ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Un sistem în care să aibă de câştigat numai asigurătorii şi să aibă costuri excesive alţii nu este sustenabil

24 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că oricâtă înţelegere şi deschidere ar avea Consiliul Concurenţei faţă de industria asigurărilor, totul merge către respectarea legii, şi de aceea este nevoie de un dialog cu reglementatorii.

 
 
Cea mai mare problemă pe care o are industria asigurărilor este lipsa unui mecanism de piaţă de control al despăgubirilor, iar un sistem în care să aibă de câştigat numai asigurătorii nu este unul sustenabil, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Lucrurile în piaţă s-au îmbunătăţit. Nu tot ce a intrat în lege în 2016 a fost şi implementat. Este un lucru pe care îl putem face. Putem să facem nişte baze de date să comunice între ele, pe legislaţia actuală. Sunt câteva lucruri care necesită modificări la lege şi avem din nou o oportunitate. Faptul că acum Comisia Europeană ne obligă să facem anumite schimbări legislaţie, ne dă posibilitatea, dacă tot deschidem Cutia Pandorei, să încercăm să rezolvăm şi alte probleme pe care la avem, uneori mai importante decât ce ne cere Comisia. Când spun lucruri importante, cea mai mare problemă este lipsa unui mecanism de piaţă de control al despăgubirilor. O formulă prin care eu X mă angajez că voi plăti oricât spui tu Y că face nu e un mecanism de logică economică. Te aştepţi să genereze inflaţie, costuri excesive şi asta se pare că se întâmplă în momentul de faţă în industrie. Putem discuta care e formula prin care se poate rezolva. De asemenea, avem posibilitatea să ne uităm la căi prin care să limităm costurile administrative, costurile de vânzări. Dacă acestea sunt mari, se vor duce către consumatori... Un sistem în care să aibă de câştigat numai asigurătorii şi să aibă costuri excesive alţii nu e un sistem sustenabil", explicat Chiriţoiu.


Acesta a adăugat că oricâtă înţelegere şi deschidere ar avea Consiliul Concurenţei faţă de industria asigurărilor, totul merge către respectarea legii, şi de aceea este nevoie de un dialog cu reglementatorii.

"În 2016, cred că s-au făcut paşi importanţi pentru industria asigurărilor, dar cumva neterminaţi... Mi se pare că atunci am reuşit să mişcăm lucrurile în direcţia bună, dar mai sunt unele lucruri neterminate. Ideea ar fi să ne unim forţele şi să reuşim cu toţii să rezolvăm ceea ce am lăsat atunci nefinalizat. Din 2006, aş trage două lecţii. Una este că lucrurile s-au îmbunătăţit cumva când am ajuns într-o criză, când aveam oameni în stradă. Mult mai inteligent ar fi să găseşti soluţii înainte ca lucrurile să explodeze... A doua lecţie este că, până în 2016, au existat unele cauze în modul de funcţionare, au avut ca bază autorităţile publice, dar efortul pe care l-aţi făcut dumneavoastră de a rezolva într-un fel sau altul ceea ce aţi perceput a fi deficienţele activităţii de reglementare lasă urme şi urmele astea pot să te ajungă la un moment dat. E important ca atunci când faceţi ceva să vă gândiţi şi la consecinţele sau riscurile pe care vi le asumaţi. Sfatul meu este ca mai bine să veniţi şi să discutaţi cu noi ca să prevenim situaţii în care constatăm, după ani de zile, că sunt nu ştiu ce probleme legale pe care nu le mai putem rezolva, oricâtă înţelegere şi deschidere am avea faţă de industrie. Vom merge acolo unde ne duce legea", a susţinut preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a ţinut să puncteze şi faptul că, dacă industria asigurărilor reclamă faptul că e în urmă cu tehnologia faţă de alte zone, Guvernul, administraţia publică, este ultimul domeniu unde va ajunge inteligenţa artificială.

"Dacă industria asigurărilor reclamă faptul că e în urmă cu tehnologia faţă de alte zone, staţi să vedeţi Guvernul, adică administraţia publică este ultimul domeniu unde va ajunge inteligenţa artificială. Atunci vă descurcaţi cu noi (Consiliul Concurenţei, n.r.). E evident că tehnologia oferă foarte multe oportunităţi. Recunosc că nu ştiu care sunt obstacolele care stau în calea inovaţiei, dar oricând sunt semnale din partea dumneavoastră că anumite prevederi legale blochează inovaţia şi nu permit o folosire mai eficientă a resurselor. Atunci, o să încercăm să vă ajutăm. De anul acesta, Guvernul ne cere să facem un raport periodic privind obstacolele pe care le întâmpină companiile, din partea statului. Raportul trebuie să cuprindă şi obstacolele pe care administraţia publică le pune în calea mediului de afaceri", a spus Chiriţoiu.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR şi Institutul de Studii Financiare - ISF organizează, joi, conferinţa cu tema "Asigurările auto şi siguranţa în trafic, în era digitală".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4046 / 5222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...