ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful Romgaz: Interesul investitorilor internaţionali pentru emisiunea de obligaţiuni Romgaz este major

19 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Conform unui raport transmis, recent, BVB, profitul net consolidat al companiei s-a situat, în primele nouă luni ale acestui an, la 2,273 miliarde lei, în creştere cu aproape 5%, respectiv 104,96 milioane lei, faţă de cel din perioada similară din 2023.

 
 
Investitorii internaţionali au arătat un interes major pentru această primă emisiune de obligaţiuni Romgaz de pe Bursa de la Bucureşti, ceea ce arată că planurile de dezvoltare ale companiei şi proiectul Neptun Deep sunt apreciate, a declarat, marţi, Răzvan Popescu, CEO al producătorului gaze naturale din România.

"Am făcut prima emisiune de obligaţiuni în cadrul unui program mai larg, de 1,5 miliarde de euro. A fost o muncă destul de titanică pentru a reface acest prospect. Colegii aveau experienţa prospectului de acţiuni de acum 11 ani, dar multe lucruri s-au schimbat de atunci. Ce mă bucură foarte mult este că aceste sume contribuie clar la dezvoltarea proiectului Neptun Deep şi la dezvoltarea celorlalte proiecte din cadrul companiei. Am avut rezultatele bune la nouă luni, cu o creştere a producţiei de hidrocarburi, chiar dacă Romgaz are prin strategie menţinerea producţiei la un nivel adecvat. Această creştere arată angajamentul pe care îl avem în asigurarea securităţii energetice a României. Ce am observat din această primă emisiune a fost interesul major pe care investitorii internaţionali l-au avut. Asta arată că, atât noi, Romgaz ca şi companie, proiectul Neptun Deep şi planurile de dezvoltare sunt apreciate şi faptul că acest consorţiu care a intermediat acest deal şi-a făcut treaba", a spus Popescu, la evenimentul de listare a primei emisiuni de obligaţiuni Romgaz pe BVB.


Acesta a adăugat că este important ca obligaţiunile Romgaz să fie tranzacţionate pe BVB, nu doar pe Bursa din Luxemburg, pentru a exista lichiditate pe plan local.

"Pentru noi este foarte important ca aceste obligaţiuni să fie tranzacţionate şi local, aici, să avem lichiditate, nu numai pe Bursa din Luxemburg. Anul acesta, prin majorarea de capital pe care am făcut-o, s-au emis nouă acţiuni gratuite la una deţinută, să ridicăm lichiditatea Romgaz în piaţă, să creăm o mai bună lichiditate, să impulsionăm cumva tranzacţionarea cu aceste titluri. Avem şi un market maker care deja este în piaţă de doi ani de zile şi creează această lichiditate. Avem premisele ca şi următoarele emisiuni să fie de succes. Am emis undeva la 4,77% şi în dimineaţa aceasta se tranzacţionau sub 4,5% obligaţiunile Romgaz, ceea ce arată şi un interes continuu al investitorilor şi lichiditate sporită", a susţinut Răzvan Popescu.

SNGN Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România, a listat, marţi, prima sa emisiune de obligaţiuni corporative internaţionale, în valoare de 500 de milioane de euro, cu o maturitate de cinci ani şi o dobândă fixă de 4,75%. Obligaţiunile sunt dublu listate, respectiv şi la Bursa din Luxemburg.

Compania este, deja, admisă la tranzacţionare pe piaţa BVB şi a Bursei din Londra (LSE), iar acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%.

Conform unui raport transmis, recent, BVB, profitul net consolidat al companiei s-a situat, în primele nouă luni ale acestui an, la 2,273 miliarde lei, în creştere cu aproape 5%, respectiv 104,96 milioane lei, faţă de cel din perioada similară din 2023.

În primele nouă luni din 2023, compania înregistrase un profit net consolidat de 2,168 miliarde lei.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 57 / 9090
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...