Cristian Păunescu (BNR), despre tezaurul de peste 90 de tone de aur de la ruşi: Avem un optimism prudent
12 Decembrie 2024
AgerpresPotrivit acestuia, este foarte importantă data de 14 martie, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat "Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi".
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Păunescu, a declarat joi, la Sibiu, la vernisajul primei expoziţii din România dedicate tezaurului de aur al BNR trimis la Moscova şi niciodată returnat, că există premise ca să recuperăm din pierderea de peste 90 de tone de aur, însă BNR aşteaptă ca noul Parlament, noul Guvern şi noul preşedinte ales al României să îşi continue strategia de recuperare a tezaurului.
"Acum sunt premise şi avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obţine acest lucru. Ca să nu creăm o expectaţie, care poate să fie dăunătoare, Banca Naţională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obţinut, însă situaţia internă, nu avem preşedinte, e o prezenţă în continuare, s-a prelungit mandatul, nu e un preşedinte încă ales, nu a început să funcţioneze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituţiile abilitate cu care Banca Naţională, care este independentă, e autonomă, poate să îşi desfăşoare în comun această strategie, aşteptăm", a afirmat Cristian Păunescu.
"Acum sunt premise şi avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obţine acest lucru. Ca să nu creăm o expectaţie, care poate să fie dăunătoare, Banca Naţională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obţinut, însă situaţia internă, nu avem preşedinte, e o prezenţă în continuare, s-a prelungit mandatul, nu e un preşedinte încă ales, nu a început să funcţioneze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituţiile abilitate cu care Banca Naţională, care este independentă, e autonomă, poate să îşi desfăşoare în comun această strategie, aşteptăm", a afirmat Cristian Păunescu.
Potrivit acestuia, este foarte importantă data de 14 martie, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat "Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi".
Păunescu a remarcat că "în băncile occidentale sunt peste 400 de miliarde de euro ale băncilor ruseşti, depozite acolo. Deja o mare parte din dobânzile acumulate au fost vărsate Ucrainei, prin hotărârea Uniunii Europene, respectiv Germania, Marea Britanie, deci există posibilităţi pe care cei mai deştepţi decât noi le vor aborda.
"Expoziţia 'Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat - o creanţă mai veche de un secol", de la sediul sucursalei din Sibiu a BNR, este o parte a strategiei Băncii Naţionale privind problematica tezaurului", a adăugat reprezentantul BNR.
Păunescu apreciază că celelalte instituţii care şi-au trimis patrimoniul la Moscova, "fac mai puţin" decât BNR pentru recuperarea a ceea ce se află în Rusia.
Potrivit BNR, tezaurul aflat la Moscova reprezintă "o pierdere de peste 90 de tone de aur" pentru România.
"Doamna preşedintă a Consiliului Judeţean (Sibiu - n.r.) m-a întrebat dacă şi celelalte instituţii care şi-au trimis patrimoniul la Moscova fac şi ele la rândul lor ceva şi răspunsul este că mai puţin fac şi că Banca Naţională îşi vede de problema ei, adică acest tezaur, fiind o bancă, are întotdeauna grijă la bilanţ. Bilanţul este o pierdere de peste 90 de tone de aur şi o datorie de onoare pentru a prezenta realităţile şi a face un scurt istoric al problematicii. E o chestiune dureroasă a istorii noastre", a subliniat Cristian Păunescu.
Expoziţia BNR de la Sibiu face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varşovia, Viena, Bremen, Tel Aviv şi au continuat anul acesta la Bruxelles, Washington DC şi Chişinău, se arată într-un comunicat de presă al Băncii.
Potrivit sursei citate, cei care vizitează această expoziţie pot vedea documente şi imagini din arhivele româneşti şi ruseşti care reflectă evoluţia acestei probleme de-a lungul a peste un secol, respectiv: condiţiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia şi confiscarea acestuia de către bolşevici, consecinţele confiscării stocului de aur pentru economia românească şi eşecul tratativelor postbelice româno-sovietice, precum şi cele două restituiri ale valorilor istorice şi artistice româneşti evacuate la Moscova (1935, 1956).
Sunt prezentate, de asemenea, discuţiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965 şi evoluţia problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a preţiosului dosar, cunoscut sub numele de "Moscova 1", va fi prezentată publicului, alături de o colecţie de monede de aur, din patrimoniul Muzeului BNR, similare celor trimise la Moscova.
Deocamdată, reprezentanţii BNR nu au precizat dacă această expoziţie poate fi vizitată de publicul larg şi nici data până când va fi la agenţia din Sibiu, aflată în centrul istoric al municipiului.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3 / 5324 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...