ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristian Păunescu (BNR), despre tezaurul de peste 90 de tone de aur de la ruşi: Avem un optimism prudent

12 Decembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit acestuia, este foarte importantă data de 14 martie, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat "Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi".

 
 
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Păunescu, a declarat joi, la Sibiu, la vernisajul primei expoziţii din România dedicate tezaurului de aur al BNR trimis la Moscova şi niciodată returnat, că există premise ca să recuperăm din pierderea de peste 90 de tone de aur, însă BNR aşteaptă ca noul Parlament, noul Guvern şi noul preşedinte ales al României să îşi continue strategia de recuperare a tezaurului.

"Acum sunt premise şi avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obţine acest lucru. Ca să nu creăm o expectaţie, care poate să fie dăunătoare, Banca Naţională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obţinut, însă situaţia internă, nu avem preşedinte, e o prezenţă în continuare, s-a prelungit mandatul, nu e un preşedinte încă ales, nu a început să funcţioneze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituţiile abilitate cu care Banca Naţională, care este independentă, e autonomă, poate să îşi desfăşoare în comun această strategie, aşteptăm", a afirmat Cristian Păunescu.


Potrivit acestuia, este foarte importantă data de 14 martie, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat "Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi".

Păunescu a remarcat că "în băncile occidentale sunt peste 400 de miliarde de euro ale băncilor ruseşti, depozite acolo. Deja o mare parte din dobânzile acumulate au fost vărsate Ucrainei, prin hotărârea Uniunii Europene, respectiv Germania, Marea Britanie, deci există posibilităţi pe care cei mai deştepţi decât noi le vor aborda.

"Expoziţia 'Tezaurul Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi nerecuperat - o creanţă mai veche de un secol", de la sediul sucursalei din Sibiu a BNR, este o parte a strategiei Băncii Naţionale privind problematica tezaurului", a adăugat reprezentantul BNR.

Păunescu apreciază că celelalte instituţii care şi-au trimis patrimoniul la Moscova, "fac mai puţin" decât BNR pentru recuperarea a ceea ce se află în Rusia.

Potrivit BNR, tezaurul aflat la Moscova reprezintă "o pierdere de peste 90 de tone de aur" pentru România.

"Doamna preşedintă a Consiliului Judeţean (Sibiu - n.r.) m-a întrebat dacă şi celelalte instituţii care şi-au trimis patrimoniul la Moscova fac şi ele la rândul lor ceva şi răspunsul este că mai puţin fac şi că Banca Naţională îşi vede de problema ei, adică acest tezaur, fiind o bancă, are întotdeauna grijă la bilanţ. Bilanţul este o pierdere de peste 90 de tone de aur şi o datorie de onoare pentru a prezenta realităţile şi a face un scurt istoric al problematicii. E o chestiune dureroasă a istorii noastre", a subliniat Cristian Păunescu.

Expoziţia BNR de la Sibiu face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varşovia, Viena, Bremen, Tel Aviv şi au continuat anul acesta la Bruxelles, Washington DC şi Chişinău, se arată într-un comunicat de presă al Băncii.

Potrivit sursei citate, cei care vizitează această expoziţie pot vedea documente şi imagini din arhivele româneşti şi ruseşti care reflectă evoluţia acestei probleme de-a lungul a peste un secol, respectiv: condiţiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia şi confiscarea acestuia de către bolşevici, consecinţele confiscării stocului de aur pentru economia românească şi eşecul tratativelor postbelice româno-sovietice, precum şi cele două restituiri ale valorilor istorice şi artistice româneşti evacuate la Moscova (1935, 1956).

Sunt prezentate, de asemenea, discuţiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965 şi evoluţia problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a preţiosului dosar, cunoscut sub numele de "Moscova 1", va fi prezentată publicului, alături de o colecţie de monede de aur, din patrimoniul Muzeului BNR, similare celor trimise la Moscova.

Deocamdată, reprezentanţii BNR nu au precizat dacă această expoziţie poate fi vizitată de publicul larg şi nici data până când va fi la agenţia din Sibiu, aflată în centrul istoric al municipiului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 99 / 5420
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...