ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS sesizează Avocatul Poporului pe OUG 62 ̸ 2024

20 Iunie 2024   |   Agerpres

Reprezentanţii BNS subliniază că ordonanţa de urgenţă interferează în mod nejustificat în atribuţiile puterii judecătoreşti, prin impunerea unor măsuri care duc la suspendarea automată a cauzelor similare aflate pe rolul instanţelor.

 
 
Blocul Naţional Sindical a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 62/2024 privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care vizează procesele ce au ca obiect drepturi salariale şi de pensii.

"Blocul Naţional Sindical atrage atenţia că această ordonanţă subminează grav principiile constituţionale şi afectează justiţia din România. Astfel, OUG nr. 62/ 2024 urmăreşte instituirea unor soluţii derogatorii de la dreptul comun în materia sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru pronunţarea unor hotărâri prealabile. Deşi se doreşte asigurarea unei practici judiciare uniforme şi unitare, efectul acestui act normativ este suspendarea cauzelor similare aflate pe rolul instanţelor până la pronunţarea hotărârii prealabile", se menţionează într-un comunicat al BNS.


Potrivit sursei citate, principalele motive de neconstituţionalitate ale acestei ordonanţe sunt: interferenţă nejustificată, ordonanţa atacând separaţia puterilor în stat şi subminând independenţa judecătorilor; incertitudine juridică - termeni vag definiţi ce duc la aplicări arbitrare şi haos juridic; dreptul la un proces echitabil - suspendarea proceselor tergiversând justiţia şi blocând accesul la soluţii rapide şi corecte; retroactivitate abuzivă - ordonanţa aplicând retroactiv dispoziţiile, încălcând drepturile părţilor implicate; discriminare - favorizează angajaţii din sectorul public în detrimentul celor din privat, încălcând egalitatea în faţa legii; atac asupra proprietăţii - suspendarea execuţiilor silite fără termen clar încalcă dreptul de proprietate; politizarea Justiţiei - interferenţa politicului în actul de justiţie compromite imparţialitatea.

Reprezentanţii BNS subliniază că ordonanţa de urgenţă interferează în mod nejustificat în atribuţiile puterii judecătoreşti, prin impunerea unor măsuri care duc la suspendarea automată a cauzelor similare aflate pe rolul instanţelor.

"Această intervenţie legislativă afectează independenţa judecătorilor şi împiedică desfăşurarea normală a actului de justiţie, compromiţând astfel principiul separaţiei puterilor în stat", susţin sindicaliştii.

În acest context, BNS face un apel la toţi actorii politici să apere drepturile fundamentale şi să asigure o justiţie echitabilă.

"Considerăm că este momentul ca toţi politicienii responsabili să acţioneze pentru a proteja Justiţia şi drepturile cetăţenilor, iar această ordonanţă este un atac frontal asupra principiilor fundamentale ale statului de drept", spun reprezentanţii BNS.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 19 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...