ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tanczos Barna: Schimbarea perspectivei de către S & P, un semnal cât se poate de clar; avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar

27 Ianuarie 2025   |   Agerpres

El a subliniat că bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului şi trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare, întăreşte "această viziune cumpătată" a gestionării banului public.

 
 
S&P nu a modificat ratingul de ţară, România este în continuare recomandată investitorilor, însă agenţia de rating ne-a dat un semnal cât se poate de clar prin schimbarea perspectivei din stabil în negativ, acela că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, de un buget cumpătat şi un stat mai suplu, a transmis ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

"Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenţia de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar şi întări credibilitea fiscală a ţării. Prin evaluarea anunţată în această seară, S&P nu modifică ratingul de ţară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură. Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar şi consolidarea creşterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noştri europeni", a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.


El a subliniat că bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului şi trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare, întăreşte "această viziune cumpătată" a gestionării banului public.

Totodată, a adăugat el, măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înţelese şi respectate de conducătorii tuturor instituţiilor publice, de toate companiile de stat şi de liderii de sindicate, de fiecare primar şi preşedinte de CJ, de fiecare consilier local şi judeţean.

"Nici măsurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficienţelor structurale din economie nu pot fi întârziate, pentru că fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ţinta de deficit asumată. ANAF şi Autoritatea Română a Vămii au pornit pe drumul digitalizării şi a creşterii capacităţii instituţionale, au deci datoria să crească gradul de colectare a impozitelor şi taxelor. Aşa cum au confirmat partenerii noştri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creştere constantă, care va fi susţinută, în 2025, prin investiţii publice masive. Atât agenţiile de rating, cât şi investitorii care se uită cu atenţie la aceste semnale vor regăsi în traiectoria fiscal-bugetară şi în evoluţia noastră economică efectele măsurilor asumate la nivel guvernamental. Ratingul de ţară depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele", a punctat ministrul Finanţelor.

Agenţia de rating S&P a confirmat vineri ratingurile României la "BBB-/A-3", dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale şi externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

S&P semnalează că mediul politic fragmentat şi nesigur din România va întârzia probabil agenda de consolidare fiscală a noului Guvern şi că toate cheltuielile mari înainte de alegeri au împins deficitul fiscal aproape de 8,7% din PIB în 2024, cu mult peste aşteptările agenţiei, ceea ce semnalează, de asemenea, provocări în privinţa controlului costurilor într-o economie care încetineşte.

Politicile fiscale mai laxe vor menţine deficitele de cont curent mari şi vor fi tot mai mult finanţate prin fluxuri care generează datorii, expunând astfel potenţial România la şocuri legate de încrederea investitorilor străini.

"Prin urmare, ne-am revizuit perspectiva de la stabilă la negativă şi am confirmat ratingurile noastre de credit suveran "BBB-/A-3" pentru România", se menţionează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 615 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...