuri de remunerare, să identifice orice discrepanțe bazate pe gen și să pună în aplicare strategii pentru a elimina astfel de diferențe.


Presiunea asupra proceselor de remunerare

În ultimii zece ani, remunerarea a fost privită de către autoritățile europene de supraveghere din sectorul serviciilor financiare ca un instrument de gestionare a riscurilor. Sistemele de remunerare pot juca un rol esențial în atenuarea riscurilor financiare și de reputație. Ca răspuns, organizațiile ar trebui să adopte politici de remunerare care să promoveze integritatea, comportamentul etic și asumarea adecvată a riscurilor.

În pofida punerii în aplicare a acestor măsuri timp de aproape un deceniu, persistă dezechilibre substanțiale de gen. Potrivit celei mai recente analize a Autorității Bancare Europene (ABE), publicată în martie 2023, femeile ocupă doar 28% din pozițiile din consiliile de administrație și doar 18% din rolurile de director executiv în băncile aflate sub supravegherea sa. În plus, 27% dintre instituții nu au încă o politică privind diversitatea, iar bărbații directori executivi din băncile din UE sunt remunerați cu 9,48% mai mult decât femeile.

Ghidul ABE privind evaluarea comparativă (benchmarking) a remunerației impune noi raportări

 

Autoritatea Bancară Europeană a recunoscut importanța egalității de remunerare și a diversității în sectorul bancar și și-a actualizat cerințele privind remunerarea și guvernanța internă în acest scop, în iunie 2022. Aceste noi reglementări încurajează băncile să stabilească politici și practici de remunerare neutre din punctul de vedere al genului, asigurându-se că toți angajații primesc aceeași remunerație pentru o anumită muncă prestată. Demersul subliniază importanța unor sisteme de remunerare transparente și obiective, care să permită monitorizarea eficace a eventualelor diferențe de remunerare și luarea de măsuri corective atunci când este necesar.

Analiza comparativă (benchmarking) a diferenței de remunerație între femei și bărbați implică evaluarea și compararea diferențelor de remunerare între angajații de sex masculin și cei de sex feminin în cadrul unei organizații. Prin analizarea și înțelegerea acestor disparități, organizațiile pot identifica și aborda eventuale diferențe, luând măsuri pentru a implementa o remunerare echitabilă pentru toți angajații. Prin benchmarking, organizațiile și autoritățile de supraveghere pot obține informații despre standardele folosite și bunele practici din industrie.

BNR solicită băncilor locale raportări suplimentare privind remunerarea

 

Recent, Banca Națională a României (BNR) a introdus o nouă cerință de raportare comparativă (Ordinul nr. 4/2023) privind personalul, remunerarea și eventualele diferențe între femei și bărbați, pe baza ghidului Autorității Bancare Europene menționat mai sus (EBA/GL/2022/06). Anumite instituții de credit trebuie să raporteze până la sfârșitul lunii august 2023 date generale privind remunerarea angajaților, iar datele privind diferențele de remunerare între femei și bărbați vor fi publicate pentru prima dată în iunie 2024.

Cele mai recente cerințe de raportare ale BNR semnalează o schimbare de paradigmă, cu accentul pe transparență și responsabilitate în industria serviciilor financiare. Ca atare, este esențial ca băncile locale să dispună de politici, protocoale și cadre adecvate.

Diversitate

 

Diversitatea este un factor cheie în promovarea inovației, creativității și incluziunii în cadrul organizațiilor. Aceasta cuprinde o serie de dimensiuni, inclusiv sexul, vârsta, etnia, naționalitatea, orientarea sexuală și multe altele. O forță de muncă diversă aduce noi perspective, experiențe și abilități, îmbunătățind capacitatea de rezolvare a problemelor și procesele de luare a deciziilor și creând medii care promovează egalitatea.

Raportul ABE privind practicile de diversitate în băncile din UE, publicat în martie 2023, indică faptul că stabilirea unor obiective de creștere a reprezentării de gen la 40% din membrii consiliilor de administrație pentru „genul subreprezentat" s-ar alinia la așteptările ce caracterizează o bună guvernanță. De asemenea, o directivă UE din 2022 stabilește că femeile ar trebui să reprezinte 40% din administratorii neexecutivi sau 33% din membrii consiliilor de administrație, pentru toate societățile cotate la bursă, inclusiv instituțiile financiare, până în 2026.

Organizațiile care acordă prioritate diversității se bucură adesea de numeroase beneficii, cum ar fi un mediu de lucru pozitiv, creșterea implicării și satisfacției echipelor și atragerea și păstrarea angajaților de top. În plus, echipele diverse au mai multe șanse să înțeleagă și să răspundă nevoilor unei baze de clienți diverse, ceea ce duce la rezultate de business mai bune.

Indicatori ESG și remunerație

 

Considerentele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au devenit tot mai importante în ultimii ani, iar organizațiile integrează din ce în ce mai mult indicatori relevanți în practicile lor de remunerare. Acum, accentul se pune pe importanța valorilor sociale pentru alinierea cu obiectivele de sustenabilitate.

Companiile au început deja să implementeze planuri de oferire de bonusuri pentru echipele de top management care încorporează indicatori sociali, cum ar fi diversitatea angajaților. În plus, includerea indicatorilor ESG în politicile de remunerare evidențiază angajamentul față de sustenabilitate și față de practici de afaceri responsabile.

Care ar trebui să fie următorii pași?

 

O abordare bine concepută, integrată, care leagă inițiativele privind diversitatea angajaților de planurile de remunerare și obiectivele de sustenabilitate, este extrem de importantă pentru business.

Evoluția proceselor de remunerare necesită o abordare activă din partea organizațiilor. Conformarea cu cerințele de raportare, promovarea practicilor echitabile de remunerare, corectarea eventualelor diferențe dintre bărbați și femei și încurajarea diversității contribuie la un viitor durabil.

Astfel, o revizuire a politicilor de remunerare, a cadrului intern de guvernanță și a politicilor de diversitate și sustenabilitate ar trebui să fie în continuare o prioritate pentru toate instituțiile financiare, deoarece, cu siguranță, aceste subiecte sunt o prioritate pe agenda autorităților de supraveghere.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2186 / 9725
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...