ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful ANRE, despre perioada a 5-a de reglementare: Nu vom aplica o nouă metodologie fără un dialog cu industria

27 Mai 2024   |   AGERPRES

Anul 2024 reprezintă an de tranziţie de la perioada a patra la perioada a cincea de reglementare pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice. Cea de-a cincea perioadă de reglementare va fi valabilă pentru perioada 2025 - 2030.

 
 
Nu vom aplica o nouă metodologie pentru a cincea perioadă de reglementare fără să epuizăm toate pârghiile de dialog cu industria şi nu lucrăm cu uşile închise, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 6-a ediţie a Forumului Energiei.

"Din perspectiva autorităţii, trebuie să vă spun că nu vom aplica niciun fel de nouă metodologie (în a 5-a perioadă de reglementare, n.r.) fără să epuizăm toate pârghiile de dialog cu industria. Fac lucrul acesta de când am preluat mandatul. Nu lucrăm cu uşile închise, ci autoritatea de reglementare este pe fiecare domeniu în parte în direct dialog cu cei interesaţi dacă vorbim de la prosumator, regulament de racordare, rată de rentabilitate. Suntem în permanent dialog cu cei implicaţi şi cei afectaţi de ceea ce reglementăm. Discuţiile merg bine, spun eu. Evident că nu toată lumea o să fie mulţumită de această perioadă a cincea de reglementare. Este greu să mulţumeşti pe toată lumea când ai de luat o hotărâre atât de importantă. Important este să menţinem un echilibru, între nevoia de investiţii pe care o are reţeaua de distribuţie, indiferent de zona de distribuţie despre care vorbim, şi prosumatori, în creştere de la lună la lună faţă de faţă de februarie. În martie aveam cu 4.150 de prosumatori mai mult racordaţi la reţea, în total fiind 121.304, la 31 martie", a precizat Niculescu.


Potrivit oficialului ANRE, comunităţile trebuie integrate în sistemul energetic, iar acest lucru se va face prin intermediul operatorilor de distribuţie.

"Racordările prosumatorilor nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuţie şi toate lucrurile acestea trebuie rezolvate şi trebuie prinse în noua perioadă de reglementare. Din punctul meu de vedere, distribuţia de energie electrică nu trebuie să îl coste pe consumator mai mult decât energia electrică în sine. Nu cred că este firesc să plătim pe distribuţie mai mult decât plătim pe marfă. Vom găsi o variantă prin care rata de rentabilitate propusă de către ANRE să fie una cât mai aproape de nevoia de investiţii a operatorilor de distribuţie. Vedem că reţeaua de distribuţie este bidirecţională. Vorbim de producerea energiei electrice foarte aproape de locul de consum şi vedem rolul foarte activ al prosumatorilor, comunităţilor de energie, noi actori pe care trebuie să-i integrăm în sistemul energetic. Lucrurile acestea se vor face prin operatorii de distribuţie, deci în niciun caz nu vom fi o oprelişte în calea investiţiilor, aşa cum am declarat-o în mai multe rânduri. Cred că soluţia sănătoasă pentru orice ieşire dintr-o situaţie de criză reprezintă investiţiile", a punctat George Niculescu.

Anul 2024 reprezintă an de tranziţie de la perioada a patra la perioada a cincea de reglementare pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice. Cea de-a cincea perioadă de reglementare va fi valabilă pentru perioada 2025 - 2030.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 46 / 8754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...