ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vasilescu (BNR): Dezbaterea care a pornit după anunţarea deciziei CCR arată că lucrurile iar o iau pe panta populismului

26 Iunie 2019   |   AGERPRES

El a afirmat că Banca Naţională nu a făcut obiecţii cu privire la proiectul de lege, ci că instituţia a făcut obiecţii cu privire la drumul proiectului de lege pentru că există obligativitatea consultării Băncii Centrale Europene.

 
 
Dezbaterea care a pornit după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale a României în cazul Legii de repatriere a rezervei de aur a României arată că lucrurile iar o iau pe panta populismului, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

"Cu privire la decizia Curţii Constituţionale, nicio vorbă. E decizia Curţii Constituţionale. Bună, rea, asta este! Cu privire la dezbaterea care deja a şi pornit după ce s-a anunţat decizia, observ că lucrurile iar o iau pe panta populismului", a spus Adrian Vasilescu, întrebat despre decizia Curţii Constituţionale a României în cazul Legii de repatriere a rezervei de aur a României.

El a afirmat că Banca Naţională nu a făcut obiecţii cu privire la proiectul de lege, ci că instituţia a făcut obiecţii cu privire la drumul proiectului de lege pentru că există obligativitatea consultării Băncii Centrale Europene.


"Ce a spus Guvernatorul pot să redau cu exactitate. A spus "chiar ne-am dori să aducem aurul în ţară pentru că aurul îl ţinem la Londra, îl ţinem în străinătate pentru că el este acolo un factor de creştere a încrederii în ţară. Însă contestările, discuţiile care s-au purtat, poveştile care s-au spus pe marginea acestei realităţi, aurul din străinătate, au făcut ca dintr-un factor de încredere să fie un factor de neîncredere". Şi ajungem la situaţia din bancul cu ciobanul de dinainte de 89. Un cioban din zonele de oierit unde se câştiga bine şi care având banii la CEC s-a dus la un moment dat să îi ia înapoi. A făcut formele, s-a dus într-un colţ după ce a luat banii, i-a numărat şi a venit înapoi la ghişeul CEC şi a zis "Ei, acum pentru că am văzut că sunt toţi luaţi-i înapoi şi ţineţi-i mai departe!". E bine să se numere odată aurul acesta şi să se vadă că e tot pentru că şi astăzi s-au spus imediat tot felul de vorbe aiurea că nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu aurul acesta", a declarat Adrian Vasilescu.

De asemenea, Vasilescu a precizat că în spaţiul public s-a avansat ideea că aurul ar fi trebuit să aducă beneficii României de 800 de milioane de euro din speculaţii financiare cu aur.

"În ce lege a acestei ţări scrie că Banca Naţională trebuie să facă speculaţii cu aurul? Scrie în vreo lege că Banca Naţională trebuie să aducă profit de pe urma acestui aur? Singurul profit este încrederea în ţară. România este a 31-a ţară din lume care are aur monetar. Această cantitate de aur monetar este o rezervă a Băncii Naţionale şi o rezervă a României care îi asigură încrederea în România şi acesta este singurul scop. Cum să socoţi că trebuie să aducă 800 de milioane de euro? De unde tâmpenia asta? E o tâmpenie!", a spus Adrian Vasilescu.

În context, el a precizat că prin speculaţii cu aurul există pericolul ca metalul preţios să fie pierdut.

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea PNL şi USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Liberalii au contestat în aprilie la Curtea Constituţională actul normativ iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizării CCR, că PNL nu îşi doreşte ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri şi inele".

Într-un discurs susţinut la Cluj-Napoca în luna februarie a acestui an, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat că România deţine în prezent cu peste 50% mai mult aur decât avea la sfârşitul anului 1989, respectiv 103,7 tone de aur, 60% din această rezervă aflându-se la Banca Angliei, iar ea foloseşte la asigurarea şi menţinerea credibilităţii externe a ţării ca partener solvabil.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9020 / 9092
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
RTPR alături de Grup Șerban Holding într-o finanțare de 73 mil. € acordată de un sindicat bancar. Echipa, coordonată de Alexandru Retevoescu (Partner) și Andreea Nedeloiu (Senior Associate) | Nicolae Lucian Șerban (CEO GSH): Ne dorim ca pe viitor să găsim în RTPR un partener pentru proiecte viitoare
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...