ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE anunţă un proiect de orientări antitrust privind practicile de excludere prin abuz de poziţie dominantă

01 August 2024   |   Agerpres

Proiectul de orientări publicat joi urmăreşte să reflecte interpretarea de către Comisie a jurisprudenţei instanţelor UE privind practicile de excludere abuzivă şi practica Comisiei. Acest lucru va contribui la o mai mare securitate juridică în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor, precum şi al autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei şi al instanţelor.

 
 
Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să prezinte observaţii cu privire la proiectul de orientări privind practicile de excludere prin abuz de poziţie dominantă.

Articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ("TFUE") interzice întreprinderilor cu poziţie dominantă să adopte comportamente abuzive, inclusiv comportamente care exclud concurenţii de pe piaţă. Printre astfel de practici de excludere prin abuz de poziţie dominantă se numără practicarea preţurilor de ruinare, micşorarea marjelor (margin squeeze), acordurile de exclusivitate şi refuzul de a aproviziona, precizează CR, într-un comunicat.

"Aplicarea articolului 102 din TFUE este esenţială pentru a se garanta o concurenţă efectivă, pentru ca toate întreprinderile să aibă o şansă echitabilă de a concura şi pentru a li se oferi consumatorilor posibilitatea de a beneficia de avantajele create de pieţele concurenţiale. Comisia are o vastă experienţă în privinţa aplicării articolului 102 din TFUE, în special împotriva abuzurilor de excludere. În acelaşi timp, articolul 102 din TFUE este singurul domeniu din dreptul european al concurenţei a cărui aplicare nu este clarificată prin orientări specifice", se menţionează în documentul citat.


Proiectul de orientări publicat joi urmăreşte să reflecte interpretarea de către Comisie a jurisprudenţei instanţelor UE privind practicile de excludere abuzivă şi practica Comisiei. Acest lucru va contribui la o mai mare securitate juridică în beneficiul consumatorilor şi al întreprinderilor, precum şi al autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei şi al instanţelor.

Proiectul de orientări oferă în mod special îndrumări cu privire la diverse aspecte importante legate de practicile de excludere abuzivă comise de întreprinderile în poziţie dominantă, printre care: scopul aplicării legislaţiei în materie de concurenţă şi conceptul de bunăstare a consumatorilor în temeiul dreptului Uniunii, inclusiv în raport cu practicile de excludere abuzivă, principiile de bază aplicabile evaluării poziţiei dominante unice şi colective şi aplicarea principiilor generale pentru a stabili dacă un comportament al unei întreprinderi dominante poate constitui un abuz, punând accent în special pe noţiunile de "concurenţă bazată pe merite" şi "efecte de excludere".

De asemenea, sunt oferite îndrumări referitoare la elementele necesare pentru a demonstra că un comportament este susceptibil să producă efecte de excludere. Proiectul de orientări identifică: categoriile de comportamente pentru care este necesar să se demonstreze capacitatea de a produce efecte de excludere, categoriile de comportamente care au un potenţial mare de a produce efecte de excludere şi restricţiile propriu-zise care, prin însăşi natura lor, conduc la efecte de excludere.

În plus, sunt oferite îndrumări privind norma juridică materială pentru stabilirea capacităţii unui comportament de a produce efecte de excludere, principiile generale aplicabile aprecierii justificărilor obiective pe care societatea în poziţie dominantă le poate aduce şi cadrul analitic aplicabil anumitor tipuri de comportamente ale societăţilor în poziţie dominantă. Proiectul face distincţia între: comportamentul care face obiectul unui test juridic specific stabilit în jurisprudenţa UE (şi anume acordurile de exclusivitate, vânzarea legată şi gruparea, refuzul de a aproviziona, practicarea preţurilor de ruinare şi practica margin squeeze) şi comportamentul care nu face obiectul unui test juridic specific (şi anume reducerile condiţionate, reducerile pentru mai multe produse, autofavorizarea şi restricţiile de acces).

Toate părţile interesate pot prezenta observaţii cu privire la proiectul de orientări până la data de 31 octombrie 2024.

În prezent, Comisia intenţionează să finalizeze proiectul de orientări privind practicile de excludere abuzivă în cursul anului 2025, pe baza observaţiilor primite în cadrul acestei consultări publice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5218
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...