ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şoncutean (Allianz-Ţiriac Asigurări): Suntem în an electoral; liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor

02 Octombrie 2024   |   Agerpres

El a precizat că o piaţă matură, liberă are puterea de a se autoregla şi de a gestiona crizele.

 
 
Plafonarea tarifelor RCA s-a prelungit pentru că suntem în an electoral, iar liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor, consideră Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări.

"Dacă ne uităm în zona auto, care domină structura pieţei noastre de asigurări, e o zonă care păstrează volatilitatea. E o zonă în care noi suntem prezenţi. Ne-am luat partea leului şi suntem un actor activ în acest domeniu, dar e un domeniu care în continuare este foarte politizat. Are o doză de volatilitate. S-a prelungit îngheţarea preţurilor tocmai pentru că suntem în an electoral şi liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor. Dar nu ne surprinde pentru că suntem în piaţa asta de ceva vreme. Nu mai suntem surprinşi de atât de multe lucruri, de cât ar putea fi surprinşi nişte nou veniţi, să spunem. Şi de asta trebuie să ne pregătim şi pentru astfel de intervenţii pentru că din păcate politicul va rămâne aproape şi cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante probabil că sursele de venit sunt toate listate pe masa lor. Chiar din cele ortodoxe şi din cele mai puţin ortodoxe", a declarat Virgil Şoncutean, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.


El a precizat că o piaţă matură, liberă are puterea de a se autoregla şi de a gestiona crizele.

"O intervenţie a autorităţilor, principial vorbind, nu a ajutat niciodată. Dacă ne uităm la ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, cu plafonări, cu îngheţări şi de prime acum şi de comisioane. Sigur că această îngheţare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcaţi, pe unii i-a prins mai nepregătiţi. Când vom ieşi din această îngheţare va urma o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător. Noi suntem unii dintre jucătorii pe care îngheţul ne-a prins îmbrăcaţi bine şi de aceea nu suntem în postura în care să spunem că noi vom înregistra deocamdată pierderi din acest lucru, dar nu sunt toţi jucătorii în această postură. După îngheţare e o mare necunoscută, ce se va întâmpla şi cum se vor recupera aceste intervenţii, însă istoric dacă ne uităm vedem că intervenţiile de plafonare, de îngheţare duc cel puţin principial piaţa un pas în spate şi nu un pas în faţă. Şi poate e şi unul din motivele pentru care ne zbatem ca pondere în produsul intern brut, ca industrie, undeva între 1,15 - 1,30 puncte procentuale în ultimii 20 de ani. Şi aceste elemente pe care le vedem şi astăzi sunt o frână. În mod normal piaţa trebuie să o laşi liberă", a subliniat Virgil Şoncutean.

Acesta a explicat că primele ar trebui să fie suficiente pentru a acumula rezerve din care să fie plătite daunele.

"Întotdeauna am spus că intervenţia prin plafonare poate să pună seminţele viitoarelor falimente. Mai ales pe jucătorii pe care îi surprinde mai puţin pregătiţi", a spus Virgil Şoncutean.

El a menţionat că Allianz-Ţiriac Asigurări a plătit în 30 de ani de activitate 3,7 miliarde de euro despăgubiri.

"În cei 30 de ani am plătit 3,7 miliarde de euro despăgubiri, 7.000 de locuri de muncă susţinute, iar la nivelul cifrelor de anul trecut, 2023, activele pe care le administrăm prin compania de pensii au ajuns la 5,5 miliarde de euro. Anul acesta depăşim 6 miliarde de euro", a susţinutVirgil Şoncutean.

El a spus că Allianz-Ţiriac Asigurări a avut o contribuţie în economie de 20 de miliarde de euro, echivalentul a 0,6% din PIB-ul României în perioada menţionată.

Potrivit datelor prezentate în conferinţă, compania a plătit taxe în valoare de 443 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind în zona de salarii, contribuţii sociale şi impozit pe salarii, impozit pe profit. Compania a avut în medie 1.000 de angajaţi în cei 30 de ani de activitate.

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA va fi menţinută pentru încă trei luni, până la sfârşitul anului, în baza unei hotărâri adoptate de Guvern la finalul lunii septembrie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 8927
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
PeliPartners a asistat Alfa Group în procesul de achiziție IRIDE Business Park. Echipa, coordonată de Francisc Peli (Managing Partner) și Alexandra Ioniță (Managing Associate)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...