
Uniunea Vamală a Uniunii Europene se pregătește pentru cea mai mare reformă de la înființare: Implicații importante, în special, pentru comerțul electronic
23 Mai 2023
Ludmila Petrescu (Senior Manager) și Florin Neagoe (Manager) - PwCReforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
![]() |
Cea mai ambițioasă reformă a Uniunii Vamale a Uniunii Europene (UE) de la înființare și până în prezent, anunțată de Comisia Europeană pe 17 mai, își propune să simplifice cerințele de raportare și să reducă timpul pentru procesele vamale. Astfel, atât firmele, cât și autoritățile vamale vor obține economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. Prin aceste propuneri, Comisia Europeană ar dori să atingă trei obiective importante: să stabilească un nou parteneriat cu întreprinderile, să aibă o abordare mai inteligentă a controalelor vamale și să treacă către o abordare mai modernă a comerțului electronic.
Reforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
Reforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
Viitoarea uniune vamală se va baza pe două instrumente: o nouă Autoritate vamală a UE și Centrul de date vamale UE (The EU Customs Data Hub)
Astfel, noua autoritate vamală a UE va asigura și supraveghea o interfață unică la nivelul uniunii - Centrul de date vamale UE, care va înlocui practic infrastructura IT vamală existentă în statele membre și care va însemna economii de până la două miliarde de euro pe an la costurile de funcționare.
Prin noul centru de date, toate statele membre vor avea acces la aceleași date în timp real și vor putea pune în comun informațiile, pentru a răspunde mai rapid și mai eficient la riscuri. De asemenea, cu sprijinul Autorității Vamale a UE, acestea vor desfășura controale vamale doar acolo unde este necesar.
În plus, firmele care vor introduce mărfuri în UE vor putea să înregistreze toate informațiile privind produsele și lanțurile lor de aprovizionare în acest portal unic. Acesta va compila datele furnizate de firme, iar cu ajutorul inteligenței artificiale, va oferi autorităților o imagine de ansamblu privind circulația mărfurilor și a lanțurilor de aprovizionare. În plus, comercianții vor putea introduce în portal aceleași informații pentru a acoperi mai multe transporturi, economisind astfel timp și bani.
O veste bună este că cele mai transparente și stabile lanțuri de aprovizionare (comercianții "Trust & Check") se vor deplasa prin așa-numitele "culoare verzi" și își vor putea pune mărfurile în circulație în UE fără nicio intervenție vamală activă.
Mai multe responsabilități pentru comerțul electronic
Prin măsurile propuse, platformele online vor deveni actori-cheie pentru respectarea obligațiilor vamale în cazul bunurilor vândute online în UE. Aceasta reprezintă o schimbare majoră față de sistemul vamal actual, care plasează responsabilitatea pe umerii consumatorului individual și ai transportatorilor.
Comercianții online vor avea obligația de a se ocupa de toate formalitățile vamale și vor trebui să demonstreze că bunurile pe care le vând în UE respectă toate standardele și legislația europeană privind importurile, asigurându-i pe consumatori că taxele pentru bunurile lor au fost plătite și că acestea sunt sigure în conformitate cu standardele UE.
O altă modificare vizează firmele care comercializează produse online și care vor trebui să perceapă taxele vamale în avans, astfel încât cumpărătorii să primească asigurarea că nu vor avea costuri suplimentare de acoperit la livrare.
În același timp, reforma elimină pragul actual prin care bunurile cu o valoare mai mică de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care este exploatat de către fraudatori. În prezent, până la 65% din astfel de colete care intră în UE sunt subevaluate, pentru a evita taxele vamale la import.
Reforma simplifică și calcularea taxelor vamale pentru cele mai frecvente bunuri cu valoare redusă cumpărate din afara UE, reducând miile de categorii de taxe vamale posibile la doar patru. Taxele vamale pentru coletele mici vor fi mult mai ușor de calculat, ajutând atât platformele, cât și autoritățile vamale să gestioneze mai bine miliardul de achiziții prin comerț electronic care intră în UE în fiecare an.
Când vor fi implementate noile măsuri?
Începând cu anul 2028, companiile de comerț electronic vor avea acces și vor folosi voluntar portalul de date vamale al UE (EU Customs Data Hub), iar din 2032 toate companiile vor avea această opțiune. Din anul 2038, utilizarea va deveni obligatorie pentru toate entitățile care importă în Uniunea Europeană.
Propunerile legislative vor fi trimise în continuare Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pentru aprobare, precum și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și ar putea suferi unele modificări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2385 / 9703 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...