
Renovatio Solar: Deși prețul energiei a scăzut foarte mult în 2023, cererea de proiecte fotovoltaice va continua să avanseze și în anii următori
28 Iulie 2023
BizLawyerPotrivit directorului general al Renovatio Solar, existenta unui cadru legislativ stabil si predictibil poate stimula increderea in investitii si poate contribui la dezvoltarea sustenabila a pietei de fotovoltaice.
Renovatio Solar, companie din ecosistemul Renovatio, unul dintre principalii jucatori in domeniul energiei solare si al tehnologiei verzi din Romania, mizeaza pe continuarea trendului crescator al cererii de proiecte fotovoltaice, atat in zona IMM, cat si in zona persoanelor fizice, intr-un context de piata in care pretul energiei a scazut foarte mult.
”In general, industria fotovoltaica a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, pe masura ce tehnologia a devenit mai eficienta si mai accesibila, iar pretul energiei s-a majorat substantial. Chiar daca pretul energiei a scazut foarte mult in 2023, consideram ca trendul crescator in ceea ce priveste cererea de proiecte fotovoltaice se va mentine atat la nivel industrial, cat si in rezidential”, a declarat Horatiu Regneala, directorul general al Renovatio Solar.
”In general, industria fotovoltaica a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, pe masura ce tehnologia a devenit mai eficienta si mai accesibila, iar pretul energiei s-a majorat substantial. Chiar daca pretul energiei a scazut foarte mult in 2023, consideram ca trendul crescator in ceea ce priveste cererea de proiecte fotovoltaice se va mentine atat la nivel industrial, cat si in rezidential”, a declarat Horatiu Regneala, directorul general al Renovatio Solar.
Potrivit acestuia, ”la ora actuala, companiile internationale cu prezenta in Romania si care au mai multe puncte de lucru isi pastreaza interesul pentru implementarea proiectelor fotovoltaice, la fel si cei care investesc in astfel de proiecte, pe care le vad ca pe o plasa de siguranta pe termen mediu si lung”.
Potrivit ultimelor date disponibile, publicate de OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania, in ceea ce priveste electricitatea, in luna iunie 2023, pretul mediu de inchidere a pietei a fost de 422,24 lei/MWh, in conditiile in care in urma cu exact un an era de 1.138,30 lei/MWh.
”Incepand din acest an, cunoaste o crestere si numarul proiectelor mari implementate, cele cu o putere de zeci si sute de MWp, datorita prezentei pe piata a jucatorilor care mizeaza pe dezvoltarea strategica pe termen mediu si lung, pe o crestere sustenabila si pe crearea de valoare, fara a se baza exclusiv pe factorul pret”, a mai explicat directorul general al Renovatio Solar.
Unul dintre principalii factori care influenteaza evolutia pietei locale de fotovoltaice este politica guvernamentala, care va trebui sa implementeze programe pentru atingerea obiectivului Romaniei de eliminare treptata a energiei pe carbune pana in 2032 si pentru atingerea obiectivelor de energie si emisii, prevazute in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC). Aceste programe pot include scheme de sprijin, tarife de rascumparare a energiei electrice, subventii si stimulente fiscale pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.
Potrivit directorului general al Renovatio Solar, existenta unui cadru legislativ stabil si predictibil poate stimula increderea in investitii si poate contribui la dezvoltarea sustenabila a pietei de fotovoltaice.
”Costurile de productie si instalare a sistemelor fotovoltaice au scazut semnificativ in ultimii ani, facand tehnologia mai accesibila. In prezent, celulele fotovoltaice sunt mai eficiente si modulele mai durabile imbunatatind performanta si reducand costurile sistemelor”, a mai spus Horatiu Regneala.
Un alt factor care va influenta pozitiv piata atat in acest an, cat si in anii urmatori, in opinia reprezentantului Renovatio Solar, este cresterea constientizarii si a cererii publice pentru energie regenerabila, datorita atat evolutiei preturilor energiei, cat si datorita preocuparilor legate de schimbarile climatice si de diminuarea dependentei de sursele traditionale.
Renovatio Solar este o companie prezenta pe piata locala de proiecte fotovoltaice inca din 2010, fiind unul dintre principalii jucatori si sustinandu-si cresterea pe baza expertizei echipei sale de profesionisti in domeniul energetic, instruiti si calificati atat in Romania, cat si in afara tarii.
Compania a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri in crestere, dupa ce a construit peste 30 de proiecte industriale, atat la nivel de prosumator (de cateva sute de kWp fiecare), cat si proiecte mai mari de peste 1MWp. Renovatio Solar vizeaza o majorare substantiala a cifrei de afaceri in 2023, prin contractarea de noi proiecte, avand ca obiectiv atingerea pragului de 100 MWp.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2172 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...