ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”

28 Martie 2025   |   Ștefania Enache

Irina Corcoveanu se declară norocoasă, având în vedere că în activitatea pe care o derulează nu s-a lovit de niciun fel de prejudecăți. Știe că în avocatură există astfel de prejudecăți, dar tinde să creadă că sunt „excepție de la regulă”.

Irina Corcoveanu, Partener WHSimion&Partners

 
 
Numărul doamnelor care au cariere strălucite în avocatura de business crește de la un an la altul. Femeile care au ales domeniul juridic s-au impus foarte repede ca lideri ai practicilor în care activează, reușind să impresioneze prin modul în care soluționează mandatele care le sunt încredințate. Totodată, reprezentantele sexului frumos aduc plusvaloare prin abordările pe care le au, dar și prin dedicarea cu care se ocupă de fiecare proiect în parte.  Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners, admite faptul că misiunea doamnelor nu este simplă, subliniind în același timp că nu crede în diferențe semnificative de gen în această profesie.


„Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională”, punctează interlocutoarea BizLawyer. Din punctul său de vedere, valoarea unui avocat se reflectă în calitatea serviciilor pe care le oferă, în cunoștințele și raționamentele sale juridice, dar și în capacitatea de a inova în acest domeniu și de a se adapta fiecărei situații de fapt pentru a furniza cel mai potrivit serviciu pentru clientul său.

„Succesul este o noțiune relativă. Cred că fiecare persoană are propria viziune cu privire la succesul propriu sau al celorlalți, prin raportare la aspirațiile și principiile sale profesionale și de viață, în general”, atrage atenția Partenerul WHSimion & Partners.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”

--------------------------------------------------------------------------

Toți avocații, indiferent de gen, pornesc din același punct

Irina Corcoveanu se declară norocoasă, având în vedere că în activitatea pe care o derulează nu s-a lovit de niciun fel de prejudecăți. Știe că în avocatură există astfel de prejudecăți, dar tinde să creadă că sunt „excepție de la regulă”.

Și în ceea ce privește pătrunderea tehnologiei în munca de zi cu zi a avocatului, interlocutoarea BizLawyer apreciază că femeile și bărbații pornesc de pe poziții egale, iar mentalitatea potrivit căreia domnii s-ar descurca mult mai bine atunci când vine vorba despre tehnică reprezintă doar o „legendă”, care nu are susținere în realitate.

„Deși tehnologia a fost, în trecut, dominată mai mult de bărbați, în ultimele decenii există numeroase exemple de femei care fac performanță în tehnologie. Însă în avocatură, tehnologia oferă mai degrabă suport, cu multe beneficia, dar și cu limitele sale. Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani tehnologia a schimbat modul în care toți avocații lucrează prin accesul rapid la informații/baze de date, digitalizarea proceselor administrative, comunicarea rapidă și facilă cu clientul sau autoritățile, managementul eficient al timpului și resurselor sau mai nou, prin utilizarea inteligenței artificiale”, argumentează Partenerul WHSimion & Partners.

Atunci când vine vorba despre profesionistul căruia să-i încredințeze problemele sale juridice, clientul ar trebui să aibă aceleași așteptări de la o doamnă si de la un domn avocat: o bună înțelegere a proiectului și a obiectivelor, o bună comunicare, abordare pragmatică, cunoștințe și raționamente solide, încredere în demersul și dezideratul juridic. „Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”, menționează Irina Corcoveanu.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”

--------------------------------------------------------------------------

O profesie cu multe provocări


Indiferent de genul celui care practică profesia aceasta, avocatura este un domeniu în care există foarte multe provocări.

În acest context, interlocutoarea BizLawyer amintește faptul că, în aria sa de practică, provocările cele mai mari vin din zona investigațiilor demarate de autoritatea de concurență. „Sunt proiecte complexe și de durată, dar care aduc și o mare satisfacție profesională atunci când reușești să demonstrezi, mai devreme sau mai târziu, că activitatea clientului tău a fost conformă cu normele de concurență deși existau suspiciuni sau chiar sancțiuni aplicate pentru fapte anticoncurențiale. De asemenea, instruirea clienților în acest domeniu, prin programe de conformare particularizate pe riscurile și nevoile fiecăruia reprezintă un alt segment important al activității noastre”, detaliază avocatul.

În ceea ce privește parcursul său de până acum, Irina Corcoveanu mărturisește faptul că fiecare decizie pe care a luat-o a avut un impact asupra traiectoriei personale, interlocutoarea BizLawyer fiind recunoscătoare pentru toate experiențele anterioare.

Deși îi este greu să nominalizeze una sau doar câteva, amintește faptul că poate cea mai importantă a fost decizia de a urma Facultatea de Drept. Iar de acolo a început totul.

Referitor la femeile pe care le admiră, avocatul susține că sunt foarte multe reprezentante ale sexului frumos de la care a avut de învățat câte ceva. „Sunt multe femei lider care inspiră și pe care le admir însă aș da un exemplu din aria mea de practică: Margrethe Vestager, fostul comisar european pentru concurență, care a avut un impact semnificativ asupra politicii de concurență la nivel european. Admir naturalețea, căldura și empatia sa, dar si fermitatea, integritatea și curajul în combaterea practicilor anticoncurențiale sau rolul sau pro-activ în reglementarea noilor tehnologii, în ciuda numeroaselor critici pe care și le-a atras în ultimii ani”, încheie Irina Corcoveanu.

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 29 / 1978
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
    Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
    KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
    Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
    Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
    Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
    LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
    Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
    BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
    CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
    Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
    Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...