
Uniunea Vamală a Uniunii Europene se pregătește pentru cea mai mare reformă de la înființare: Implicații importante, în special, pentru comerțul electronic
23 Mai 2023
Ludmila Petrescu (Senior Manager) și Florin Neagoe (Manager) - PwCReforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
![]() |
Cea mai ambițioasă reformă a Uniunii Vamale a Uniunii Europene (UE) de la înființare și până în prezent, anunțată de Comisia Europeană pe 17 mai, își propune să simplifice cerințele de raportare și să reducă timpul pentru procesele vamale. Astfel, atât firmele, cât și autoritățile vamale vor obține economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. Prin aceste propuneri, Comisia Europeană ar dori să atingă trei obiective importante: să stabilească un nou parteneriat cu întreprinderile, să aibă o abordare mai inteligentă a controalelor vamale și să treacă către o abordare mai modernă a comerțului electronic.
Reforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
Reforma se impune ca necesară pe fondul majorării volumului comerțului, în special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, creșterii numărului de standarde UE care trebuie verificate la frontieră, precum și a crizelor geopolitice și realităților economice în schimbare.
Viitoarea uniune vamală se va baza pe două instrumente: o nouă Autoritate vamală a UE și Centrul de date vamale UE (The EU Customs Data Hub)
Astfel, noua autoritate vamală a UE va asigura și supraveghea o interfață unică la nivelul uniunii - Centrul de date vamale UE, care va înlocui practic infrastructura IT vamală existentă în statele membre și care va însemna economii de până la două miliarde de euro pe an la costurile de funcționare.
Prin noul centru de date, toate statele membre vor avea acces la aceleași date în timp real și vor putea pune în comun informațiile, pentru a răspunde mai rapid și mai eficient la riscuri. De asemenea, cu sprijinul Autorității Vamale a UE, acestea vor desfășura controale vamale doar acolo unde este necesar.
În plus, firmele care vor introduce mărfuri în UE vor putea să înregistreze toate informațiile privind produsele și lanțurile lor de aprovizionare în acest portal unic. Acesta va compila datele furnizate de firme, iar cu ajutorul inteligenței artificiale, va oferi autorităților o imagine de ansamblu privind circulația mărfurilor și a lanțurilor de aprovizionare. În plus, comercianții vor putea introduce în portal aceleași informații pentru a acoperi mai multe transporturi, economisind astfel timp și bani.
O veste bună este că cele mai transparente și stabile lanțuri de aprovizionare (comercianții "Trust & Check") se vor deplasa prin așa-numitele "culoare verzi" și își vor putea pune mărfurile în circulație în UE fără nicio intervenție vamală activă.
Mai multe responsabilități pentru comerțul electronic
Prin măsurile propuse, platformele online vor deveni actori-cheie pentru respectarea obligațiilor vamale în cazul bunurilor vândute online în UE. Aceasta reprezintă o schimbare majoră față de sistemul vamal actual, care plasează responsabilitatea pe umerii consumatorului individual și ai transportatorilor.
Comercianții online vor avea obligația de a se ocupa de toate formalitățile vamale și vor trebui să demonstreze că bunurile pe care le vând în UE respectă toate standardele și legislația europeană privind importurile, asigurându-i pe consumatori că taxele pentru bunurile lor au fost plătite și că acestea sunt sigure în conformitate cu standardele UE.
O altă modificare vizează firmele care comercializează produse online și care vor trebui să perceapă taxele vamale în avans, astfel încât cumpărătorii să primească asigurarea că nu vor avea costuri suplimentare de acoperit la livrare.
În același timp, reforma elimină pragul actual prin care bunurile cu o valoare mai mică de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care este exploatat de către fraudatori. În prezent, până la 65% din astfel de colete care intră în UE sunt subevaluate, pentru a evita taxele vamale la import.
Reforma simplifică și calcularea taxelor vamale pentru cele mai frecvente bunuri cu valoare redusă cumpărate din afara UE, reducând miile de categorii de taxe vamale posibile la doar patru. Taxele vamale pentru coletele mici vor fi mult mai ușor de calculat, ajutând atât platformele, cât și autoritățile vamale să gestioneze mai bine miliardul de achiziții prin comerț electronic care intră în UE în fiecare an.
Când vor fi implementate noile măsuri?
Începând cu anul 2028, companiile de comerț electronic vor avea acces și vor folosi voluntar portalul de date vamale al UE (EU Customs Data Hub), iar din 2032 toate companiile vor avea această opțiune. Din anul 2038, utilizarea va deveni obligatorie pentru toate entitățile care importă în Uniunea Europeană.
Propunerile legislative vor fi trimise în continuare Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pentru aprobare, precum și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și ar putea suferi unele modificări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 37 / 7355 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...