ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană propune măsuri pentru accelerarea extinderii reţelelor electrice

28 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Odată cu integrarea deplină a pieţelor UE, o reţea modernizată de infrastructură va asigura faptul că cetăţenii şi întreprinderile pot beneficia de o energie mai ieftină şi mai curată.

 
 
Pentru a contribui la realizarea Pactului verde european, Comisia Europeană a propus marţi un Plan de Acţiune pentru a se asigura că reţelele electrice ale blocului comunitar vor funcţiona mai eficient şi vor continua să fie implementate mai rapid, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Reţelele energetice interconectate şi stabile stau la baza pieţei interne a energiei din UE şi sunt esenţiale pentru a permite tranziţia verde. Comisia a instituit deja un cadru juridic de sprijin pentru extinderea reţelelor electrice în întreaga Europă. Odată cu integrarea deplină a pieţelor UE, o reţea modernizată de infrastructură va asigura faptul că cetăţenii şi întreprinderile pot beneficia de o energie mai ieftină şi mai curată.


Se preconizează că, până în 2030, consumul de energie electrică în UE va creşte cu aproximativ 60%. Reţelele vor trebui să se adapteze la un sistem mai digitalizat, descentralizat şi flexibil, cu milioane de panouri solare instalate pe acoperiş, pompe de căldură şi comunităţi energetice locale care să îşi partajeze resursele, un număr mai mare de surse regenerabile de energie offshore, mai multe vehicule electrice de încărcat şi creşterea nevoilor de producţie de hidrogen. Având în vedere că 40% din reţelele noastre electrice au mai mult de 40 de ani, iar capacitatea noastră de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiţii în valoare de 584 de miliarde de euro.

Planul de acţiune urmăreşte să abordeze principalele provocări în ceea ce priveşte extinderea, digitalizarea şi o mai bună utilizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice din UE. Planul identifică acţiuni concrete şi adaptate pentru a contribui la deblocarea investiţiilor necesare pentru a accelera reţelele electrice europene.

Acţiunile se axează pe punerea în aplicare şi pe rezultate rapide pentru a aduce o schimbare în timp util pentru îndeplinirea obiectivelor UE pentru 2030: accelerarea punerii în aplicare a proiectelor de interes comun şi elaborarea de noi proiecte prin coordonare politică, monitorizare consolidată şi mai multe propuneri de proiecte şi îmbunătăţirea planificării pe termen lung a reţelelor pentru a integra mai multe surse regenerabile de energie în sistemul energetic, inclusiv hidrogenul, şi pentru a răspunde cererii de electrificare, prin orientarea activităţii operatorilor de sistem, precum şi a autorităţilor naţionale de reglementare.

De asemenea, vor fi introduse stimulente de reglementare prin orientări privind investiţiile anticipative, orientate spre viitor şi partajarea transfrontalieră a costurilor pentru proiectele offshore, va fi încurajată o mai bună utilizare a reţelelor prin creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea tarifelor de reţea pentru reţele mai inteligente, o eficacitate sporită, precum şi tehnologii şi soluţii inovatoare, prin sprijinirea cooperării dintre operatorii de sistem şi recomandările Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

În plus, se va îmbunătăţi accesul la finanţare pentru proiectele de reţele prin creşterea vizibilităţii oportunităţilor oferite de programele de finanţare ale UE, în special pentru reţelele inteligente şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, va fi stimulată o autorizare mai rapidă pentru extinderea reţelelor prin furnizarea de sprijin tehnic pentru autorităţi şi orientări privind o mai bună implicare a părţilor interesate şi a comunităţilor, şi este vizată îmbunătăţirea şi securizarea lanţurilor de aprovizionare în domeniul reţelelor, inclusiv prin armonizarea cerinţelor industriei pentru producţie şi racordarea consumatorilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 148 / 5083
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...