ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar 40 de instalatori pentru panouri fotovoltaice pentru prosumatori s-au înscris până acum; sesiunea ar putea fi prelungită

18 Februarie 2019   |   AGERPRES

Instalatorii au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată, acesta fiind, probabil, motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini.

 
 
Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris până acum în programul pentru prosumatori, adică persoane fizice care produc şi consumă energie în acelaşi timp, iar termenul de înscriere de 1 martie ar putea fi prelungit, a declarat, luni, Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

"În martie-aprilie va exista şi debutul pentru prosumatorii persoane fizice. Vom publica o listă cu instalatorii validaţi. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatori, va exista şi o aplicaţie informatică. Datele se vor transmite în timp real prin aplicaţia informatică şi le vom valida cât mai repede, apoi va exista un termen de 90 de zile în care persoanele fizice vor putea obţine autorizaţia tehnică de racordare, apoi 8 luni în care persoanele fizice trebuie să realizeze investiţiile, inclusiv să obţină certificatul de racordare, care marchează practic finalizarea proiectului", a spus el în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Energia Ta, la care au participat peste 100 de prosumatori sau persoane interesate să devină producători de energie.


Oficialul AFM le-a recomandat acestora să fie foarte atenţi la termenele din ghidul de finanţare, întrucât, din discuţiile anterioare, principalele probleme erau legate de obţinerea documentelor.

"Documentele vor trebui depuse de instalatori şi trimise de aceştia la noi", a mai spus Iorgulescu.

El a mai afirmat că autorizaţia de construcţie ar putea să nu fie necesară, dacă soluţia tehnică prevede acest lucru.

"Am încercat în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului şi apoi se va putea da o derogare", a susţinut oficialul AFM.

Potrivit acestuia, până acum s-au înscris doar 40 de instalatori, sesiunea de înscriere se va închide la 1 martie, însă există şi varianta prelungirii termenului, întrucât numărul celor înscrişi este foarte mic.

Totodată, instalatorii prezenţi în sală au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată şi că, probabil, acesta este motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini. Referitor la acest aspect, reprezentantul AFM a arătat că cererile de decontare vor fi plătite în două-trei săptămâni şi că îşi asumă această afirmaţie, chiar dacă nu este precizat explicit în ghid.

În urmă cu o săptămână, AFM a anunţat că sesiunea de înscriere a instalatorilor de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică se va derula în perioada 25 ianuarie - 1 martie 2019.

"În perioada 25 ianuarie - 1 martie 2019 este deschisă sesiune de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul acestui program, iar înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, după încheierea etapei de validare a instalatorilor şi publicarea listei acestora pe site-ul instituţiei, numai în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru persoanele fizice şi în limita bugetului aprobat", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru a beneficia de finanţare în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice.

De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5143 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...