
Actul normativ pentru modificarea Legii privind emitenţii de instrumente financiare, promulgat şi publicat în Monitorul Oficial
13 Martie 2025
AgerpresProiectul a fost elaborat la nivelul ASF, în urma mai multor consultări cu entităţi din piaţă, şi a vizat îndeplinirea obligaţiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislaţiei naţionale actele normative emise la nivel european în domeniul emitenţilor, precum şi ducerea la îndeplinire a unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, act legislativ ce creează premisele unei pieţe de capital mai puternice, a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat.
"Odată cu promulgarea modificărilor aduse Legii 24/2017, investitorii vor beneficia de protecţie sporită şi de mai multă transparenţă datorită reglementării modului de executare a hotărârilor judecătoreşti privind anularea sau constatarea nulităţii unei majorări de capital, dar şi datorită menţinerii raportării trimestriale, prin precizarea obligaţiei de publicare a raportului financiar trimestrial, dar cu un termen extins. De asemenea, noua lege contribuie la simplificarea şi accelerarea proceselor, mai ales în ceea ce priveşte atragerea de capital, având în vedere că termenul de exercitare a dreptului de preferinţă, în cazul majorărilor de capital social, se reduce acum semnificativ", a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, citat în comunicat.
"Odată cu promulgarea modificărilor aduse Legii 24/2017, investitorii vor beneficia de protecţie sporită şi de mai multă transparenţă datorită reglementării modului de executare a hotărârilor judecătoreşti privind anularea sau constatarea nulităţii unei majorări de capital, dar şi datorită menţinerii raportării trimestriale, prin precizarea obligaţiei de publicare a raportului financiar trimestrial, dar cu un termen extins. De asemenea, noua lege contribuie la simplificarea şi accelerarea proceselor, mai ales în ceea ce priveşte atragerea de capital, având în vedere că termenul de exercitare a dreptului de preferinţă, în cazul majorărilor de capital social, se reduce acum semnificativ", a declarat preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, citat în comunicat.
Potrivit sursei citate, promulgarea legii subliniază angajamentul autorităţilor române de a consolida piaţa de capital şi de a proteja investitorii, facilitând totodată accesul companiilor la finanţare şi contribuind la dezvoltarea economiei naţionale.
Proiectul a fost elaborat la nivelul ASF, în urma mai multor consultări cu entităţi din piaţă, şi a vizat îndeplinirea obligaţiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislaţiei naţionale actele normative emise la nivel european în domeniul emitenţilor, precum şi ducerea la îndeplinire a unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Noua lege are în vedere, în principal, un acces mai facil la capital prin simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital.
Se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai mic de 10 zile lucrătoare.
De asemenea, se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim (5 zile lucrătoare de la data admiterii cererii de depunere de către emitent la Oficiul Registrului Comerţului) în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial.
În acelaşi timp, sunt noi prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.
Modificarea mai prevede un cadru mai eficient şi mai transparent pentru investitori şi menţinerea obligaţiei de a întocmi şi publica raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional.
În cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, situaţiile financiare semestriale simplificate sunt întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare. În acest caz, raportul financiar semestrial conţine situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate, precum şi celelalte documente componente ale acestuia. Emitentul poate publica opţional situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale acestuia.
"Parlamentul României a avut un rol esenţial în promovarea şi adoptarea acestui act legislativ important pentru dezvoltarea pieţei de capital locale şi, implicit, a economiei naţionale în ansamblu", subliniază sursa citată.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă a fost promulgată de Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial la 5 martie 2025. Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Până la data emiterii de către ASF a reglementărilor secundare în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 24/2017, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate şi completate prin legea recent promulgată, reglementările secundare emise de ASF se aplică doar în măsura în care nu contravin noii legi.
Autoritatea a demarat deja procesul de elaborare a legislaţiei secundare necesare pentru implementarea modificărilor aduse Legii 24/2017, asigurându-se că noile reglementări vor fi aplicate cât mai rapid şi eficient, astfel încât piaţa de capital autohtonă să beneficieze pe deplin de simplificările şi îmbunătăţirile legislative adoptate recent.
ASF este permanent preocupată de modernizarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare menit să conducă la întărirea rolului pieţei de capital şi pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste zece milioane de participanţi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 13 / 5393 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...